Αναστασιάδης: “Δεν μπορεί να υπάρχουν λιγότερο ή περισσότερο ευρωπαϊκά εδάφη στην Κύπρο”




Δεν πρέπει και δεν μπορεί να υπάρχουν περισσότερο και λιγότερο ευρωπαϊκά εδάφη σε αυτή τη χώρα και φιλοδοξούμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο να εφαρμοστεί από τη μία άκρη του νησιού μας μέχρι την άλλη, όπως άλλωστε προβλέπει και η Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του στο Προεδρικό Μέγαρο στο γεύμα με παιδιά εγκλωβισμένων, της Επιτροπής Βοήθειας Παιδιών Κύπρου και του Children’s Fund, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ότι τους τελευταίους μήνες ενταντικοποιήθηκαν οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού με ζητούμενο μια λύση η οποία θα δισφαλίζει το μέλλον των παιδιών και των γενιών που έρχονται.

Απευθυνόμενος στα παιδιά είπε ότι “είστε το μέλλον αυτού του τόπου και αποτελεί προτεραιότητα μας να οικοδομήσουμε για σας μία χώρα που σας αξίζει”.

Πρόσθεσε πως “ξέρω ότι στην ιστορία μας έχουμε πολλές φορές απογοητευτεί, πρέπει, όμως, κάποτε αυτό να το αλλάξουμε”.

Όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, “θέλουμε η πατρίδα που θα κληροδοτήσουμε σε εσάς να έχει γερά θεμέλια, θεμέλια συνεργασίας με όλους τους κατοίκους αυτού του νησιού, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους και θεσμούς υγιείς και αποτελεσματικούς που θα σας διασφαλίζουν ένα σίγουρο μέλλον σε μία ευημερούσα χώρα με ευρωπαϊκή ταυτότητα”.

Σημείωσε πως “είναι για αυτό που τους τελευταίους μήνες έχουμε εντατικοποιήσει την προσπάθεια μας να λύσουμε το εθνικό μας θέμα αναζητώντας με τον Τ/κ ηγέτη μία λύση η οποία θα διασφαλίζει το μέλλον το δικό σας, το μέλλον των γενιών που έρχονται, μια λύση που όπως έχει συμφωνηθεί θα μετατρέπει τη χώρα μας από ενιαίο κράτος σε ομοσπονδιακό”.

Εξήγησε στα παιδιά ότι “η ομοσπονδία είναι σε όλο τον κόσμο το σύστημα που φέρνει κοντά ξεχωριστές οντότητες και ανθρώπους που θέλουν να ξεκινήσουν ένα κοινό μέλλον από ενδεχομένως διαφορετικές αφετηρίες όσον αφορά πάντα την εθνική ή θρησκευτική προέλευση, όπως συμβαίνει και στη δική μας πατρίδα”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι “για αυτό και η πολιτική μας ηγεσία εδώ και δεκαετίες μετά από μελέτη έχει στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση: μία ομοσπονδιακή δηλαδή λύση που θα επιτρέπει τη σταθερότητα στη χώρα μας και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να διαμορφώσουμε με τη δική μας προσπάθεια και δική μας διαπραγμάτευση το δικό μας μέλλον”.

Επαναβεβαίωσε ότι “επιδιώκουμε την ειρήνη και τη λύση διότι από τη λύση ξεφεύγουμε από την αβεβαιότητα, από τις ανησυχίες, από την αστάθεια και προχωρούμε στο να κερδίσουμε όλοι μαζί και εργαζόμαστε για όλα τα παιδιά της Κύπρου μας, για να ζείτε πάντα κάτω από ένα καθεστώς ασφάλειας και ελευθερίας, με τα δικαιώματα σας κατοχυρωμένα”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε προς τα παδιά ότι “η χώρα νοιάζεται για σας και θέλει να σας παρέχει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης και μόρφωσης και στόχος μας είναι να σας παράσχουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια που θα σας επιτρέψουν να αναπτύξετε στο μέγιστο δυνατό βαθμό όλο το φάσμα των δυνατοτήτων σας”.

Κάνοντας ειδική μνεία για τα παιδιά από την Καρπασία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε πως “το γεγονός ότι κάποια από εσάς ζείτε στην Καρπασία θέλουμε σε κάθε περίπτωση να αποτελεί τίτλο τιμής για σας, χωρίς όμως αυτό να σας στερεί τίποτε από όσα απολαμβάνουν τα παιδιά της ηλικίας σας στην ελεύθερη Κύπρο”.

Ανέφερε πως “το γεγονός ότι κάποια άλλα παιδιά από εσάς γνωρίσατε τον πόνο, την απώλεια αγαπημένων σας προσώπων, ή και άλλες δυσχέρειες στη ζωή σας ας μη γίνει αιτία για να υστερήσετε σε κάτι αλλά να γίνει ο λόγος που θα σας κάνει πιο δυνατούς”.

“Θέλω να σας βεβαιώσω, θέλω να ξέρετε πως τα τραγικά δυστυχήματα της Ήλιος και στο Μαρί, που στοίχισαν τη ζωή στους δικούς σας ανθρώπους, είναι ένα θλιβερό κομμάτι και της δική μας ζωής”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Διαβεβαίωσε ότι “η Πολιτεία, έχοντας πλήρη επίγνωση των ευθυνών της απέναντί σας, καταβάλλει κάθε προσπάθεια έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η ανεμπόδιστη και αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών του κράτους και πιο συγκεκριμένα για τα παιδιά από την Καρπασία να μη στερηθείτε κάτι που άλλα παιδιά στην ηλικία σας έχουν το προνόμιο να απολαμβάνουν”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στα παδιά να αισθάνονται “βέβαιοι ότι οι προσπάθειές μας για ελαχιστοποίηση των δυσκολιών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζετε θα είναι συνεχείς και ακατάπαυστες και η Πολιτεία – και το τονίζω – θα είναι στο πλάι σας γιατί σας αξίζει”.

Καταλήγοντας ευχήθηκε “Καλά Χριστούγεννα και το 2016 να είναι η χρονιά που θα φέρει την ειρήνη, την ελευθερία, που θα οικοδομήσει ένα επανενωμένο σύγχρονο κράτος που θα εγγυάται την ασφάλεια και την προοπτική για ένα σίγουρο μέλλον”.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: