Ρωσική ΜΚΟ κατηγορείται “για προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος”




Η βασική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, η Memorial, κατηγορείται από τις αρχές της χώρας ότι «επιδιώκει την ανατροπή του καθεστώτος και ότι υπονομεύει το συνταγματικό σύστημα στη Ρωσία».

Αυτό ανακοίνωσε ένας από τους επικεφαλής της, ο Όλεγκ Ορλόφ. Οι κατηγορίες αυτές «ενδέχεται να έχουν διάφορες επιπτώσεις, περιλαμβανομένου του κλεισίματος της Memorial», διευκρίνισε ο Ορλόφ επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγορεί τη μη κυβερνητική οργάνωση ότι έγραψε πως «Ρώσοι στρατιώτες συμμετείχαν στον πόλεμο στην Ουκρανία» και πως «οι επιχειρήσεις της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας αποτελούν επίθεση».

»Οι ισχυρισμοί του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι παραληρηματικοί, όμως το παραλήρημα γίνεται σιγά-σιγά κανόνας στη ζωή μας», σχολίασε ο Ορλόφ. Η οργάνωση Memorial, την οποία ίδρυσε ο αντιφρονών και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Αντρέι Ζαχάροφ, ασχολείται με την έρευνα επί της καταστολής που εφαρμόστηκε επί Σοβιετικής Ένωσης και με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία σήμερα.

Οι ρωσικές αρχές έχουν χαρακτηρίσει την οργάνωση, μαζί με περίπου εκατό άλλες ρωσικές ΜΚΟ, ως οργάνωση «ξένων πρακτόρων», υποστηρίζοντας ότι οι οργανώσεις αυτές λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό και έχουν πολιτική δραστηριότητα. «Στόχος των κατηγοριών αυτών, όπως και ο νόμος για τους ξένους πράκτορες, είναι να καταστραφεί η κοινωνία των πολιτών στη Ρωσία. Η διαφωνία εξισώνεται με την αντικυβερνητική δράση», τόνισε ο Ορλόφ.

Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Μόσχα, Ρωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: