Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία σκέπτονται ενίσχυση μέτρων ασφαλείας




Σύνοδο της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων της Βρετανίας συγκάλεσε στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, στον απόηχο της σφαγής του Παρισιού, με στόχο την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στη χώρα.

Παράλληλα ο Μάρκ Ρόουλεϊ, αξιωματούχος της αστυνομίας του Λονδίνου, δήλωσε ότι οι βρετανικές αρχές «ενισχύουν τις δυνατότητές τους για την προστασία του κοινού», επικαλούμενος κυρίως την ενίσχυση του δυναμικού τους και την πραγματοποίηση επιπλέον ελέγχων.

«Θα εξετάσουμε τα γεγονότα «, πρόσθεσε σε δηλώσεις που έκανε στο BBC, αναφερόμενος στις επιθέσεις του Παρισιού.
Παρά το γεγονός ότι η Γαλλία αποφάσισε μετά τις χθεσινοβραδινές επιθέσεις την άμεση επαναφορά των ελέγχων στα σύνορά της, οι συρμοί του Eurostar εξακολουθούσαν σήμερα το πρωί να εκτελούν κανονικά τα δρομολόγιά τους μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας, ενώ η εταιρεία πρότεινε την επιστροφή των χρημάτων του εισιτηρίου σε αυτούς που θα επιθυμήσουν να ματαιώσουν το ταξίδι τους προς το Παρίσι αυτό το Σαββατοκύριακο.

«Η Γερμανία εξακολουθεί να βρίσκεται στο στόχαστρο της διεθνούς τρομοκρατίας», δήλωσε, την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, αλλά διευκρίνισε ότι το επίπεδο κινδύνου της χώρας προς το παρόν δεν έχει αλλάξει.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει το επιτελείο διαχείρισης κρίσεων, ενώ γερμανικές και γαλλικές αρχές βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση. Εντός της ημέρας η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αναμένεται να συμμετάσχει σε σύσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Για την ώρα πάντως, αν και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας, η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει έκτακτα μέτρα, παρά μόνο όσον αφορά την προστασία της γαλλικής πρεσβείας στο Βερολίνο και άλλων κτιρίων που χρησιμοποιούνται από την γαλλική διπλωματική αποστολή στην Γερμανία.

Η Ιταλία, επίσης, αποφάσισε την υιοθέτηση ενισχυμένων μέτρων ασφαλείας μετά τις πολυαίμακτες τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στο Παρίσι, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να υποτιμάται ο κίνδυνος για περαιτέρω θανατηφόρες επιθέσεις.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Ρέντσι σημείωσε επίσης ότι η Ιταλία στέκεται στο πλευρό της Γαλλίας μετά τις επιθέσεις αυτές, οι οποίες έγιναν εναντίον “όλης της ανθρωπότητας” και εναντίον “του τρόπου ζωής μας”.

Μετά το διάγγελμά του, ο Ρέντσι θα προήδρευε έκτακτης συνόδου του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας της Ιταλίας.
Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, ο οποίος αναμενόταν να μεταβεί σήμερα στη Ρώμη και από εκεί να μεταβεί αύριο, Κυριακή, αεροπορικώς στο Παρίσι, ματαίωσε τις επισκέψεις του αυτές μετά τις επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα.

Φ. Καραβίτη, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Βερολίνο, Γερμανία, Λονδίνο, Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: