Αναστασιάδης και Ακιντζί στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της Επιτροπής Αγνοουμένων




Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου επισκέφτηκαν το πρωί το Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της Επιτροπής για Αγνοούμενα Πρόσωπα, το οποίο βρίσκεται στο χώρο του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας στην «νεκρή» ζώνη.

Τους δύο ηγέτες υποδέχθηκαν τα τρία μέλη της Επιτροπής, Πολ Ανρί , Νέστορας Νέστορος και Πλουμέρ Κιουτσούκ, τα οποία τους ενημέρωσαν για την πορεία των ερευνητικών προγραμμάτων με στόχο τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.
Ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος στην Επιτροπή , Νέστορας Νέστορος, δήλωσε ότι η επίσκεψη των δύο ηγετών στο Εργαστήριο αποδεικνύει το κοινό τους ενδιαφέρον για διακρίβωση της τύχης των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων.

Πρέπει, τόνισε ο κ. Νέστορος, « να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για να μπορέσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε σχέση με την τύχη των αγνοουμένων, ιδιαίτερα στις οικογένειες τους, τις μανάδες, τους πατεράδες, που αυτές οι μέρες θα είναι ακόμη πιο δύσκολες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος είπε ότι ανέδειξε τη μεγάλη αδυναμία στον εντοπισμό πιθανών χώρων ταφής, ιδιαίτερα στα κατεχόμενα, και ζήτησε να ενισχυθούν τα ερευνητικά κλιμάκια σε σχέση με πιθανούς χώρους ταφής.

Ο κ. Νέστορος ανέφερε ακόμη ότι έχει γίνει η προεργασία για να αρχίσουν έρευνες σε δέκα σημεία στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου σε «στρατιωτικές ζώνες».
Τέλος, πρόσθεσε ότι ένα άλλο σημαντικό θέμα αφορά το ζήτημα των μετακινήσεων οστών, που επίσης χρειάζεται επίλυση.

Α. Βικέτος, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: