Στάινμαϊερ: Η Γερμανία είναι πρόθυμη να στηρίξει τις συνομιλίες




Η Γερμανία είναι έτοιμη να πράξει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να στηρίξει τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, τόνισε στο ΚΥΠΕ ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, σημειώνοντας ότι τόσο η Γερμανία όσο και η ΕΕ παρακολουθούν την πορεία των διαπραγματεύσεων με μεγάλο ενδιαφέρον.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ενόψει της σημερινής επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο, ο κ. Στάινμαϊερ είπε ότι, στη διάρκεια των επαφών του στο νησί θα ζητήσει να ενημερωθεί για τη διαδικασία των συνομιλιών και θα τονίσει την προθυμία του Βερολίνου να στηρίξει τη διαδικασία.

Είπε επίσης ότι εδώ και χρόνια η Γερμανία παρακολουθεί πολύ στενά τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

“Εμείς οι Γερμανοί παρακολουθούμε τις συνομιλίες πολύ στενά εδώ και πολλά χρόνια. Η Γερμανία και η Κύπρος έχουν την κοινή εμπειρία μιας μακράς διχοτόμησης. Η Γερμανία είχε την καλή τύχη να απολαύσει το δώρο της επαναπροσέγγισης, της συμφιλίωσης και της επανένωσης, και ελπίζω ότι το ίδιο θα συμβεί και για τους φίλους μας στην Κύπρο,” είπε.

Ακόμη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μια λύση του Κυπριακού θα έδινε σημαντικά μηνύματα που θα ξεπερνούσαν τα σύνορα της Κύπρου.

«Μια λύση στο κυπριακό ζήτημα θα στείλει επίσης ένα μήνυμα προς ολόκληρη την περιοχή πέραν από τα σύνορα της χώρας. Αυτός είναι ο λόγος που η Γερμανία και η ΕΕ παρακολουθούν τη διαδικασία με τόσο μεγάλο ενδιαφέρον», υπογράμμισε.

Χαρακτηρίζοντας την επανέναρξη των συνομιλιών ως μια θετική εξέλιξη, ο Γερμανός ΥΠΕΞ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι σήμερα υπάρχει λόγος για αισιοδοξία.

“Έχω την εντύπωση ότι οι δύο πλευρές λαμβάνουν τις συνομιλίες στα σοβαρά και επιθυμούν μια λύση. Αυτό μας δίνει βάση να ελπίζουμε”, είπε.

Ο κ. Στάινμαϊερ είπε ότι στη διάρκεια της επίσκεψής του θα ζητήσει να ενημερωθεί περαιτέρω για τις διαπραγματεύσεις.

“Στη διάρκεια της επίσκεψής μου, θα ήθελα να ενημερωθώ περισσότερο για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. Επίσης, θα τονίσω σε όλους τους εμπλεκόμενους ότι θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να στηρίξουμε αυτή τη διαδικασία”, κατέληξε.

ΚΥΠΕ – Αθηνά Αρσαλίδου – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: