Τον Ιανουάριο στη Λευκωσία η τριμερής με Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρο




Την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία η τριμερής συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, στη Λευκωσία. Η ημερομηνία «κλείδωσε» κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, στην Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι δύο άντρες συζήτησαν θέματα ad hoc περιφερειακής συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας και της αντιμετώπισης ανθρωπιστικών κρίσεων.

Ως προς τα διμερή θέματα, συζητήθηκαν τέσσερα θέματα σχετικά με την ενέργεια, την ασφάλεια, την οικονομία και τον τουρισμό. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Νετανιάχου για το Κυπριακό, ενώ συζήτηση έγινε και για το Μεσανατολικό.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέφερε στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό μήνυμα του Μαχμούντ Αμπάς, ενώ παρέλαβε ακολούθως μήνυμα του Νετανιάχου που θα μεταφέρει στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, κατά τη συνάντησή τους το απόγευμα, στη Ραμάλα.

Όσον αφορά την περιφερειακή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, οι δύο άντρες συμφώνησαν ότι τα οφέλη για την περιοχή θα είναι πολλαπλά, εφόσον συνεργαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην περιοχή.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων, ο κ. Νετανιάχου είπε ότι δεν ξεχνά τη βοήθεια που προσέφερε η Κύπρος στη χώρα του το 2010, όταν συνέδραμε στις προσπάθειες κατάσβεσης πυρκαγιάς έξω από τη Χάιφα.

Έθεσε ακολούθως στη διάθεση της Λευκωσίας 13 πυροσβεστικά αεροπλάνα τελευταίας τεχνολογίας που διαθέτει το Ισραήλ για την αντιμετώπιση παρόμοιων ζητημάτων. Όπως είπε, χαρακτηριστικά, αν ζητηθεί η συνδρομή του Ισραήλ, τα αεροπλάνα «σε μισή ώρα θα είναι στην Κύπρο» ενώ πρόσθεσε ότι «και τα 13 αεροπλάνα είναι στη διάθεσή σας».

Εξάλλου, ο Υπουργός Τουρισμού του Ισραήλ αναμένεται να επισκεφτεί την Κύπρο για να συζητήσει το θέμα της διευθέτησης κοινών πτήσεων από Κίνα και Αμερική.

Ως προς το Μεσανατολικό, στη συνάντηση συζητήθηκε σε μεγάλη έκταση η πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη για ξεχωριστές προσκλήσεις των δύο πλευρών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προτάσσει την ασφάλεια και τη συνεργασία ανάμεσα σε όλα τα κράτη της περιοχής.

Ακολούθως ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός ζήτησε να ενημερωθεί για το Κυπριακό, ενώ ακολούθησε εκτενής συζήτηση αναφορικά με τις πτυχές του προβλήματος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος σε κάποια θέματα, ενώ υπάρχουν και δύσκολα ζητήματα, η πορεία των οποίων θα διαφανεί το επόμενο διάστημα.

Μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής, συζητήθηκε και ο ρόλος της Τουρκίας στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.  Στη συνέχεια, ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε στο Μεσανατολικό και στις πτυχές του προβλήματος.

Συζητήθηκε επίσης η απόφαση της ΕΕ για ειδική σήμανση σε προϊόντα που προέρχονται από εβραϊκούς εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, με τον κ. Νετανιάχου να λέει πως πρόκειται για λανθασμένη απόφαση, η οποία όμως δεν θα επηρεάσει οικονομικά τη χώρα του, ενώ εξέφρασε ενόχληση για το συμβολισμό.

Από το μέτρο υπολογίζεται ότι επηρεάζεται το 1% των εξαγωγών προϊόντων που παράγονται στις κατεχόμενες περιοχές.
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, οι σημερινές επαφές και συζητήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο για οικοδόμηση περιφερειακών συνεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν είναι άσχετες με την επίσκεψη που προηγήθηκε στην Ιορδανία.

Υπό το πρίσμα αυτό, η Κύπρος επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει το στρατηγικό πλεονέκτημα που διαθέτει, ως κράτος μέλος της ΕΕ, ενώ εντός του 2016 αναμένεται να ακολουθήσουν αρκετές περιφερειακές συναντήσεις.

ΚΥΠΕ, του Αντώνη Γκιλδάκη – Ισραήλ, ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: