Ο Βρετανός ΥΠΕΞ στο «Φ»: «Δεν έχουμε δικό μας συμφέρον σε αυτή τη διαδικασία»




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Βρετανία δεν έχει καμία προκατάληψη για το τι είδους ρόλο μπορεί να έχει στο μέλλον στην Κύπρο. Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στον «Φ» ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο και είχε σειρά επαφών.

Απαντώντας σε γραπτό ερωτηματολόγιο της εφημερίδας μας, ο Βρετανός ΥΠΕΞ επανέλαβε σε σχέση με το θέμα των εγγυήσεων πως «το Ηνωμένο Βασίλειο δεν επιδιώκει κανέναν ιδιαίτερο ρόλο». Ξεκαθάρισε πως «αν μας ζητηθεί να έχουμε κάποιο ρόλο, θα θελήσουμε να το πράξουμε κατά τρόπον που να συμβάλλει και να στηρίζει τη λύση και θα κάνει όλους τους Κυπρίους να αισθάνονται ασφαλείς».

Σημείωσε πως «δεν έχουμε οποιοδήποτε δικό μας συμφέρον σε αυτή τη διαδικασία». Παρέπεμψε στις εν εξελίξει συνομιλίες όπου μέρος τους είναι τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ παρουσιάσθηκε αισιόδοξος για την πορεία των συνομιλιών και επισημαίνει πως ο λόγος της επίσκεψής του αυτής ήταν βασικά το Κυπριακό. 

-Ποιός ήταν ο σκοπός της επίσκεψής σας αυτή τη φορά;

Είναι πάντοτε ευχάριστο να επισκέπτεται κανείς καλούς φίλους, όπως η Κύπρος, που είναι ένας αξιόπιστος περιφερειακός εταίρος. Η προηγούμενη επίσκεψή μου στην Κύπρο ανέδειξε ότι τα κοινά μας συμφέροντα σε μια σειρά από περιφερειακά και διμερή θέματα προσφέρουν πολλά θέματα για συζήτηση. Σε αυτή την επίσκεψη, επικεντρώθηκα στις συνομιλίες για τη διευθέτηση του Κυπριακού. Το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζει ασφαλώς ότι οι συνομιλίες είναι μια διαδικασία της οποία ηγούνται οι Κύπριοι. Όμως ως χώρα η οποία έχει ενδιαφέρον, στηρίζουμε τις δύο κοινότητες στην προσπάθεια μιας θετικής κατάληξης των συνομιλιών.

-Πιστεύετε ότι είμαστε πιο κοντά στην επίλυση του προβλήματος μετά τις πρόσφατες εξελίξεις;

-Οι δύο ηγέτες έχουν δημιουργήσει νέες ελπίδες και έχουν δώσει ώθηση για μια συνολική λύση που θα ωφελήσει όλους τους Κυπρίους -τους συγχαίρω για το θάρρος τους, την ελπίδα και την πραγματική ηγετική ικανότητα. Αυτή η ώθηση μού έκανε εντύπωση όταν επισκέφθηκα το νησί πριν τέσσερις μήνες. Οι προκλήσεις παραμένουν, απαιτούν συνεχή δέσμευση και θάρρος από τους ηγέτες. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί.

-Ποιος είναι ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτή τη διαδικασία;

Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να υποστηρίζει την υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών διαδικασία και τις προσπάθειες των δύο πλευρών. Έχουμε καλές και ισχυρές διασυνδέσεις με τους Κυπρίους και στις δύο κοινότητες τόσο εδώ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Χρησιμοποιούμε την επιρροή μας στη διεθνή σκηνή -με τους εταίρους της ΕΕ, στο πλαίσιο του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε όλη την Κοινοπολιτεία και με τις άλλες εγγυήτριες δυνάμεις.

-Το κλειδί βρίσκεται στην Τουρκία…

– Το κλειδί είναι με τους Κυπρίους. Φυσικά και η διεθνής κοινότητα έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, όπως και η Τουρκία, και ενθαρρύνουμε με κάθε ευκαιρία όλους εκείνους που έχουν ρόλο να είναι ευέλικτοι και εποικοδομητικοί.

Ποια είναι η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά το κεφάλαιο των εγγυήσεων; Σε προγενέστερο στάδιο, η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε ένα τέτοιο σύστημα, ενώ αργότερα το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε ότι εναπόκειται στις δύο κοινότητες να αποφασίσουν. Ποια είναι η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για το θέμα αυτό;

– Κατά την τελευταία επίσκεψή μου κατέστησα σαφές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν επιδιώκει κάποιον ιδιαίτερο ρόλο. Η θέση του ΗΒ είναι ξεκάθαρη: Εάν οι δυο κοινότητες έλθουν σε μια συμφωνία για το πώς επιθυμούν να προχωρήσουν, το ΗΒ θα λάβει υπόψη οποιαδήποτε πρόταση. Δεν έχουμε οποιεσδήποτε προκαταλήψεις για το πώς πρέπει να γίνει αυτό. Δεν έχουμε οποιοδήποτε δικό μας συμφέρον σε αυτή τη διαδικασία. Το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται στη διευκόλυνση εξεύρεσης μιας λειτουργικής λύσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

-Και ποια είναι η θέση του ΗΒ όσον αφορά τις Βάσεις;

 – Το μέλλον των Βάσεων δεν επηρεάζεται από τη διαπραγματευτική διαδικασία. Ισχύει η προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου για επιστροφή εδαφών στα πλαίσια της λύσης. Οι Βάσεις είναι ύψιστης σημασίας όχι μόνο για τον βρετανικό στρατό αλλά και για την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή. Κύπρος και Βρετανία συνεργάζονται πολύ στενά στα θέματα περιφερειακής ασ

Θέλουμε δυναμική, ανταγωνιστική, εξωστρεφή Ευρώπη – Μοιραζόμαστε τις ίδιες προτεραιότητες και το ίδιο όραμα

–      Υπό το πρίσμα της πολιτικής της «κλειστής πόρτας» της Βρετανίας, ποιες είναι οι σκέψεις σας σχετικά με το χειρισμό της κρίσης των προσφύγων της ΕΕ;

–      Η Βρετανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παροχέας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συριακή κρίση. Η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει δεσμεύσει ποσό ύψους 1,6 δις λίρες σε ανθρωπιστική βοήθεια για την αντιμετώπιση της συριακής προσφυγικής κρίσης. Η Βρετανία θα δεχθεί 20.000 από τους πιο ευάλωτους Σύρους πρόσφυγες κατευθείαν από καταυλισμούς των Ηνωμένων Εθνών γύρω από την Συρία. Σταθερή μας θέση είναι η εξεύρεση μιας ολοκληρωμένης λύσης στην κρίση των προσφύγων. Και αυτό σημαίνει να εστιάσουμε στις πιο σημαντικές αιτίες της κρίσης, όχι μόνο στις επιπτώσεις. Η Σύνοδος Κορυφής της Βαλέτα κατέληξε σε ένα πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της παράνομης μετανάστευσης.

–      Έχουμε όλοι ακούσει την ομιλία του πρωθυπουργού Κάμερον. Αντιλαμβανόμαστε ότι η Βρετανία τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων της ΕΕ και έχει πολλά ακροατήρια τόσο εντός όσο και στο εξωτερικό. Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές σας σε αυτή τη διαπραγμάτευση;

–      Έχουμε καταστήσει σαφές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να βρίσκεται σε μια ανανεωμένη, δυναμική, ανταγωνιστική, εξωστρεφή Ευρώπη, παρέχοντας ευημερία και ασφάλεια για κάθε χώρα-μέλος. Σημειώνω με ικανοποίηση ότι η Κύπρος συμμερίζεται το όραμα για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ καθώς και το γεγονός ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου χαιρέτισε την ομιλία του Πρωθυπουργού.

–      Το Ηνωμένο Βασίλειο βοήθησε στο θέμα τον μεταρρυθμίσεων της Κύπρου και απέστειλε εμπειρογνώμονες στη Λευκωσία από την πρώτη στιγμή της οικονομικής κρίσης. Σε ποιο βαθμό μπορεί να επεκταθεί αυτή η συνεργασία; Πώς θα περιγράφατε τη σχέση εντός της ΕΕ, ιδίως σε σχέση με την αντίληψη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με την Τουρκία;

–      Κύπρος και Ηνωμένο Βασίλειο απολαμβάνουν μια πολύ στενή συνεργασία στην ΕΕ σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Μοιραζόμαστε τις ίδιες προτεραιότητες και το ίδιο όραμα σε ζωτικούς τομείς όπως η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας, στην προώθηση των χωρών μας ως χρηματοπιστωτικά κέντρα και στην προώθηση της περαιτέρω εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς. Έχουμε πολλά πρόσφατα παραδείγματα από τις χώρες μας συνεργάζονται σε αυτούς τους τομείς και σίγουρα υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να πετύχουμε μαζί, τόσο στα πλαίσια της ΕΕ όσο και σε διμερές επίπεδο.

Η ιστορία είναι  για διδάγματα και όχι για να μας στοιχειώνει

–      Οι διμερείς σχέσεις  Κύπρου ΗΒ έχουν αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια. Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της ιστορίας και ποιες είναι οι προτεραιότητες του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο και την περιοχή σήμερα;

–      Η ιστορία είναι σημαντική, αλλά θα πρέπει να κοιτάξουμε προς το μέλλον. Η ιστορία είναι εκεί για να αντλούμε διδάγματα και όχι για να μας στοιχειώνει. Η σύγχρονη σχέση μας είναι εξαιρετική, φιλική και εποικοδομητική και έχουμε ισχυρούς δεσμούς σε ανθρώπινο και διμερές επίπεδο, τις κοινότητες της ομογένειας και στις δύο χώρες και όλα αυτά θα συνεχιστούν. Οι προτεραιότητες μας όσον αφορά την Κύπρο είναι η ασφάλειά της, η οικονομική της ανάκαμψη και η συμβολή της στην σταθερότητα στην περιοχή ως ένας έμπιστος φίλος της Βρετανίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: