Τσίπρας-Αναστασιάδης μίλησαν για την επίσκεψη στην Τουρκία και μεταναστευτικό




Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα στην Μαλτα μακρά συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της οποίας τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των συναντήσεων του στην Ιορδανία με τον Βασιλιά και με τον Πρωθυπουργό της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τις συζητήσεις που είχε στην Ιορδανία για το μεταναστευτικό, καθώς επίσης για το κοινό συμπέρασμα που αφορά την ανάγκη όπως προωθηθούν ad hoc συναντήσεις των κρατών της περιοχής, με στόχο την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα κράτη αυτά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, με αφορμή το επικείμενο ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Τουρκία, αντάλλαξαν απόψεις για την παρούσα φάση του Κυπριακού, για τα θέματα συζήτησης στο τραπέζι των συνομιλιών, και επεσήμαναν την ανάγκη η Τουρκία να συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός Τσίπρας, ενόψει και της επικείμενης Ατυπης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό, αντάλλαξαν απόψεις για την ανάγκη η προσπάθεια της ΕΕ προς αντιμετώπιση του προβλήματος να επικεντρωθεί, ανάμεσα σε αλλα, και στα αίτια που προκαλούν το εν λόγω φαινόμενο, όπως και για την ανάγκη να βοηθηθούν όλες οι χώρες που φιλοξενούν σημαντικό αριθμό προσφύγων.

Τέλος, με αφορμή τις αυριανές συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, αλλά και την επίσκεψη του κ. Τσίπρα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη στα τέλη Νοεμβρίου, έγινε ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση πραγμάτων στην περιοχή και για την ανάγκη μέσα από κοινές πρωτοβουλίες, όπως οι τριμερείς συναντήσεις Κύπρου – Ελλάδας -Αιγύπτου και Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, αντιμετωπιστούν κοινές προκλήσεις και αναληφθούν κοινές δράσεις προς όφελος των λαών της περιοχής.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Στη Μάλτα ο πρόεδρος Αναστασιάδης-Θα έχει επαφές με Τσίπρα

Στη Μάλτα μεταβαίνει ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης για την σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με το μεταναστευτικό, ενώ στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής και πριν την έναρξή της, θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

Έχοντας ολοκληρώσει τις επαφές του στο Αμμάν, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη και συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ και τον Ιορδανό πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να συζητήσει με τον κ. Τσίπρα το συντονισμό των θέσεων Λευκωσίας και Αθήνας.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, οι δύο άντρες θα συζητήσουν την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία, στις 17 και 18 Νοεμβρίου, αλλά και την ημερήσια διάταξη της άτυπης Συνόδου, αναφορικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς και το ρόλο της Άγκυρας σε αυτό.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης προτίθεται να μεταφέρει στη Σύνοδο τη θέση της Λευκωσίας, ότι θα πρέπει να στηριχθούν και άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος, που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων και στο πλαίσιο αυτό θα ζητήσει από την Αθήνα να υπάρξει συντονισμός κινήσεων.

Μετά το πέρας της Συνόδου ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αναχωρήσει για το Ισραήλ, όπου την Παρασκευή το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, στη Ραμάλα.

Αντώνης Γκιλδάκης, ΚΥΠΕ, Αμμάν, Ιορδανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: