“Προστατεύεται η πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών”, ισχυρίζεται ο Βίτσας




«Όταν προστατεύεται η συντριπτική πλειοψηφία και κατά πάσα πιθανότητα το σύνολο των φτωχών, λαϊκών νοικοκυριών, το σύνθημα “κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη” είναι πραγματικότητα…Τη βίλα με τις πισίνες κ.λπ. αυτού που έχει μάλιστα να πληρώσει και δεν πληρώνει, δεν έχω καμιά όρεξη να την προστατεύσω», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας.

Μιλώντας στον στον ραδιοσταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84»είπε πως θεωρεί θετικό το γεγονός ότι υπάρχει μια απόλυτη προστασία σε πολύ μεγάλο επίπεδο. “Το 25% έχει απόλυτη προστασία, αλλά και το υπόλοιπο 35% έχει πολύ μεγάλη προστασία. Το 85% της αξίας των ακινήτων και των στεγαστικών δανείων δεν υπερβαίνει τις 200.000 – 250.000 ευρώ και αυτά προστατεύονται απολύτως.

“Συγχρόνως ισχύει το κομμάτι που αφορά το νόμο Κατσέλη και αυτούς που έχουν ενταχθεί, αλλά και αυτούς που έχουν κάνει αίτηση για να ενταχθούν μέχρι τέλος αυτού του χρόνου. ‘Αρα, δεν έχουμε αυτή τη διαδικασία… Αν γινόταν το αντίθετο, πάλι θα μας ρωτούσαν “αν υπάρχουν μπαταχτσήδες ή κάποιοι που δεν πληρώνουν ενώ μπορούν, γιατί τους καλύπτετε;”. Πάντοτε γίνεται μια τέτοιου είδους συζήτηση.

“Νομίζω όμως ότι το πιο θετικό απ’ όλα είναι ότι στη βάση της συμφωνίας του Ιουλίου προχωράμε και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορέσουν να αποδεσμευτούν οι αναγκαίοι πόροι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και τα 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα πέσουν στην αγορά”, είπε.

“Πότε άλλοτε δημιουργήθηκε κουμπαράς 100 εκ., ώστε το κράτος να πληρώνει δόσεις ιδιωτών, πολιτών, φτωχών που δεν έχουν να πληρώσουν; Επικαλούνται σήμερα την συμφωνία αυτοί που ζητούσαν να πούμε “ναι σε όλα” στις 5 Ιουλίου. Αυτά είναι σοβαρά ζητήματα και ο λαός κατά τη γνώμη μου βλέπει. Τώρα όσον αφορά στο σύνθημα “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”, συμφωνούμε απόλυτα. Συμφωνώ απόλυτα. Ορίστε μου, τι πάει να πει και το κανένα σπίτι…».

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη συμμετοχή της Ελλάδας σε στρατιωτικές επεμβάσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους επανέλαβε ότι αποκλείεται, ενώ σε ότι αφορά την αλληλεγγύη προς την Γαλλία είπε “Εμείς επιδεικνύουμε και θα επιδείξουμε και στο μέλλον αλληλεγγύη προς τη Γαλλία, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις είτε από ξηρά, είτε από αέρα, είτε από θάλασσα. Υπάρχουν τρόποι να επιδείξουμε την αλληλεγγύη μας και να συμφωνήσουμε πάνω σε πολλά πεδία επιχειρησιακού χαρακτήρα. Το βασικό ζήτημα, αυτή τη στιγμή, είναι να βοηθήσουμε ώστε να επιλυθεί με ειρηνικό, διπλωματικό τρόπο το ζήτημα στη Συρία, πράγμα που θα αποστερήσει από την τρομοκρατική οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους ισχυρά ερείσματα και σε αυτό το επίπεδο θα διευκολύνει, ώστε αυτή η τρομοκρατική οργάνωση να ηττηθεί».

Σε ότι αφορά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία ανέφερε «Για εμάς έχει μεγάλο ενδιαφέρον να υπάρξει μια συνεννόηση στην παρούσα φάση με τη γείτονα χώρα, ώστε να διαμορφωθούν ασφαλείς δρόμοι, οι οποίοι να ξεκινούν από την πόρτα -που δυστυχώς για την Τουρκία- είναι η Τουρκία προς τη Δύση. Σε αυτή τη λογική θα πρέπει να καταπολεμηθεί και η λαθρεμπορία ανθρώπων. Μπορούν να το κάνουν και οι Τούρκοι, αλλά και εμείς και να ανοίξουν ασφαλείς διάδρομοι, ώστε αυτοί οι άνθρωποι που υφίστανται τις συνέπειες του πολέμου, με ασφάλεια να οδηγηθούν τώρα στην Ευρώπη, αλλά και με τη λύση αυτού του ζητήματος, με ασφάλεια να επιστρέψουν στις κατοικίες τους».

Εξηγώντας πως θα μπορούσε να δημιουργηθεί η βάση συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είπε « Για παράδειγμα, τα κέντρα ταυτοποίησης θα μπορούσαν να είναι στα παράλια της Τουρκίας και η μετεγκατάσταση -κάποιοι βέβαια θα έπρεπε να περάσουν από την Ελλάδα και από άλλες χώρες-, θα μπορούσε να γίνει με έναν τρόπο στις χώρες, όπου με “αναγκαστικό” τρόπο πρέπει να καθοριστεί ένα ποσοστό ή ένας αριθμός μετεγκατάστασης. Εδώ πρέπει να απομακρυνθούν και οι φοβικές πολιτικές που ακολουθούνται σε μια σειρά χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αν.Π., Αθηναϊκό Πρακτορείο, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: