Ο Λευκός Οίκος συνομιλεί με τους εταίρους του για την αντιμετώπιση του ΙΚ




Διαβουλεύσεις με όλους τους εταίρους του συνασπισμού για την αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας πραγματοποιεί ατομικά και ως σύνολο, η αμερικανική πολιτική ηγεσία, σε μία προσπάθεια να χαραχθεί κοινή γραμμή.

Χθες, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τους πρέσβεις 59 εκ των 65 χωρών που συμμετέχουν στο συνασπισμό και σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση περιστράφηκε περισσότερο στο τι θα μπορούσαν να κάνουν οι εταίροι για να κόψουν τη χρηματοδότηση του παγκοσμίου δικτύου του Ισλαμικού Κράτους και πώς να ανακόψουν τη ροή μαχητών προς την Συρία και το Ιράκ, που επιθυμούν να ενταχθούν στις τάξεις των Ισλαμιστών.

Νωρίτερα ο κ. Μπάιντεν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Haider al-Abadi. Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς τις οικογένειες και τους φίλους όλων εκείνων που τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις του ISIL και ευχαρίστησε τα μέλη του Συνασπισμού για τη συνεχή δέσμευσή τους να υποβαθμίσουν και τελικά να συντρίψουν τον ISIL.

Ὁ κ. Μπάιντεν ζήτησε επίσης από τον Συνασπισμό “να εντείνει τις προσπάθειές του ενάντια στον ISIL, συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης των αεροπορικών επιδρομών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, βοηθώντας τους γείτονες της Συρίας να υπερασπιστούν τα σύνορά τους, αυξάνοντας την ανταλλαγή και τη συλλογή πληροφοριών με στόχο την αντιμετώπιση ξένων μαχητών. Επίσης, να βοηθήσουν στην πρόληψη των επιθέσεων, να υποστηρίξουν την ιρακινή κυβέρνηση να εκπαιδεύσει το στρατό και την αστυνομία της και να προσφέρουν χρηματοδότηση για να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς το λαό της Συρίας και του Ιράκ”.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να εντείνουν στρατηγικές που πιστεύουν ότι αποδίδουν, όπως οι αεροπορικές επιδρομές και η εκπαίδευση στρατιωτών στο Ιράκ και τη Συρία, ωστόσο υποβάθμισε την πιθανότητα οι ΗΠΑ να ρίξουν νέες δυνάμεις.

Σήμερα αναμένεται στην Ουάσιγκτον ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, για συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης – ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: