Ολάντ: “Πράξη πολέμου η χθεσινή επίθεση”




“Πράξη πολέμου” που οργανώθηκε στο εξωτερικό από το Ισλαμικό Κράτος με εσωτερική βοήθεια χαρακτήρισε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι, από τις οποίες έχασαν χθες το βράδυ τη ζωή τους τουλάχιστον 128 άνθρωποι και 250 τραυματίσθηκαν.

Ο Ολάντ δήλωσε πως θα μιλήσει τη Δευτέρα σε έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου και πως στη χώρα θα τηρηθεί επίσημο πένθος τριών ημερών.”Αυτό που συνέβη χθες είναι μια πράξη πολέμου η οποία πραγματοποιήθηκε από το Νταές (το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), οργανώθηκε στο εξωτερικό με εσωτερικούς συνεργούς που η έρευνα θα πρέπει να προσδιορίσει”, δήλωσε ο Ολάντ μιλώντας στο προεδρικό μέγαρο.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, από την πλευρά του, έκρινε, με την σειρά του, απαραίτητο “περισσότερο από ποτέ” να υπάρξει”συντονισμός του διεθνούς αγώνα κατά της τρομοκρατίας”, μετά τις χθεσινοβραδινές αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

“Τώρα είναι περισσότερο απαραίτητο από ποτέ, υπό τις συνθήκες που γνωρίζουμε, να συντονίσουμε τον διεθνή αγώνα κατά της τρομοκρατίας”, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός από τη Βιένη, πριν από την έναρξη της διεθνούς διάσκεψης για την Συρία που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην αυστριακή πρωτεύουσα.

“Ένας από τους στόχους της σημερινής συνόδου στη Βιένη είναι ακριβώς να δούμε συγκεκριμένα πως μπορούμε να ενισχύσουμε κι άλλο τον διεθνή συντονισμό στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους”, πρόσθεσε ο Φαμπιούς.

Περίπου 20 χώρες μετέχουν στην σύνοδο που διεξάγεται σήμερα στη Βιένη. Μεταξύ των συμμετεχόντων βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ. Οι συνομιλίες στην αυστριακή πρωτεύουσα αποσκοπούν στην εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Συρία.

Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Παρίσι, Γαλλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: