Οι αιχμές του Ρέντσι κατά της Γερμανίας




Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι προειδοποιεί με συνέντευξή του στους Financial Times ότι οι πολιτικές λιτότητας που ακολουθεί η ευρωζώνη με πρωτοβουλία της Γερμανίας «φουντώνουν τις φλόγες του λαϊκισμού, οδηγώντας σε πολιτική παράλυση και εκλογικές οπισθοδρομήσεις για τις κυβερνήσεις που διεκδικούν επανεκλογή σε όλη την ήπειρο».

Ο κ. Ρέντσι παραπέμπει στο εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία, σχολιάζοντας ότι «εκείνοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όντας πιστοί σύμμαχοι των αυστηρών πολιτικών χωρίς ανάπτυξη έχουν χάσει τη δουλειά τους». Όπως προσθέτει, το ίδιο έχει συμβεί στην Πολωνία, στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός αφήνει εκ νέου αιχμές κατά της πολιτικής της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τρέφω εκτίμηση για την Άνγκελα, έχουμε μία εξαιρετική προσωπική σχέση. Αλλά πρέπει να είμαστε ειλικρινείς… Η Ευρώπη πρέπει να εξυπηρετεί και τις 28 χώρες, όχι μόνο μία».

Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίζεται ο κ. Ρέντσι έναντι της προοπτικής κατασκευής αγωγού αερίου που θα συνδέει κατευθείαν τη Ρωσία με τη Γερμανία, ενώ υπήρξε ευρωπαϊκή αντίδραση στην κατασκευή του South Stream που θα ωφελούσε πιο ευθέως την Ιταλία. «Ποιος αποφάσισε», διερωτάται ο Ιταλός Πρωθυπουργός, «είναι επιλογή ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ;» Όπως προσθέτει, μόνο η Γερμανία και η Ολλανδία τάχθηκαν υπέρ του νέου αγωγού. «Οι κανόνες πρέπει να ισχύουν για όλους ή για κανέναν», σχολιάζει.

Τονίζει επίσης ότι ενώ η Ιταλία εγκαλείται από την ΕΕ επειδή δε λαμβάνει τα δακτυλικά αποτυπώματα αρκετών μεταναστών, κάτι που όπως λέει δεν ισχύει πια ούτως ή άλλως, ούτε η Γερμανία πήρε τα αποτυπώματα των χιλιάδων ανθρώπων που υποδέχθηκε το όνομα της αλληλεγγύης.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης, σημειώνει ο κ. Ρέντσι: «Μπορούμε να νικήσουμε αυτή τη δημαγωγία, την απάθεια και τον λαϊκισμό στοιχηματίζοντας στην ανάπτυξη και την απασχόληση σε μία νέα κοινωνική Ευρώπη, με περισσότερες αξίες περισσότερο πολιτισμό, περισσότερα ιδανικά, περισσότερη ομορφιά. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα οικονομικά μας, αλλά πρέπει να υπάρχουν λιγότερα κόμματα και δεκαδικά ψηφία».

ΚΥΠΕ: Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία-Λονδίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: