Το Παρίσι ήταν η αρχή, προειδοποιούν ειδικοί επί της τρομοκρατίας

File Photo: Περίπου 30.000 «ξένοι τρομοκράτες» μάχονται στο Ιράκ και στη Συρία. ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι μπορεί να είναι η αρχή μίας σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων στις χώρες που συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Προν το παρόν, η επιχείρηση των από αέρος βομβαρδισμών κατά των εγκαταστάσεων της τζιχαντιστικής οργάνωσης στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό της δεν έχει πλήξει σημαντικά το Ισλαμικό Κράτος, δεν έχει επηρεάσει την ηγεσία του, τα ηγετικά του στελέχη έχουν κρυφτεί, και πρέπει να ενισχυθεί για να έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της οργάνωσης, προειδοποιούν οι αναλυτές.

“Το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει παράλληλα να εδραιώνεται εδαφικά και να εξαπλώνεται διεθνώς”, εξηγεί ο Ζαν-Πιερ Φιλιού, καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι, ειδικός σε θέματα ισλαμιστικών κινημάτων.

“Η αλληλουχία των επιθέσεων της Αγκυρας (102 νεκροί στις 10 Οκτωβρίου), κατά του ρωσικού αεροσκάφους στη χερσόνησο του Σινά (224 νεκροί στις 31 Οκτωβρίου), της Βηρυτού (44 νεκροί στις 12 Νοεμβρίου), του Παρισιού (129 νεκροί στις 13 Νοεμβρίου) δεν αποτελεί ένδειξη αδυναμίας, αλλά ακριβώς το αντίθετο”.

“Η ισχύς του Ισλαμικού Κράτους σε αυτό το είδος των ενεργειών είναι ότι έχει την πρωτοβουλία. Μέχρι στιγμής, διατηρεί παντού την πρωτοβουλία…Εχουν τη δυνατότητα να μας αιφινιδιάσουν ακόμη και τις επόμενες ημέρες. Στο πλαίσιο της λογικής τους, πρέπει να χτυπήσουν το ταχύτερο δυνατόν στην Ευρώπη. Το ιδανικό γι΄αυτούς θα ήταν ένα συντονισμένο χτύπημα κάπου στην Ευρώπη. Αφού το έκαναν στο Παρίσι, να δείξουν ότι μπορούν να το κάνουν και αλλού. Με δεδομένη την ευκολία με την οποία διασχίζουν τα σύνορα, αυτό δεν ανήκει στη σφαίρα του αδύνατου”.

“Το Παρίσι πριν από τη Ρώμη”

Το εμπιστευτικό ενημερωτικό δελτίο Intelligence Online, το οποίο θεωρείται καλά πληροφορημένο έγραφε χθες ότι “πολλές αραβικές υπηρεσίες Πληροφοριών διαβίβασαν στις δυτικές ομόλογές τους στοιχεία σύμφωνα με τα οποία έξι πρωτεύουσες αποτελούν στόχο του Ισλαμικού Κράτους: το Παρίσι, το Λονδίνο, η Μόσχα, το Κάιρο, το Ριάντ και η Βηρυτός”.

Με αυτόν το στόχο, σύμφωνα με το Intelligence Online, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη τον Ιούνιο στη Μοσούλη, την “πρωτεύουσα” του Ισλαμικού κράτους στο Ιράκ, όπου εμίρηδες επιφορτίσθηκαν με την οργάνωση αυτής της τρομοκρατικής εκστρατείας. Για την ζώνη Γαλλία / Ισπανία / Ιταλία ορίσθηκε υπεύθυνος ο Βέλγος Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, ο οποίος σκοτώθηκε κατά την αντιτρομοκρατική επιχείρηση της Τετάρτης στο Σεν Ντενί.

Το υπ΄αριθμόν 12 φύλλο του διαδικτυακού περιοδικού Dabiq του ΙΚ συγχαίρει στο εξώφυλλό του τους “οκτώ ιππότες που γονάτισαν το Παρίσι” και δεσμεύεται ότι η σφαγή αυτή “δεν είναι παρά η αρχή”.

Νέες απειλές διατυπώθηκαν από ανώνυμους τζιχαντιστές σε βίντεο που έχει γυριστεί στο Ιράκ, στην επαρχία Ντίζλα, και αναρτήθηκε σήμερα με τίτλο “Το Παρίσι πριν από τη Ρώμη”.

“Ω Γαλλία του σταυρού, με την άδεια του Αλλάχ του παντοδύναμου θα σφυροκοπήσουμε τα μνημεία σου! Αρχίσαμε με σένα, θα τελειώσουμε με τον Λευκό Οίκο, που θα μαυρίσει από το πυρ μας”.

Προς το παρόν, η ενίσχυση των αεροπορικών επιδρομών της Δύσης, ενίσχυση που έχει αναγγελθεί εδώ και εβδομάδες από την Ουάσινγκτον, δεν φαίνεται να έχει ξεκινήσει. Στις αρχές της εβδομάδας, το Παρίσι και η Μόσχα αύξησαν τις επιδρομές κατά των θέσεων του Ισλαμικού Κράτους, αλλά με σχετική αποτελεσματικότητα. Εάν και σκοτώθηκαν λίγες δεκάδες τζιχαντιστές, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το επιτελείο της οργάνωσης είχε λάβει τις προφυλάξεις του και παρέμεινε αλώβητο.

“Αυτούς του βομβαρδισμούς τους είχαν , φυσικά, προβλέψει”, δήλωσε ο Ζαν-Πιερ Φιλιού. “Η ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους δεν είναι φυσικά εκτεθειμένη στις βόμβες στη Ράκα. Βρίσκονται σε καταφύγια…Είναι περίεργο που οι Ρώσοι αντέδρασαν τόσο λίγο μετά την επίθεση κατά του αεροσκάφους τους αρχίζοντας να βομβαρδίζουν στα σοβαρά το Ισλαμικό Κράτος. Προς το παρόν, η μόνη χώρα για την οποία το Ισλαμικό Κράτος είναι υπ΄αριθμόν 1 εχθρός είναι η Γαλλία”.

Για να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στην οργάνωση, θα πρέπει να ξεκινήσει, σύμφωνα με τον αυστραλό ειδικό Ντέιβιντ Κιλκάλεν, μία “σοβαρή αεροπορική εκστρατεία”, δέκα ή είκοσι φορές μεγαλύτερη από τη σημερινή.

“Συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε το Ισλαμικό Κράτος ως τρομοκρατική οργάνωση, προσπάθώντας να εξοντώσουμε τους επικεφαλής και τα αποθέματα όπλων. Θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμ ως εχθρικό κράτος. Αυτό είναι, άλλωστε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταστρέψουμε τις ενεργειακές τους πηγές, την τροφοδοσία τους σε νερό, τις πετρελαϊκές τους πηγές, τις πόλεις που ελέγχουν”.

“Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Αυτό που συνέβη στο Παρίσι μας δείχνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με άλλον τρόπο”.

Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Παρίσι, Γαλλία

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal