Η διαδικασία για την απομείωση του χρέους ήδη οργανώνεται, ισχυρίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας




Στα πρώτα μηνύματα που δείχνουν ότι η διαδικασία για την απομείωση του χρέους έχει ξεκινήσει ήδη να οργανώνεται, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή.

Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που του είχε απευθύνει η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα αποτελέσει μια μεγάλη εθνική επιτυχία η έναρξη της διαδικασίας για την απομείωση του χρέους και επικαλέστηκε δημοσίευμα της εφημερίδας The Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο, σε έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας περιλαμβάνονται μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα μπορούσαν να περιορίσουν την καθαρή αξία του κατά 52,5%.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την αναφορά στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, στην «Ώρα Πρωθυπουργού» στο πλαίσιο της οποίες είχε κληθεί από την βουλευτή της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, να απαντήσει για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Πρόκειται για ένα 9σέλιδο έγγραφο με ημερομηνία 10 Αυγούστου το οποίο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, συντάχθηκε από τον ESM και διανεμήθηκε σε ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν και παρουσιάζει επιλογές απομείωσης του χρέους.

«Δεν υπάρχουν μόνο τα παπαγαλάκια των ακραίων συντηρητικών κύκλων, που διαρκώς παπαγαλίζουν ‘έξοδος’, ‘grexit’, ‘καταστροφή’. Yπάρχουν και διαρροές που αποδεικνύουν ότι η απομείωση του χρέους έχει ήδη ξεκινήσει να οργανώνεται και υπάρχουν σκέψεις σοβαρές», είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος απευθύνομενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης είπε: «θα είναι μια μεγάλη εθνική επιτυχία αυτό για την οποία όλοι θα πρέπει να χαίρεστε και όλοι να προχωρήσουμε μαζί ώστε να βγει ο τόπος από αυτή την ομηρία».

Είχε προηγηθεί μια περισσότερο πολιτική ομιλία του πρωθυπουργού για το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης αλλά και αιχμηρότατες απαντήσεις στην κριτική που διατύπωσε η Ντόρα Μπακογιάννη. Ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε εκείνους που πίστευαν ότι «μέσα από μια πιθανή αποτυχία της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, θα ξαναέφερναν στο προσκήνιο το σενάριο για grexit», και εκείνους τους ακραίους κύκλους-όπως τόνισε- που «καρτερούσαν» να οδηγηθεί σε αποτυχία η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και κάποιες τράπεζες να οδηγηθούν σε εκκαθάριση ώστε να αποκτήσουν στη συνέχεια τον έλεγχο τους.

Ξεχωριστή στιγμή της συζήτησης που έγινε στη Βουλή ήταν εκείνη κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στις προσωπικές επικρίσεις που δέχθηκε από την κυρία Μπακογιάννη, όταν το κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν απάντησε σε όσα ερωτήματα του είχε θέσει, ότι «αυτή η ανακεφαλαιοποίηση είναι στίγμα που θα τον ακολουθεί για πάντα» και ότι «καταλαμβάνεται από οίηση και Καισαρισμό».

«Μου κάνει εντύπωση μια τόσο έμπειρη κοινοβουλευτικός, όπως η κυρία Μπακογιάννη, να έρχεται σε μια διαδικασία κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης και να διαβάζει από κείμενο ότι ο πρωθυπουργός δεν απάντησε. Είχε προεξοφλήσει ότι ο πρωθυπουργός δεν θα απαντήσει, και διαβάζει από κείμενο περί οίησης. Σας τα ανταποδίδω τα περί οίησης κυρία Μπακογιάννη! ‘Αλλωστε θα ήταν δικαιολογημένο, σε έναν άνθρωπο ο οποίος δεν ανήκει σε πολιτικό τζάκι, να έχει και μια μικρή οίηση που καταφέρνει να γίνει πρωθυπουργός στα σαράντα. Εσείς που ανήκετε σε μεγάλο πολιτικό τζάκι, πρέπει να παραδεχθείτε ότι τα πράγματα στη χώρα άλλαξαν!», ήταν το δηκτικό σχόλιο του πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε και στις προειδοποιήσεις που διατύπωσε δύο φορές η κ. Μπακογιάννη ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θα ζητήσει επιτροπή η οποία θα ερευνήσει την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση. «Επιτροπές όσες θέλετε. Και για τις τράπεζες και για τα δάνεια των κομμάτων σας, που θέλετε να τα φορτώσετε στις πλάτες του ελληνικού λαού με νυχτερινές τροπολογίες! Όσες επιτροπές θέλετε!», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει θέσεις και στάσεις ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό και το μέλλον αυτού του τόπου.

«Κάποιοι στενοχωριούνται γιατί η Ελλάδα θα πετύχει. Είναι αυτοί που ήθελαν την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη, έξω από την υρώπη, έξω από το Σένγκεν, γενικά ήθελαν την Ελλάδα εκτός. Θα τους διαψεύσουμε. Ήδη πετύχαμε να προχωρήσουμε την ανακεφαλαιοποίηση με το μικρότερο δυνατό κόστος. Η ανακεφαλαιοποίηση ήταν ο μεγάλος κάβος που καταφέραμε να ξεπεράσουμε. Με δυσκολία, αλλά τον ξεπεράσαμε αλώβητοι αυτό τον κάβο και πλέον έρχεται κοντά η πρώτη αξιολόγηση και ήδη πετυχαίνουμε σημαντικές νίκες στη διαπραγμάτευση. Όπως γίνεται με τη διάσωση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ, όταν εσείς είχατε στόχο να ξεπουλήσετε τη μισή ΔΕΗ!», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Και πλέον, κάποιοι ενδεχομένως να στενοχωριούνται και με το γεγονός ότι η Ελλάδα αποκτά ξανά κύρος σημαντικής περιφερειακής δύναμης με τις συνεργασίες της στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, με τη συμφωνία που προχθές καταφέραμε για τη δημιουργία του κάθετου αγωγού IGB, με τις διαφαινόμενες θετικές εξελίξεις στο κρίσιμο θέμα του χρέους».

Η ανακεφαλαιοποίηση

Ειδικότερα για την ανακεφαλαιοποίηση ο Πρωθυπουργός είπε ότι παρά της δυσκολίες, σχεδιάστηκε ώστε να διασφαλίζονται πλήρως τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου με το καλύτερο δυνατό τρόπο και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ολική ανάκτηση του ποσού που διατέθηκε στην παρούσα φάση.

Στην κριτική της κ. Μπακογιάννη που συνέδεσε την ανακεφαλαιοποίηση με τα capital controls, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως ουδείς μπορεί να είναι ευτυχής γιατί επιβλήθηκαν στη χώρα capital controls, «αλλά όποιος επιχειρεί να πείσει ότι οι τράπεζες, με τα κόκκινα δάνεια που ξεπέρασαν τα 80 δις ευρώ, και εκτινάχθηκαν κατά την περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης, χρειάστηκαν ανακεφαλαιοποίηση επειδή επιβλήθηκαν capital controls, δημαγωγεί, δεν είναι πειστικός. «Η πραγματικότητα λέει ότι όταν εμείς αναλάβαμε, αναλάβαμε σε μια περίοδο με έντονη φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως η φυγή είχε ήδη ξεκινήσει και οι μεγαλοκαταθέτες είχαν βγάλει ήδη τα λεφτά τους στο εξωτερικό.

«Πλέον οι επιχειρήσεις που είναι αποκλειστικά εξαρτημένες από την τραπεζική διαμεσολάβηση, προστατεύονται πλήρως από μια ενδεχόμενη τραπεζική εκκαθάριση και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Με δύο λόγια οι τράπεζες είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένες με δίχτυ κεφαλαιακής επάρκειας 19% έναντι περίπου 10% σε επίπεδο ΕΕ και πιστεύουμε ότι από εδώ και στο εξής θα μπορέσουν να επιτελέσουν τη διαμεσολαβητικό τους ρόλο, να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στους καταθέτες για την επιστροφή των χρημάτων από τα στρώματα και τα σεντούκια, ξανά στις τράπεζες, αλλά κυρίως να προχωρήσει μέσα από την επίλυση του γόρδιου δεσμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να υπάρξει πιστωτική επέκταση προς τις ελληνικές επιχειρήσεις με χαμηλότερα επιτόκια», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι στόχος είναι το τραπεζικό σύστημα να επανέλθει στον αμιγώς αναπτυξιακό του ρόλο για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης που τόσο έχει ανάγκη η οικονομία και η κοινωνία μας.

http://mignatiou.com/2015/12/sigkrousi-tsirpa-me-leventi-bakogianni-gia-prosfigiko-anakefaleopiisi/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: