Θα μπει στον πόλεμο ο Ομπάμα; Ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι για τις επιθέσεις ευθύνεται το ΙΚ




Δεν υπάρχουν πληροφορίες που να αντικρούουν την αρχική εκτίμηση της γαλλικής κυβέρνησης ότι το Ισλαμικό Κράτος ευθύνεται για τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Παρίσι και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 129 άνθρωποι και να τραυματιστούν εκατοντάδες άλλοι, ανακοίνωσε χθες το βράδι ο Λευκός Οίκος.

“Η ομάδα εξέτασε τις πληροφορίες, παρατηρώντας ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες που να διαψεύδουν την αρχική εκτίμηση των γαλλικών αρχών για την ευθύνη” των τζιχαντιστών, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος, μετά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μολονότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ή αξιόπιστη απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αξιωματούχοι εξέτασαν και το θέμα της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας.

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν και οι επιλογές που έχει η Αμερική για να βοηθήσει τη Γαλλία, τόσο σε επίπεδο ερευνών, όσο και στο τι θα συμβεί απ’ εδώ και πέρα. Το βασικό ερώτημα είναι το είδος της συμμετοχής των Αμερικανών σ’ αυτό που ονομάζουν  πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών. Θα στείλει χερσαίες δυνάμεις ή θα συνεχίσει τους βομβαρδισμούς;

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ, που συμμετείχε στη σύσκεψη, τηλεφώνησε στον Γάλλο ομόλογό του και του ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευθεί να βοηθήσουν τη Γαλλία με κάθε τρόπο.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα δεν θα αναβάλει το ταξίδι του στο Παρίσι για να λάβει μέρος στη σύνοδο για την κλιματική αλλαγή. Θα αφιχθεί, όπως έχει προγραμματίσει, στη γαλλική πρωτεύουσα στις 30 Νοεμβρίου.

— Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους στη Συρία και το Ιράκ και να επεκτείνουν την υποστήριξή τους σε άλλες χώρες όπου δρουν μέλη του Ισλαμικού Κράτους, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος Νταϊάν Φαϊνστάιν, σε μια πρώτη αντίδραση μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Παρίσι το βράδυ της Παρασκευής.

“Έχει καταστεί σαφές ότι τα περιορισμένα αεροπορικά πλήγματα και η στήριξη στις ιρακινές δυνάμεις και τη συριακή αντιπολίτευση δεν επαρκούν για να προστατεύσουν τη χώρα μας και τους συμμάχους μας” τονίζει η Φαϊνστάιν, η οποία είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας και από τα κορυφαία στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος σε θέματα εξωτερικών υποθέσεων.

Αττάλεια: Αναχώρησε για τη σύνοδο της G20 ο πρόεδρος Ομπάμα, δεν θα δώσει το παρών ο Ολάντ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναχώρησε χθες λίγο μετά τις 21.30 (ώρα Ελλάδας) από την Ουάσινγκτον με προορισμό την Αττάλεια της Τουρκίας, όπου ξεκινά σήμερα η σύνοδος της G20. Ο κ. Ομπάμα έφτασε στην τουρκική πόλη στις 8 το πρωί τοπική ώρα.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε συγκαλέσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας προκειμένου να ενημερωθεί για τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Στην ατζέντα των συνομιλιών των ηγετών των 20 πλουσιότερων χωρών του κόσμου κυριαρχούσαν το θέμα της Συρίας, η μεταναστευτική κρίση, η κλιματική αλλαγή και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Όμως αναμένεται πλέον ότι οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν και στις επιθέσεις που σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δεν θα παραστεί στη σύνοδο και θα τον εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Οι πρόεδροι της Κίνας και της Βραζιλίας, Σι Τζινπίνγκ και Ντίλμα Ρουσέφ, έχουν ήδη φτάσει στην Αττάλεια ενώ αργότερα αναμένεται να αφιχθεί και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

REUTERS, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: