Η Frontex σφραγίζει τα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων




Την επέκταση των δραστηριοτήτων της στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια, έπειτα από σχετική συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, ανακοίνωσε η Frontex.

Όπως σημειώνεται, στα βόρεια σύνορα ο οργανισμός θα βοηθήσει στην καταγραφή των μεταναστών και η τοποθέτηση των υπαλλήλων θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Σύντομα θα πραγματοποιηθεί κοινή επίσκεψη των ελληνικών αρχών και ο Frontex στο πεδίο δραστηριοποίησης, προκειμένου να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες της εκεί αξιοποίησης των υπαλλήλων του Οργανισμού.

Όπως δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι, «οι μετανάστες στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας θα ελέγχονται και όσοι εντοπίζονται να μην έχουν ταυτοποιηθεί επαρκώς, θα καταγράφονται».

Η ενίσχυση της λειτουργίας της Frontex στην καταγραφή και δακτυλοσκόπηση των μεταναστών στα σύνορα με την ΠΓΔΜ είχε αποφασιστεί στη Σύνοδο των Ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων τον Οκτώβριο. Σημειώνεται εξάλλου ότι μέχρι στιγμής της Frontex συντρέχει τις ελληνικές αρχές στην ταυτοποίηση και καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών με 195 αξιωματικούς στα νησιά του Αιγαίου.

Τον Οκτώβριο ο Οργανισμός ζήτησε από τα κράτη-μέλη να παρέχουν 775 συνοριοφρουρούς για τις δραστηριότητές του, από τους οποίους οι 600 θα επιχειρούν στην Ελλάδα. Όπως σημειώνεται, μέχρι σήμερα τα κράτη-μέλη έχουν προσφέρει 447 υπαλλήλους.

Η ανάπτυξη δυνάμεων της Frontex στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια αποτελεί θετική ένδειξη

Ως θετική εξέλιξη, η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στην μείωση της έντασης στην ουδέτερη ζώνη Ειδομένης-Γευγελής, χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Πόποσκι την επέκταση των δραστηριοτήτων της Frontex στα σύνορα με την Ελλάδας.

«Η ανάπτυξη της Frontex στα σύνορα των δύο χωρών είναι μία θετική ένδειξη. Μετά από αρκετό καιρό, πιστεύω ότι η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει στο να ξεπεραστούν οι εντάσεις που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε τελικά να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας με τις ελληνικές αρχές, καθώς η παρουσία της Frontex θα βοηθήσει τόσο στην καταγραφή όσο και στον καθορισμό της περαιτέρω διαδικασίας επιλογής των μεταναστών» δήλωσε το βράδυ από το Βελιγράδι ο κ. Πόποσκι όπου συμμετέχει στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών – μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Προηγουμένως σήμερα, η Frontex ανακοίνωσε την επέκταση των δραστηριότητων της στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, έπειτα από σχετική συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.

Το προσωπικό της Frontex που θα εγκατασταθεί την επόμενη εβδομάδα στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής θα συμμετέχει στην ορθότερη καταγραφή όσων μεταναστών δεν έχουν ταυτοποιηθεί επαρκώς.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Η εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, σε συνεντεύξεις που παραχώρησε σήμερα στους τηλεοπτικούς σταθμούς, Mega, Star και ΣΚΑΙ, ερωτηθείσα για τα περί εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, είπε ότι “πρόκειται για σενάρια που εκπορεύονται και διακινούνται από εκπροσώπους χωρών που μπήκαν πρόσφατα στην Ε.Ε. και δυστυχώς συντηρούνται και από εκπροσώπους κομμάτων στη χώρα μας. Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, σε σχέση με τη Συνθήκη”.

“Η ελληνική κυβέρνηση θέλει τη συνυποστήριξη από τη FRONTEX για τη διαφύλαξη των συνόρων μας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούμε κινήσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο την εθνική κυριαρχία της χώρας, όπως την ιδέα για κοινές περιπολίες με τους Τούρκους στο Αιγαίο” τόνισε η κ. Χρυσοβελώνη προσθέτοντας οτι “η αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος απαιτεί μια συνολική ευρωπαϊκή λύση στην πράξη και, βεβαίως, η Τουρκία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να κάνει πραγματικό και ουσιαστικό έλεγχο στη διακίνηση των προσφύγων. Δεν είναι δυνατόν, ούτε υπάρχει περίπτωση να πετάξουμε τους στοιβαγμένους σε λέμβους πρόσφυγες στη θάλασσα”.

Αναφορικά με τυχόν διαρροές στην ψήφιση του Προϋπολογισμού, η κ. Χρυσοβελώνη είπε ότι “από πουθενά δεν διαφαίνεται ότι θα υπάρξουν διαρροές από την Κ.Ο. των ΑΝΕΛ. Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα”.

Στο ζήτημα του Ασφαλιστικού η κ. Χρυσοβελώνη εκτίμησε πως “δεν θα υπάρξουν επιπλέον περικοπές, τουλάχιστον στις κύριες συντάξεις. Αυτή εξάλλου είναι και η δέσμευση του αρμόδιου υπουργού κ. Κατρούγκαλου. Το μεγάλο ζητούμενο στο ασφαλιστικό είναι να γίνει συνολική εξυγίανση και αναδιάρθρωσή του και να αποφευχθεί η αποσπασματική αντιμετώπισή του”.

“Δεν θα προκαταλάβω τη στάση της Κ.Ο των ΑΝΕΛ” ανέφερε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι “σε κάθε περίπτωση θα εξετάσουμε το νομοσχέδιο στο σύνολό του, μετά από διεξοδική συζήτηση στην Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, όπως συμβαίνει με κάθε κρίσιμο νομοσχέδιο.”

“Καταρχήν, ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν τίθεται θέμα διεύρυνσης του κυβερνητικού σχήματος. Αν τεθεί στην πορεία, θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο” απάντησε η κ. Χρυσοβελώνη κληθείσα να σχολιάσει σενάρια ευρύτερων κυβερνητικών συνεργασιών.

«Οι ΑΝΕΛ είμαστε θετικοί σε οτιδήποτε είναι προς όφελος της χώρας και των Ελλήνων πολιτών κι θα συνεργαστούμε προς την κατεύθυνση αυτή. Αν είναι να υπάρξει συνεργασία που θα είναι προς όφελος της χώρας και των Ελλήνων πολιτών, εμείς δεν θα δημιουργήσουμε πρόβλημα. Ο Πάνος Καμμένος δεν είναι δεμένος με την «καρέκλα» του. Τον ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα το συμφέρον της χώρας και των Ελλήνων πολιτών» πρόσθεσε.

Εξάλλου, ερωτηθείσα για τις προτροπές σε διαδηλώσεις από κυβερνητικούς βουλευτές, η κ. Χρυσοβελώνη απάντησε λέγοντας πως «είναι δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν υπέρ της διεκδίκησης και ικανοποίησης των αιτημάτων τους. Δεν χρειάζονται κάποια παρότρυνση ή παραίνεση για να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις. Υπάρχει και το επιχείρημα ότι οι κινητοποιήσεις ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας».

Τέλος, σε ό,τι αφορά το σύμφωνο συμβίωσης είπε ότι “δεν πρέπει να μπερδεύουμε το σύμφωνο συμβίωσης με το γάμο ομόφυλων ζευγαριών ή την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, στα οποία ως κόμμα είμαστε αντίθετοι. Το σύμφωνο συμβίωσης ρυθμίζει αστικά θέματα και παραμέτρους. Διαφωνούμε με το γάμο και την υιοθεσία. Η ελληνική κοινωνία δεν είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο και προσκρούει στις αντιλήψεις της”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: