Το ΝΑΤΟ δεν στήριξε την Τουρκία… μεταδίδει ρωσικό μέσο




Η ελπίδα της Τουρκίας ότι η συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ της δίνει το πράσινο φως για να κάνει ότι θέλει, είναι απλώς, απολύτως, εσφαλμένη. Αυτό δηλώνει Τσέχος αναλυτής και το κυριότερο…αναπαράγει ρωσικό, κρατικό μέσο, γνωστό για τις σχέσεις του με το Κρεμλίνο.

Αν και επισήμως η συμμαχία, με κρύα καρδιά, μίλησε για δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπίζει τα σύνορά της, στην πραγματικότητα η συζήτηση στο εσωτερικό της συμμαχίας απέχει παρασάγγας από την προς τα έξω εικόνα που δόθηκε, για ευνόητους λόγους.

Σύμφωνα με τον Τσέχο αναλυτή Γιακούμπ Μάρες, «αν ο Ερντογάν ήλπιζε ότι θα μπορούσε να κάνει ότι θέλει, λόγω συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, έκανε ένα θεμελιώδες λάθος».

Μετά την επίθεση στο Παρίσι η πολιτική της Γαλλίας και του ΝΑΤΟ έχει αλλάξει, έναντι της Ρωσίας, λόγω του Ισλαμικού Κράτους. «Η πολιτική του Ερντογάν είναι αγκάθι για το ΝΑΤΟ», λόγω και του λαθρεμπορίου πετρελαίου Τουρκίας-ΙΚ.

Η Τουρκία είναι σημαντική για το ΝΑΤΟ λόγω του ελέγχου των Δαρδανελίων, αλλά η περιφερειακή πολιτικής της στη Μέση Ανατολή είναι αντίθετη με αυτή των άλλων κρατών μελών. Κατά συνέπεια, παρά την επίσημη «στήριξη», στην πραγματικότητα το ΝΑΤΟ δεν στήριξε την τουρκική ενέργεια κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους.

Διπλωματικά, η τουρκική ενέργεια δεν χαροποίησε κανέναν και σύμφωνα με τον Τσέχο αναλυτή η συμμαχία δεν έχει κανέναν λόγο να στηρίξει, επί του προκειμένου, την Τουρκία.

Αν η τουρκική κίνηση είχε γεωπολιτικά κίνητρα, να αποτρέψει δηλαδή τον σχηματισμό μιας διεθνούς συμμαχίας κατά του ΙΚ και την αποτροπή επίλυσης της συριακής κρίσης, λόγω των δικών της συμφερόντων στην περιοχή, τώρα βρίσκεται απέναντι σε μια νέα συμμαχία Ρωσίας και Γαλλίας, πρωτίστως, στην Συρία.

Η όλη κατάσταση στη Μέση Ανατολή επιδεινώνεται και ο κίνδυνος κλιμάκωσης είναι ορατός. Ωστόσο για τη Ρωσία είναι πλέον πολύ πιο εύκολο να ενισχύσει τον Άσαντ, χωρίς πολλές φωνές διαμαρτυρίας από τη Δύση, αναφέρει ο Τσέχος αναλυτής.

Sputnik, Μόσχα, Ρωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: