Μικρό παράθυρο ευκαιρίας για σωστό συμβιβασμό, βλέπει στέλεχος του Προεδρικού




Σε αυτό το στάδιο έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για ένα, μικρό έστω, παράθυρο ευκαιρίας στο Κυπριακό, δήλωσε ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας, ο οποίος είπε ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία και ειδικότερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσωπικά, καταβάλλει μια επίμονη και έντονη προσπάθεια για ένα σωστό και βιώσιμο συμβιβασμό.

Εκφωνώντας τον επιμνημόσυνο λόγο στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ 55-59 Φώτη Πίττα, στον Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στο Φρέναρος, ο κ. Τσιόλας αναγνώρισε ότι η Τουρκία δεν έχει προβεί ακόμη σε χειροπιαστές ενέργειες.

«Είναι γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει προβεί ακόμη σε καμιά ουσιαστική και χειροπιαστή ενέργεια και περιορίζεται μόνο σε περιφραστικές τοποθετήσεις υποστήριξης του διαλόγου», είπε, και πρόσθεσε ότι σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθειά, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Όπως είπε, πρέπει «πρώτον, να φτάσουμε στο σημείο που η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει τις πραγματικές της προθέσεις, και δεύτερον, να πιέσουμε και να πείσουμε για τις μεγάλες ευκαιρίες που θα δημιουργήσει ο δρόμος της ειρήνης στην Κύπρο».

Συνέχισε, λέγοντας ότι εμείς θα συνεχίσουμε τον δικό μας δρόμο και αγώνα, διαβεβαιώνοντας πως “δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε για την εξεύρεση, το συντομότερο, μιας λύσης του κυπριακού προβλήματος, που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας και δεν θα παραγνωρίζει ούτε και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων”.

Είπε ακόμη ότι οφείλουμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο προκειμένου να ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια, και πρόσθεσε ότι μέσα από την εξεύρεση μιας βιώσιμης και αμοιβαίας αποδεκτής λύσης, θα ριζώσει ξανά ο Κυπριακός Ελληνισμός στις κατεχόμενες πόλεις και στα χωριά.

Μιλώντας για τον ήρωα, είπε ότι ο Φώτης Πίττας, μαζί με τους τρεις άλλους του Αχυρώνα έπραξαν στο ακέραιο το χρέος τους προς την πατρίδα.

«Τιμούμε σήμερα τον ήρωα, δάσκαλο Φώτη Πίττα και τους συναγωνιστές του Αντρέα Κάρυο, Ηλία Παπακυριακού και Ξάνθο Σαμάρα που θυσίασαν τη ζωή τους για τη λευτεριά της πατρίδας, πολεμώντας με ηρωισμό και αυτοθυσία στον Αχυρώνα του Λιοπετρίου που έγινε από τότε το κυπριακό χάνι της Γραβιάς» είπε ο κ. Τσιόλας.

Ανέφερε ότι έχει παρέλθει ήδη, πάνω από μισός αιώνας από την ηρωική εκείνη στιγμή του Λιοπετρίου και της Κύπρου, που σκόρπισε ρίγη εθνικής συγκίνησης στον Κυπριακό και τον απανταχού Ελληνισμό.

Έχουμε χρέος να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια ενωμένη, ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα Κύπρο, είπε, και κατέληξε λέγοντας ότι αυτό το χρέος προς την πατρίδα, τους ήρωές μας και τους αγωνιστές του 1955-59, δεν μπορούμε να το αφήσουμε ανεξόφλητο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: