‘Οχι στη δόση από Γερμανία, ναι από Γαλλία, η Κομισιόν βλέπει …πρόοδο στις διαπραγματεύσεις




Η τρέχουσα δόση δεν μπορεί να εκταμιευθεί διότι δεν έχουν εφαρμοστεί όλα τα ορόσημα, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Βρισκόμαστε στη φάση όπου η τρέχουσα δόση ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν μπορεί να εκταμιευτεί, διότι δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα όλα τα ορόσημα», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, αναφερόμενη στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Η κ. Φον Τισενχάουζεν αρνήθηκε, ωστόσο, να απαντήσει σε ερώτηση σχετική με την έκβαση της συνεδρίασης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «το Eurogroup γίνεται στις Βρυξέλλες και όχι εδώ».

Την ίδια ώρα, την άποψη ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλή δουλειά σε ότι αφορά την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, αλλά υπάρχουν ακόμα κάποια ανοιχτά θέματα, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Όπως ανέφερε υπάρχει χρονική πίεση για την ολοκλήρωση και των δύο σετ μεταρρυθμίσεων, καθώς επίσης και την υλοποίηση των μέτρων που αφορούν τη διοίκηση των τραπεζών, μέσα σε δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Στην αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων, πολλή δουλειά έχει γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η γρήγορη υλοποίηση των προαπαιτούμενων, αποτελεί «βασική προτεραιότητα» έτσι ώστε να μην υπονομευθεί η έγκαιρη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

To σημερινό Eurogroup θα είναι μια καλή ευκαιρία να αποτιμήσουμε την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπροφσκις.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση δήλωσε πως κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα διαπίστωσε ότι η προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και της πρώτης αξιολόγησης παραμένει σημαντική. Παρόλα αυτά, συνέχισε υπάρχουν κάποια ανοιχτά ζητήματα τα οποία στόχος είναι να επιπλυθούν τις «επόμενες ημέρες».

Τέλος, ερωτηθείς κατά πόσο θα μπορούσε ληφθεί υπόψη στην αξιολόγηση η προσφυγική κρίση, σημειώσε πως δεν υπάρχει «άμεση σύνδεση», ωστόσο είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια «έκτακτη κατάσταση» στην οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνδράμει τόσο με έκτακτη χρηματοδότηση όσο και με τεχνογνωσία.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, από την πλευρά του, εκτίμησε νωρίτερα, πως μια συμφωνία είναι “εντελώς πιθανή” σήμερα, για τη συνέχιση του προγράμματος στήριξης και της καταβολής των δόσεων στην Ελλάδα.

Ο Σαπέν υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι πως σε ένα από τα επίμαχα ζητήματα ανάμεσα στην Αθήνα και στους πιστωτές της, που θέλουν να διευκολύνουν την κατάσχεση σπιτιών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, θα ήταν “περίεργο” να “απαιτούνται από την Ελλάδα περισσότερα από αυτά που υπάρχουν” στις χώρες πιστωτές.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως στη Γαλλία όπως και στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, υπάρχουν μέσα καταφυγής για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που απειλούνται με κατασχέσεις.

“Αντιλαμβάνομαι τις ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα αυτό”, είπε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος χαιρέτισε με πολύ υποστηρικτικό τρόπο της προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις που καταβάλλει η Αθήνα.

“Η Ελλάδα καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες” και “τοποθετείται στη σχολαστική τήρηση της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου”, με την οποία αποφεύχθηκε μία έξοδος από το ευρώ, δήλωσε ο Σαπέν.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Την τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφορικά με την προετοιμασία του Eurogroup, αλλά και τη διαχείριση του προσφυγικού, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Όσον αφορά τις συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι υπήρξε πρόοδος και ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο για να επιτευχθεί συμφωνία σε όλους τους τομείς. Στη συνέχεια, τόνισε ότι το αποψινό Eurogroup θα αποτιμήσει την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Τέλος, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι ο κ. Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα συζητήσουν κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Γαλλικό Πρακτορείο, Παρίσι, Γαλλία – Φ. Καραβίτη, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βερολίνο, Γερμανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: