Ο Μοσκοβισί επέστρεψε στη βάση του και τα άλλαξε: Κρίσιμη φάση, σημαντικές προθεσμίες




Bρισκόμαστε σε μια «κρίσιμη φάση», καθως πλησιάζουν “σημαντικές προθεσμίες”, προειδοποίησε ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος αναγνωρίζει εμμέσως και σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, σε κείμενο που δημοσίευσε χθες στην προσωπική ιστοσελίδα του.

«Δεν πρέπει να χάσουμε τον στόχο», αναφέρει ο Γάλλος επίτροπος, ενώ υπογραμμίζει πως «τις επόμενες μέρες και βδομάδες» ακολουθούν «συζητήσεις και δύσκολες αποφάσεις» .
Υπογραμμίζει, επίσης, πως στόχος είναι «το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου» να δώσει ένα «θετικό σήμα» για την εκταμίευση της δόσης, ενώ εκφράζει την ελπίδα πως η πρώτη αξιολόγηση «θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους».

Αναφερόμενος στην τρέχουσα διαπραγμάτευση για τους πλειστηριασμούς σημειώνει πως είναι ανάγκη να σημειωθεί «πρόοδος». Συγκεκριμένα, εκφράζει την άποψη πως «οι πιο ευάλωτοι πρέπει να βοηθηθούν και να προστατευτούν», σε αντίθεση με αυτούς που θεωρούνται «στρατηγικοί παραβάτες» και οι οποίοι προσπαθούν «να ξεφύγουν από τις ευθύνες τους».

Ο Γάλλος επίτροπος επί των Οικονομικών δηλώνει «αισιόδοξος», χάρη στο «κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης» που έχει αναπτυχθεί με την ελληνική κυβέρνηση.
«Αυτή η κυβέρνηση είναι πλέον, μετά τη συμφωνία του Ιουλίου, αυτή με την οποία έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαζόμαστε καλύτερα από την αρχή της κρίσης, το 2010. Οι προκλήσεις παραμένουν, αλλά υπάρχει κοινή βούληση να προχωρήσουμε μαζί», αναφέρει χαρακτηριστικά. Επιπλέον, αναγνωρίζει πως η χώρα αντιμετωπίζει «με θάρρος την προσφυγική κρίση», δηλώνοντας πως στηρίζει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της πρόκλησης αυτής.

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σημειώνει πως «η πρόκληση είναι να προστατευθούν οι καταθέτες, να σταθεροποιηθεί το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην αγορά, προκειμένου στη συνέχεια να υπάρξει σταδιακή άρση των capital controls».

ΕΞΑΛΛΟΥ: Σχετικά βελτιωμένες, σε σχέση με τον Αύγουστο που συντασσόταν το Μνημόνιο, είναι οι προβλέψεις της Επιτροπής για την οικονομική ύφεση στην Ελλάδα, ανέφερε χθες ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, παρουσιάζοντας τις προβλέψεις της Επιτροπής για την ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι τον Αύγουστο οι προβλέψεις της Επιτροπής για την συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας ήταν υψηλότερες κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
Ο ίδιος, τόνισε ότι η ελληνική οικονομία το 2015 βρίσκεται σε ύφεση, αλλά έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει. Όπως είπε, το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η Επιτροπή προβλέπει ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία θα γίνει πιο ισχυρή το 2017.

Ωστόσο, ο Γάλλος επίτροπος τόνισε ότι βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Όπως είπε, θα πρέπει να γίνουν τα πρώτα βασικά βήματα, να εφαρμοστεί το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων και να υπάρξει θετική απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα την ερχόμενη Δευτέρα.

Καταλήγοντας, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι η θετική προσπάθεια της Ελλάδας θα πρέπει να συνεχιστεί με την εφαρμογή του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων.

Για “παραμύθι” των ισοδυνάμων κάνει λόγο το ΚΚΕ, σε σχόλιο για τις δηλώσεις Μοσκοβισί

«Οι δηλώσεις Μοσκοβισί επαληθεύουν αυτό που ήδη βιώνει με τραγικό τρόπο ο ελληνικός λαός και προσπαθούν με το “παραμύθι” των ισοδυνάμων να συγκαλύψουν, η κυβέρνηση και τ’ άλλα κόμματα, ότι η ανάκαμψη της οικονομίας, δηλαδή η θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, προϋποθέτει την απαρέγκλιτη εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων του μνημονίου και την πλήρη ισοπέδωση των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχετικό σχόλιό του.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: