Παραίτηση από τον ΔΗΣΥ ανακοινώνει σήμερα η Θεοχάρους




Λευκωσία: Την παραίτησή της από τον Δημοκρατικό Συναγερμό θα ανακοινώσει σήμερα η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, γράφει η εφημερίδα Φιλελεύθερος. Η κ. Θεοχάρους, μία εξαιρετική επιστήμονας ιατρός και ευρωβουλευτής, θα μπορούσε να αναδειχθεί στο αντίπαλο δέος για τον κ. Νίκο Αναστασιάδη στις επόμενες προεδρικές εκλογές, στην περίπτωση βεβαίως που αποφευχθεί η κακή λύση που κυοφορείται για το Κυπριακό.

Η Ελένη Θεοχάρους είχε πρόσφατα εξαπολύσει μετωπική επίθεση κατά της ηγεσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού και μέσω συνέντευξής της στον “Φ”, καταγράφοντας μια σειρά θεμάτων στα οποία θεωρεί ότι υπάρχει διάσταση απόψεων. Η ίδια ανέφερε ότι με την ηγεσία του ΔΗΣΥ υπάρχει «πολιτική διαφωνία».

Σύμφωνα με την κ. Θεοχάρους, «εδώ και αρκετό καιρό είναι αρκετοί αξιωματούχοι, κυρίως, που θεωρούν ότι ο ΔΗΣΥ είναι κτήμα, περιουσία, δημιούργημα και εργόχειρό τους, μάχονται σταθερά να αποδομήσουν την εικόνα μου μέσα στον κόσμο επειδή με θεωρούν αιρετική και ανυπάκουη».

Τονίζει ακόμα ότι «η παρούσα ηγεσία απεφάσισε να ξεκινήσει πορεία προς τον λαό για την “ανάπτυξη κουλτούρας λύσης”, μέσα στο πανδαιμόνιο που προκάλεσε η μεσσιανική εμφάνιση του Ακιντζί στο πολιτικό σκηνικό», υποδεικνύοντας την ίδια ώρα ότι η ηγεσία του κόμματος «αναλαμβάνει τεράστια ευθύνη με αυτές τις κινήσεις, και να προπαγανδίζει υπέρ μιας ωραιοποιημένης εικόνας που απέχει πολύ από τη πραγματικότητα, συνιστά επικίνδυνη ακροβασία».

Την ίδια ώρα έριχνε το γάντι στην Πινδάρου, λέγοντας πως «αν το κόμμα επιθυμεί “ιδεολογική καθαρότητα” και σοβιετικού τύπου ομοφωνία, δεν έχει παρά να με εκδιώξει». Σε περίπτωση που αποφασίσει να αφήσει και την έδρα της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτή θα πάει στον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Σταύρο Ζένιο.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Sigmalive, η Ελένη Θεοχάρους επιδιώκει να συναντηθεί με τον Πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου το πρωί της Παρασκευής, για να του γνωστοποιήσει και επίσημα την απόφαση της. Στη συνέχεια θα παραχωρήσει διάσκεψη τύπου.

Οι λόγοι της αποχώρησης Θεοχάρους είναι ηθικοί και πολιτικοί και σχετίζονται κυρίως με τη διαφωνία της με τις σημερινές θέσεις της ηγεσίας του κόμματος στο κυπριακό.

Δεν παραδίδει την έδρα

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελένη Θεοχάρους δεν προτίθεται να παραδώσει την έδρα της στο ευρωκοινοβούλιο. Σύμφωνα με πηγή από το περιβάλλον της, η ίδια θεωρεί ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθε είναι ατομικό και πως εξελέγη με συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις εκ των οποίων ήταν η διαφωνία της με την επιστροφή του σχεδίου ΑΝΑΝ. Σήμερα θεωρεί ότι η ηγεσία του κόμματος προωθεί τέτοια λύση χωρίς ποτέ να λάβει υπόψη τις δικές της ενστάσεις. Συνεπώς, ανέφερε η ίδια πηγή, εγείρεται για την ίδια ηθικό και πολιτικό ζήτημα που αφορά την ηγεσία του ΔΗΣΥ η οποία τελεί σε αναντιστοιχία σύμφωνα με όσα πιστεύει, όχι μόνο με την πλειοψηφία του κόσμου του ΔΗΣΥ, αλλά και με το σύνολο του κυπριακού λαού.

Η ίδια θεωρεί πως έχει δώσει πίστωση χρόνου στην ηγεσία του κόμματος, και πως σήμερα υπάρχει κίνδυνος οι εξελίξεις να είναι ραγδαίες και για αυτό θεωρεί καθήκον να προειδοποιήσει από τώρα τον κυπριακό ελληνισμό. Σε καμιά περίπτωση, τονίζουν οι ίδιες πληροφορίες, δεν θα ήθελε να γίνει συνένοχη σε μια κακή λύση του κυπριακού.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θεωρεί ότι κάποιος εκ των λοιπών του ψηφοδελτίου στο οποίο συμμετείχε στις ευρωεκλογές, όπου πέτυχε συντριπτική διαφορά ψήφων από τους υπολοίπους, θα ήταν δυνατόν να ισχυριστεί ότι διεκδικεί κάτι που δεν του ανήκει.

Δημιουργία κινήματος αλλά όχι κόμματος η επόμενη μέρα

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελένη Θεοχάρους δεν έχει πρόθεση για δημιουργία κόμματος. Εκείνο που πιθανότατα θα εξαγγείλει είναι τη δημιουργία κινήματος που θα λειτουργεί πέραν του σημερινού κομματικού σκηνικού. Το κίνημα θα «έχει επίκεντρο τον άνθρωπο την επανάκτηση της αξιοπρέπειας της αξιοκρατίας της ανθρωπιάς και τη διάσωση της κυπριακής δημοκρατίας από κάθε κίνδυνο», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.

Πάντως διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει πρόθεση για συμμετοχή σε βουλευτικές εκλογές, διότι ο στόχος είναι υπερκομματικός μας τονίστηκε, δηλαδή η λειτουργία του πολίτη ως μοχλού πίεσης επί των σημερινών ηγεσιών και κομμάτων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: