Απαγόρευση εισόδου από ΗΠΑ σε οικογένεια Βρετανών μουσουλμάνων




Το γραφείο του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε πως θα εξετάσει επισταμένως την υπόθεση μιας ενδεκαμελούς οικογένειας Βρετανών μουσουλμάνων, στην οποία δεν δόθηκε άδεια να επιβιβαστεί σε πτήση από το Λονδίνο στο Λος Άντζελες, όπου σχεδίαζε να επισκεφθεί τη Ντίσνεϊλαντ.

Την Τρίτη στον χώρο αναχωρήσεων στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ, ένας Αμερικανός αξιωματούχος ανακοίνωσε στην οικογένεια –δύο αδέρφια και τα εννέα παιδιά τους– ότι ανακλήθηκε η βίζα που τους είχε χορηγηθεί για να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ.

«Το γεγονός ότι ήμασταν οι μοναδικοί άνθρωποι με ασιατικά ή μουσουλμανικά χαρακτηριστικά στην ουρά και μας παρακάλεσαν να φύγουμε, ήταν αρκετά ενοχλητικό. Τα παιδιά ήταν πολύ δύσκολο να το αποδεχτούν», είπε ο ένας από τους αδελφούς, ο Μοχάμαντ Ζαχίντ Μαχμούντ, στο BBC, τονίζοντας ότι δεν τους δόθηκε καμία εξήγηση για την απόφαση αυτή, σημειώνοντας πως είχαν εξασφαλίσει μέσω Διαδικτύου άδεια ταξιδιού αρκετές εβδομάδες πριν από την πτήση. Παράλληλα, στην εφημερίδα Guardian δήλωσε ότι δεν τους έχουν επιστραφεί τα χρήματα που έδωσαν (9.000 λίρες, περίπου 12.000 ευρώ) για το ταξίδι.

Η βουλευτής του βρετανικού Κοινοβουλίου Στέλα Κρίζι, που εκπροσωπεί την περιοχή του βόρειου Λονδίνου, όπου κατοικεί η οικογένεια, κατήγγειλε το περιστατικό και τόνισε πως υπέβαλε στο πρωθυπουργικό γραφείο αίτημα να βοηθήσει να διευθετηθεί η υπόθεση.

«Δεν είναι μόνο τα ίδια τα μέλη της οικογένειας που είναι έξω φρενών. Το κενό που δημιουργεί η άρνηση να δοθεί οποιαδήποτε εξήγηση για την λήψη τέτοιων αποφάσεων τροφοδοτεί την πικρία και συζητήσεις», είπε η βουλευτής στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Όπως επισήμανε, καλλιεργείται ο φόβος ότι οι Βρετανοί μουσουλμάνοι εμποδίζονται να πάνε στις ΗΠΑ, όπως είχε προτείνει ο Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016.

«Εξετάζουμε την υπόθεση και ο πρωθυπουργός θα αντιδράσει σε εύθετο χρόνο», δήλωσε εκπρόσωπος του Κάμερον.

«Η θρησκεία, η πίστη, ή οι πεποιθήσεις ενός διεθνούς ταξιδιώτη δεν αποτελούν παράγοντες που καθορίζουν την αποδοχή εισόδου οποιουδήποτε προσώπου στις ΗΠΑ», υπογραμμίζει σε ανακοίνωση της που εξέδωσε από το Λονδίνο η αμερικανική υπηρεσία συνόρων.

«Οι αιτούντες για είσοδο έχουν την ευθύνη να αποδείξουν ότι πέραν πάσης αμφιβολίας δικαιούνται να εισέλθουν στις ΗΠΑ», κατά την ανακοίνωση.

Πηγή στην αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε αργά απόψε ότι μόνο σε ένα από τα ενήλικα μέλη της οικογένειας απαγορεύθηκε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Ωστόσο, επειδή η βίζα ήταν ομαδική, η απαγόρευση ίσχυσε και για τα 11 μέλη της οικογένειας.

REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: