Άρον-άρον απόσυρση του “παράλληλου” προγράμματος, λόγω πιέσεων των δανειστών




Πάει και το παράλληλο πρόγραμμα, από ότι φαίνεται, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση το αποσύρει άρον-άρον, μετά την αντίδραση των δανειστών.

Οι δανειστές αντέδρασαν έντονα και άμεσα, αμέσως την κατάθεση, μόλις χθες του «παράλληλου» προγράμματος της κυβέρνησης και ζήτησαν είτε την απόσυρσή του, είτε την παρουσίαση ισοδύναμων, καθώς, όπως υποστηρίζουν, το πρόγραμμα αυτό θα είχε δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήθελαν αρκετούς εκπροσώπους κρατών – μελών της ευρωζώνης να ετοιμαζόνται για “επίθεση” κατά του Γ. Χουλιαράκη στο EuroWorking Group, ενώ ήταν πολύ έντονες οι διαρροές πως η κίνηση της Αθήνας θα θεωρείτο μονομερής ενέργεια.

Σύμφωνα με το Mega οι δανειστές φαίνεται πως έχουν ζητήσει πλήρη κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους των μέτρων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.

Η απόφαση της απόσυρσης ελήφθη μετά από σύσκεψη των κυρίων Τσακαλώτου και Δραγασάκη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το πρόγραμμα μπορεί να επανέλθει, το νέο έτος, μετά όμως από συνεννόηση με τους δανειστές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις λίγες ώρες πριν ο κ. Δραγασάκης, μιλώντας τον ρ/φ σταθμό “Στο Κόκκινο”, είχε δηλώσει ότι η πολιτική της κυβέρνησης θα είναι “80% παράλληλο πρόγραμμα και 20% μνημόνιο”.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης ενημέρωσε σχετικά το Eurogroup, ενώ έχει ενημερωθεί και η επιτροπή προέδρων της Βουλής για να τροποποιηθεί το πρόγραμμα του Σώματος.

Σύμφωνα με την Ημερησια:

Η απόφαση αυτή ελήφθη ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Κατά πληροφορίες, σε σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και άλλους υπουργούς αποφασίστηκε ότι το πολυνομοσχέδιο με το παράλληλο πρόγραμμα αποσύρεται.

Μετά και τις αντιδράσεις δανειστών αλλά και βουλευτών, επειδή το νομοσχέδιο κατατέθηκε χωρίς καν να έχει κοστολογηθεί επαρκώς και με διαδικασίες-εξπρές για να ψηφιστεί πριν τα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση έκανε όπισθεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να το επανακαταθέσει μέτα τις γιορτές, αφού προηγηθεί συνεννόηση με τους δανειστές.

Για την εξέλιξη αυτή ενημέρωσε μέλη του Euro Working Group ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομκών Γιώργος Χουλιαράκης.

Κοινοβουλευτικές πηγές αποφεύγουν να μιλήσουν για απόσυρση του πολυνομοσχεδίου για το παράλληλο πρόγραμμα και αναφέρονται σε αναβολή της συζήτησης που είχε προγραμματιστεί να εισαχθεί στην Ολομέλεια την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου.

Στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 16:00 το απόγευμα της Πέμπτης, αποφασίστηκε να σταματήσει η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Επίσης αποφασίστηκε πως το νομοθέτημα δεν θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε ότι η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην επιτροπή και την Ολομέλεια αναστέλλεται τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

Η προγραμματισμένη για σήμερα στις έξι το απόγευμα συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για την συζήτηση επι της αρχής του νομοσχεδίου και την συζήτηση των άρθρων αναβάλλεται. Η συζήτηση επρόκειτο να διεξαχθεί χωρίς την παρουσία της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και το Ποταμιού που είχαν αποχωρήσει διαμαρτυρόμενοι γιατί οι προωθούμενες διατάξεις δεν έχουν κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και δεν είχαν επεξεργαστεί από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ).

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: