Στην τελική φάση η διαδικασία για την ανακεφαλαιοποίηση




Οριστικοποιούν τα σχέδια τους αναφορικά με την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών, όπως αυτές προέκυψαν από την συνολική αξιολόγηση που πραγματοποίησε η ΕΚΤ οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Οι τράπεζες έχουν προθεσμία να αποστείλουν τα σχέδιά τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, ενώ ταυτόχρονα ξεκινούν τον τελικό γύρο συζητήσεων και συναντήσεων με ξένους επενδυτές που ήδη κατέχουν θέσεις στα χαρτοφυλάκια τους, αλλά και νέους.

Οι διοικήσεις και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με δηλώσεις τους αμέσως μετά τα αποτελέσματα συνολικής αξιολόγησης από την ΕΚΤ, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι με βάση τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν και την προετοιμασία που έχει προηγηθεί θα καλυφθούν από τον ιδιωτικό τομέα τα κεφάλαια που πρέπει, ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους.

Την αισιοδοξία του εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας το Σάββατο στη Βουλή, λίγο πριν την ψήφιση του Νομοσχεδίου, επισημαίνοντας ότι μέχρι το τέλος τους έτους θα έχει ολοκληρωθεί και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και των «κόκκινων δανείων», μια διαδικασία που τρέχει παράλληλα με την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Το σχέδιο της πράξης υπουργικού συμβουλίου για την ανακεφαλαιοποίηση που θα αφορά ειδικότερα θέματα της σχετικής διαδικασίας και θα ανακοινωθεί σήμερα, οριστικοποιήθηκε χθες στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.

Πιο συγκεκριμένα προβλέπει:

– Σε περίπτωση που το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) συμμετέχει στη διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης του άρθρου 7 του ν. 3864/2010 (δηλαδή εφόσον οι βασικές κεφαλαιακές ανάγκες καλύπτονται από ιδιωτική συμμετοχή και το ΤΧΣ συμμετέχει στην κάλυψη των αναγκών μόνο του δυσμενούς σεναρίου), τότε:

α) το 25 % της κεφαλαιακής ενίσχυσης θα αφορά σε κοινές μετοχές και

β) το 75% της κεφαλαιακής ενίσχυσης θα αφορά σε υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos).

– Σε περίπτωση που το ΤΧΣ χορηγεί την κεφαλαιακή ενίσχυση του άρθρου 7 του ν. 3864/2010 κατ’ εφαρμογή του άρθρου 6Β του ίδιου νόμου, δηλαδή εφόσον οι βασικές κεφαλαιακές ανάγκες δεν καλύπτονται από ιδιωτική συμμετοχή, τότε οι ανάγκες αυτές καλύπτονται ως εξής:

α) με κοινές μετοχές μέχρι το ύψος του ποσού που απαιτείται για να καλυφθούν ζημίες που το ίδρυμα έχει ήδη υποστεί ή είναι πιθανό να υποστεί στο εγγύς μέλλον,

β) κατά 25% με κοινές μετοχές και κατά 75% με υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) για το εναπομείναν ποσό που θα αντιστοιχούσε σε προληπτική ανακεφαλαιοποίηση.

– Σε ό,τι αφορά τις προνομιούχες μετοχές του Ελληνικού Δημοσίου, όπου αυτές υπάρχουν, σε περίπτωση συμμετοχής του ΤΧΣ στην κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών αυτές θα συμμετάσχουν στη διαδικασία καταμερισμού της επιβάρυνσης (burden sharing), σύμφωνα με την προκύπτουσα αποτίμηση όπως προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις.

Η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να έχει εκδοθεί μέχρι αύριο Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015. Μετά από την εξέλιξη αυτή, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΥΣΟΙΠ, η κυβέρνηση καλεί τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ενθαρρύνουν και να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή και εγχώριων επενδυτών κατά τη διαδικασία αύξησης του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Αθηναϊκό Πρακτορείο, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: