Βαλς: “Η Γαλλία και η Ευρώπη οφείλουν να προετοιμαστούν για νέες επιθέσεις”




Η Γαλλία και η Ευρώπη οφείλουν να προετοιμασθούν για νέες επιθέσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, ανακοινώνοντας ότι περισσότερες από 150 έφοδοι πραγματοποιήθηκαν τη νύκτα στο γαλλικό έδαφος σε σπίτια ατόμων που ανήκουν σε ισλαμιστικούς κύκλους.

Στη Λυών κατασχέθηκαν όπλα και εξοπλισμός, ανάμεσά τους ένας εκτοξευτήρας ρουκετών, αλεξίσφαιρα γιλέκα, πιστόλια και ένα καλάσνικοφ, ενώ συνελήφθησαν πέντε άτομα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

“Θα ζήσουμε για πολύ με αυτήν την απειλή, πρέπει να προετοιμασθούμε γι΄αυτό” και η χώρα μας, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να δεχθούν και νέα πλήγματα τις επόμενες ημέρες, τις επόμενες εβδομάδες”, προειδοποίησε ο Μανουέλ Βαλς.

“Γνωρίζουμε ότι υπήρχαν και υπάρχουν ακόμη υπό προετοιμασία επιχειρήσεις, όχι μόνο κατά της Γαλλίας, αλλά και κατά άλλων ευρωπαϊκών χωρών”, είπε την στιγμή που η χώρα πασχίζει να μπει σήμερα σε κανονικούς ρυθμούς έπειτα από ένα σαββατοκύριακο σοκ και πένθους.

Οι επιθέσεις αυτές “συνελήφθησαν, οργανώθηκαν, σχεδιάσθηκαν στη Συρία”, είπε ο γάλλος πρωθυπουργός συνδέοντας ευθέως τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι με τις χθεσινές γαλλικές αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα της Συρίας.

“Ο πόλεμος αυτός κατά του Daech (Ισλαμικό Κράτος), πρέπει να διεξαχθεί πρώτα στη Συρία και το Ιράκ. Υπάρχει επίσης αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη αφού το Daech εδραιώθηκε και εδραιώνεται εκεί. Γι’ αυτό λέω ότι πρόκειται για έναν πόλεμο που θα είναι μακροχρόνιος και δύσκολος”, πρόσθεσε.

Ο Μανουέλ Βαλς κάλεσε τους γάλλους πολίτες να βρίσκονται σε πολύ μεγάλη επιφυλακή. “Καλώ κάθε έναν σε αυτοέλεγχο, σε σύνεση και επιφυλακή. Ναι, η συμπεριφορά κάθε ενός θα αλλάξει σε σχέση με αυτήν την τρομοκρατική απειλή”, είπε.

“Αυτή η πολεμική ενέργεια, αυτός ο νέος πόλεμος, διότι δεν πρόκειται για έναν συμβατικό πόλεμο στη Γαλλία, μάς υποχρεώνει σε μία στάση, σε μία διορατικότητα, σε μία κινητοποίηση…σε μία μεγάλη επιφυλακή , αυτοέλεγχο και ψυχραιμία”, πρόσθεσε.

“Το Daech δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο εναντίον μας, αλλά η τρομοκρατική αυτή οργάνωση επιδιώκει να μας αποδυναμώσει, να μας διαιρέσει, να στρέψει τον έναν Γάλλο εναντίον του άλλου”, προειδοποίησε καλώντας σε “ιερή ενότητα, που είναι αναγκαία σήμερα περισσότερο παρά ποτέ”.

Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Παρίσι, Γαλλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: