Πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί ο Πρόεδρος




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Θα ήθελα να είμαι σε μία μεριά, που λέμε και στην Κύπρο, και να έβλεπα την αντίδραση του κ. Νίκου Αναστασιάδη όταν τον πληροφόρησαν οι συνεργάτες του ότι ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεν θα τιμήσει με την… παρουσία του τη δεξίωση της πρεσβείας της Γερμανίας, εάν δεν τον αναβαθμίσουν στο επίπεδο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν μπορεί, είπα, θα άκουσαν τις φωνές του μέχρι τη… Λεμεσό.

Δεν είμαι σε θέση να σας ενημερώσω για τον ακριβή τρόπο αντίδρασής του, αλλά φαντάζομαι ότι θα είπε: «Τι δουλειά έχω εγώ με τους τρελούς». Κάθε λογικός άνθρωπος το ίδιο θα έλεγε. Και ιδιαίτερα ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος έχει εκτεθεί απέναντι στον λαό για τον τρόπο με τον οποίο προσπάθησε να επιβάλει τον κ. Ακιντζί ως ισότιμό του, και ως τον άνθρωπο με τον οποίο «θα κάνει ειρήνη» (to make peace, όπως έλεγε και ο προηγούμενος πρέσβης των ΗΠΑ).

Η στάση και γενικά η συμπεριφορά του κ. Ακιντζί απέναντι στον Πρόεδρο της Κύπρου είναι απαράδεκτη, όχι μόνο στο υπό αναφορά συγκεκριμένο περιστατικό, που δείχνει και τον χαρακτήρα του. Ο κατοχικός ηγέτης δεν τρέφει κανένα σεβασμό για τον κ. Αναστασιάδη, τον οποίο θεωρεί δεδομένο. Και αυτό αποτελεί μεγάλο δυστύχημα και ύβριν για έναν πολιτικό ηγέτη, ιδιαίτερα για τον Κύπριο Πρόεδρο, που απέκτησε στη διάρκεια των ετών μία υπερηφάνεια για τον εαυτό του. Ως γνωστόν δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, και γιατί άλλωστε να σηκώνει; Αναδείχθηκε Πρόεδρος το 2013, όταν το 2004 τον είχαμε όλοι ξεγράψει, και αφού είχε εκτεθεί με την υπέρ το δέον υποστήριξη του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν. Από αυτή την ταλαιπωρία, που επεφύλαξε ο ίδιος στον εαυτό του, βγήκε νικητής. Είναι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο οποίος γίνεται αποδεκτός και προσκαλείται από ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων. Αυτόν τον Αναστασιάδη, λοιπόν, που πέρασε διά πυρός και σιδήρου, επιχείρησε να εξευτελίσει ο κ. Ακιντζί. Διότι η άρνησή του να παραστεί στη δεξίωση της γερμανικής πρεσβείας στόχευε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη νομιμότητα και το «στάτους» του.

Μέσα σε μερικούς μήνες ο κατοχικός ηγέτης απέκτησε το θράσος του Ταγίπ Ερντογάν. Πρέπει να τον προσέξει κανείς και θα καταλάβει σε τι αναφέρομαι. Έχει αρχίσει να μιμείται τις κινήσεις του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, ακόμα και το ντύσιμό τους αρχίζει να είναι το ίδιο. Αλλά αυτό που πρέπει να ανησυχήσει τον κ. Αναστασιάδη είναι η φρασεολογία του. Αν ξεκινήσει να ομιλεί και για τη θρησκεία, το ισλάμ, ο κ. Ακιντζί θα γίνει εικόνα και ομοίωση του Ταγίπ Ερντογάν. Ειλικρινώς το πιστεύω.

Προσωπικά διαισθάνομαι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται σε έναν κλοιό, που όμοιό του δεν έχει δει άλλος Κύπριος πολιτικός. Εκμεταλλευόμενοι τη στάση του το 2004, τον έχουν περικυκλωμένο για να μην αλλάξει θέσεις – να παραμείνει στα ίδια τού τότε. Αν και πιστεύω ότι έχει εγκαταλείψει εκείνες τις λάθος θέσεις, οι ξένοι και οι άνθρωποί τους στο νησί δεν θα τον αφήσουν να πάρει ανάσα. Θα τον πάνε… καροτσάκι, ελπίζοντας να αποσπάσουν την υπογραφή του.

Ο κάθε λογικός άνθρωπος, μετά από τη βρόμικη συμπεριφορά του «αντιπάλου» του, παίρνει όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την περίπτωση. Και επειδή δεν ομιλούμε με όρους ποδοσφαίρου, όπου μία μπουνιά ή μία κλοτσιά μπορεί να φοβίσει τον αντίπαλο, αλλά να βάλει και φωτιά, ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να σεβαστεί τους πολίτες που τον ψήφισαν αλλά και τον εαυτό του… Την περασμένη εβδομάδα έκανε μία περιοδεία στη Μέση Ανατολή, που θύμισε ηγέτες μεγάλων και ισχυρών κρατών. Τον δέχθηκαν με σεβασμό και εκτίμηση στην Ιορδανία, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Το ίδιο και στη Μάλτα, όπου συμμετείχε στη σύνοδο της Ε.Ε. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου τον τίμησε στην τηλεφωνική συνομιλία τους, όπως κάνει πάντα. Και όλοι αυτοί δεν είναι οι μόνοι. Ο λαός είδε τον Πρόεδρό του σ’ αυτή την περιοδεία και τον χάρηκε. Αλλά, όταν επέστρεψε στο νησί, ξαφνικά είδαμε συμπεριφορά ηγέτη κοινότητας.

Ναι, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, κ. Πρόεδρε. Έδωσες πολύ σχοινί στον κ. Ακιντζί, ο οποίος αναβαθμίστηκε με την ανοχή σου στην Ευρώπη και την Αμερική. Τον ανέδειξες σε ισότιμό σου, και εκμεταλλεύθηκε την παθητική στάση που επέλεξες. Πρέπει να του συμπεριφέρεσαι πια ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τον ηγέτη της κοινότητας του 18% για να συνέλθει και αυτός και οι πάτρωνές του.

www.philenews.com, www.mignatiou.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: