Ετοιμάζει εκβιασμό ο ‘Αιντα μέσω της έκθεσης των καλών υπηρεσιών;




Στο πλαίσιο των εκβιαστικών μεθόδων που εισήγαγε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, αποφασίστηκε να εκδοθούν δύο χωριστές εκθέσεις, μία για την Ειρηνευτική Δύναμη (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) και μία για την αποστολή των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα για το πρόβλημα της Κύπρου.

Αναφορικά με την έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η κυκλοφορία της αναμένεται λίγο πριν το νέο έτος, αν και δεν αποκλείεται να εκδοθεί αργότερα, και σε κάθε περίπτωση πριν την 10η Ιανουαρίου, όπως ορίζει το προηγούμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οσον αφορά την έκθεση των καλών υπηρεσιών διπλωματικές πηγές δήλωσαν ότι «δεν υπάρχει ανάλογη προθεσμία, ούτε έχει διαρρεύσει κάποια ημερομηνία» από τον Διεθνή Οργανισμό.

Οι πηγές αναμένουν ότι ότι «η έκθεση καλών υπηρεσιών θα δοθεί στα μέλη του Σ.Α. πριν παρουσιαστεί το προσχέδιο ψηφίσματος» του εκτελεστικού σώματος του ΟΗΕ.

Οι πηγές υποστήριξαν ότι «η έκδοση χωριστής έκθεσης ήταν επιθυμία του Εσπεν Μπαρθ ‘Αιντε, που επιθυμούσε να θέσει και αυτός το δικό του στίγμα στη διαδικασία». Την ίδια στιγμή η έκθεση αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως εκβιασμός προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Οι πηγές, πάντως, δήλωσαν ότι τα Ηνωμένα Εθνη διαβεβαίωσαν τη Λευκωσία ότι στην έκθεση για την Ειρηνευτική Δύναμη δεν θα υπάρχουν εκπλήξεις. Παρόμοιες διαβεβαιώσεις είχαν δοθεί και τις προηγούμενες φορές, αλλά δεν τηρήθηκαν πάντα.

Σύμφωνα με τις πηγές, την έκθεση των καλών υπηρεσιών, που συγγράψει ο κ. ‘Αιντα. Οπότε δεν μπορεί ουδείς να γνωρίζει αυτή τη στιγμή το περιεχόμενο της.

Οι πηγές υποστήριξαν ότι «ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ δεν επιθυμεί να δημιουργήσει κάποια αναταραχή μέσω της έκθεσης καλών υπηρεσιών», αν και το τελευταίο διάστημα υποστηρίζει ξεκάθαρα τις τουρκικές θέσεις. «Ολα αναμένουμε να εξελιχθούν ομαλά», τόνισαν οι πηγές.

Ο κ. Άιντα αναμένεται να ενημερώσει τα μέλη του Σ.Α. στις 26 ή 27 Ιανουαρίου. Την τελική απόφαση θα λάβει ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ουρουγουάης, που θα προεδρεύσει του Σ.Α. τον Ιανουάριο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: