Πρώτευσαν στο Μαραθώνιο Μερούσης και Χαγιακούρι




Ο Χριστόφορος Μερούσης για πρώτη φορά στην καριέρα του και για τρίτη συνεχή χρονιά στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα αναδείχθηκε νικητής στον 33ο Μαραθώνιο της Αθήνας με 2 ώρες 21:22, που ολοκληρώθηκε με την συμμετοχή πλέον των 43.000 δρομέων στην κλασσική διαδρομή (απόσταση 42.195μ).

Στην δεύτερη θέση -με το ένατο μετάλλιό του στην διοργάνωση- τερμάτισε ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος (2:27.03) και στην τρίτη ο Δημοσθένης Ευαγγελίδης (2:27.28). Τέταρτος έφθασε στο Παναθηναϊκό στάδιο, ο Γιώργος Καραβίδας που τερμάτισε σε 2:30.41, 5ος ο Νίκος Καλομοίρης (2:31.39) κι έκτος ο Κυριάκος Συμιριώτης (2:32.10).

Στην κατηγορία των γυναικών, πρώτευσε η Μινόρι Χαγιακούρι από την Ιαπωνία με 2:52.06, ενώ ακολούθησαν οι Ουρανία Ρεμπούλη (2:54.32), Μάγδα Γαζέα (2:55.35, 12ο μετάλλιο στην διοργάνωση), Κωνσταντίνα Στεφανοπούλου (2:59.08), Γκλόρια Πριβιλέτζιο (3:02.01) και Γεωργία Λουβή (3:04.32).

Ο Χριστόφορος Μερούσης τερμάτισε πρώτος για τρίτη διαδοχική χρονιά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου και για πρώτη στον διεθνή Μαραθώνιο. Παράλληλα έγινε ο πρώτος Έλληνας που κερδίζει στο διεθνή Μαραθώνιο μετά το 2000, χρονιά κατά την οποία είχε τερματίσει πρώτος ο Νίκος Πολλιάς. Πάντως να σημειωθεί ότι ο ΣΕΓΑΣ φέτος δεν προσκάλεσε «ελίτ» αθλητές, ώστε με τα χρήματα που θα εξοικονομήσει να ενισχύσει το κοινωνικό του έργο.

Ο έμπειρος δρομέας από την Χίο τερμάτισε σε 2 ώρες 21.22 ενάμιση περίπου μήνα από την συμμετοχή του στον Μαραθώνιο του Βερολίνου. Ο Μερούσης σημείωσε την καλύτερη επίδοση του στην κλασική διαδρομή και έδειξε πως την Άνοιξη θα είναι σε θέση να διεκδικήσει ακόμη καλύτερες επιδόσεις. Δεύτερος όπως και το 2014 ήταν ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος με 2.27.03, στον πρώτο αγώνα του ενόψει της προσπάθειας που θα κάνει φέτος να διεκδικήσει το όριο συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο. Η πρώτη τριάδα των Ανδρών του διεθνούς Μαραθωνίου, αλλά και του Πανελληνίου πρωταθλήματος έκλεισε με τον Δήμο Ευαγγελίδη με 2.27.28.

Η Μινόρι Χαγιακάρι, έκανε την έκπληξη και πήρε την πρώτη θέση στις γυναίκες. Η Γιαπωνέζα αθλήτρια που ειδικευόταν στα 3.000 μ. Στιπλ, στην δεύτερη συμμετοχή της στην διοργάνωση τερμάτισε σε 2.52.06. Η Ουρανία Ρεμπούλη που ήταν 2η στο διεθνή Μαραθώνιο, κατέκτησε την πρώτη της νίκη στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα με 2.54.32 και πέτυχε τον στόχο της για την φετινή διοργάνωση, που ήταν να τερματίσει και όχι ο χρόνος.

Η αθλήτρια του Παναγιώτη Χαραμή, τον Σεπτέμβριο αγωνίστηκε στο Μαραθώνιο του Βερολίνου, όπου έπιασε το όριο για τους Ολυμπιακούς. Η τριάδα της γενικής κατάταξης έκλεισε με την Μάγδα Γαζέα με 2.55.35, ενώ η τριάδα του πανελληνίου πρωταθλήματος με την Κωνσταντίνα Στεφανοπούλου με 2.59.08.

Δηλώσεις νικητών:

Χριστόφορος Μερούσης (1ος – Βροντάδες Χίου) «Η νίκη αυτή είναι αφιερωμένη στον γιο μου, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα έγινε ενός έτους, τη γυναίκα μου, την οικογένειά μου και όλη τη Χίο. Ομως, ευχαριστώ πολύ και όλο τον κόσμο που με στήριξε στη διαδρομή. Ο αγώνας αυτός βοηθάει να δίνουμε ελπίδα», είπε ο Μερούσης, ο οποίος αναφέρθηκε και στον στενό του φίλο, Δημήτρη Θεοδωρακάκο. «Είναι ένας μεγάλος αθλητής που μοχθεί και προσπαθεί».

Δημήτρης Θεοδωρακάκος (2ος- Ολυμπιακός): «Στόχευα σε ένα μετάλλιο σήμερα καθώς είναι μια μεταβατική περίοδος για μένα, αφού πλέον ρίχνω το βάρος στο Μαραθώνιο και αφήνω το βουνό. Τα κατάφερα και είμαι πολύ ικανοποιημένος. Δεν με απασχολεί ο χρόνος, αλλά η ποιότητα του αγώνα. Είναι η 14η φορά που τερματίζω και επί τη ευκαιρία θα ήθελα να συγχαρώ τόσο τον Χριστόφορο Μερούση, όσο και τον «ιπτάμενο γιατρό» μας, τον Δημοσθένη Ευαγγελίδη που ήρθε από το Λονδίνο για να πάρει μέρος στον αγώνα».

Δήμος Ευαγγελίδης(3ος – OKA Καβάλας): «Είμαι πολύ χαρούμενος. Αυτός ο αγώνας μας δίνει να καταλάβουμε ότι αν ο καθένας μας προσπαθεί και μοχθεί στον τομέα του μπορούμε να πετύχουμε πολλά».

Χαγιακάρι Μινόρι (1η Ιαπωνία): Δεν το πιστεύω ότι τερμάτισα πρώτη. Δεν το περίμενα. Είναι ο δεύτερος Μαραθώνιος που τρέχω. Για πρώτη φορά έτρεξα πέρυσι και πάλι εδώ στην Αθήνα. Είμαι πολύ χαρούμενη. Ήταν μια υπέροχη διαδρομή και ευχαριστώ πολύ τον κόσμο που με στήριξε και με βοήθησε στον αγώνα».

Ουρανία Ρεμπούλη (2η ΓΣ Νέων Λέρου): «Ηθελα πολύ να νικήσω στον Μαραθώνιο. Ημουν πρώτη ως το 33ο τρίτο χιλιόμετρο, αλλά μετά κάποιες ενοχλήσεις στο πόδι μου με κράτησαν πίσω. Μία μέρα πριν είχα στομαχικές διαταραχές. Αυτός είναι ο τελευταίος μου Μαραθώνιος και ελπίζω στο Ρίο να αντιπροσωπεύσω την Ελλάδα επάξια. Ως τότε να έχω την υγεία μου και το 2016 να είναι όπως το 2015 και ακόμη καλύτερο».

Μάγδα Γαζέα (3η- ΑΓΕ Ζακύνθου): «Είμαι πολύ χαρούμενη που τερμάτισα μπροστά σε αυτόν τον υπέροχο κόσμο. Αφιερώνω το μετάλλιο μου στο σύζυγό μου, την κορούλα μου και την οικογένειά μου που με βοηθάει να είμαι πιστή σε αυτό το ραντεβού τα τελευταία 12 χρόνια».

Κωνσταντίνα Στεφανοπούλου (4η- Παναχαΐκή): «Δεν το περίμενα να είμαι στα μετάλλια. Είναι ο πρώτος επίσημος αγώνας μου και η διάκριση αυτή ανήκει στον προπονητή μου, Νίκο Αργυρόπουλο που με στήριξε πολύ».

Χρ. Μουρδ., ΑΘΗΝΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: