Μαξίμου: Θετικές προσεγγίσεις από τον Μοσκοβισί για “κόκκινα δάνεια” και τράπεζες




Θετικές προσεγγίσεις από τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, σε μείζονα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, διαπίστωσε η ελληνική κυβέρνηση κατά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την συνάντηση Τσίπρα -Μοσκοβισί, συζητήθηκαν όλα τα θέματα που σχετίζονται με την συμφωνία και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Για το θέμα των “κόκκινων δανείων” που έθεσε ο πρωθυπουργός, «ο Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την βεβαιότητα ότι μπορεί να βρεθεί λύση που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή». Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, «οι δύο πλευρές εξέφρασαν την βεβαιότητά τους ότι το θέμα θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς πριν το τέλος του χρόνου».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «ο Πιερ Μοσκοβισί μίλησε εξαιρετικά θετικά για την μέχρι τώρα συνεργασία της Ελλάδας με τους θεσμούς. Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συνεννόηση στα ανοιχτά ζητήματα, καθώς και την ιδιαίτερη αισιοδοξία του για την πορεία και την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος».

ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ Ο ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ ΚΑΙ Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

Αισιόδοξος ότι μέσα από ένα αμοιβαίο πνεύμα συνεργασίας μπορεί να υπάρξει συμφωνία πάνω στα εκκρεμή ζητήματα μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας εμφανίσθηκε ο Πιερ Μοσκοβισί, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο μετά τη συνάντησή τους.

Ο επίτροπος είπε ότι έχει γίνει πολλή δουλειά στο πεδίο της πρώτης δέσμης των προαπαιτούμενων, έστειλε όμως το μήνυμα ότι χρειάζονται περισσότερα μέτρα για να φτάσουμε και στη 2η δέσμη των προαπαιτούμενων που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα θέματα-αγκάθια, ο κ. Μοσκοβισί μίλησε για 3-4 ζητήματα που παραμένουν στο τραπέζι και επί των οποίων πρέπει να υπάρξει δουλειά και από τις δύο πλευρές μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Είπε ότι τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν τόσο με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα όσο και με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, παρότι ρωτήθηκε ωστόσο δεν θέλησε να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ποια είναι αυτά. “Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι υπάρχει πνεύμα συνεργασίας και πιστεύω ότι θα υπάρξει συμβιβασμός ώστε στο Eurogroup της Δευτέρας να ληφθούν θετικές αποφάσεις για τη χρηματοδότηση που συνδέεται με την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων” ανέφερε.

Αν και ξεκαθάρισε πως στην περίπτωση που τα ζητήματα αυτά δεν επιλυθούν τα πράγματα θα είναι δύσκολα σε ό,τι αφορά την επίτευξη μιας συμφωνίας στο Eurogroup, υπογράμμισε πως ο ίδιος παραμένει αισιόδοξος.

Στις τοποθετήσεις του ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε τη φιλία του προς την Ελλάδα και την αλληλεγγύη και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην προσπάθεια που καταβάλει η χώρα μας να επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα σε ένα πλαίσιο κοινωνικής συνοχής, χαρακτήρισε “πολύ εποικοδομητική” τη συνεργασία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ εξήρε τις διαπραγματευτικές ικανότητες του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Όπως είπε ο επίτροπος, έχει σημειωθεί πρόοδος σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν τον Αύγουστο και έχει γίνει “πολλή δουλειά” σε ό,τι αφορά την προετοιμασία για την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων, κάνοντας λόγο για σειρά προτάσεων που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρόσθεσε ωστόσο:

Όλοι γνωρίζουμε πως περαιτέρω μέτρα πρέπει να ληφούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες ώστε να ακολουθήσει η δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων και να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και έχω ισχυρές ελπίδες πως αυτό μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να αποδεσμευθεί και η επιπρόσθετη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, που θα καταστήσει δυνατή την επιτυχή εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας προς όφελος του ελληνικού λού και της κοινωνίας.

Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση και το ζήτημα των τραπεζών, ο κ. Μοσκοβισί είπε πως η δημιουργία ενός ισχυρού χρηματοπιστωτικού τομέα αποτελεί σημείο-κλειδί για το πρόγραμμα, ενώ σημείωσε πως το θέμα αυτό έχει πολλές πτυχές που αφορούν στη διακυβέρνηση, τη δομή, τη χρηματοδότηση. Αν και δέχθηκε σχετική ερώτηση πάντως, δεν απάντησε αν η ανακεφαλαιοποίηση μπορεί να προχωρήσει ανεξάρτητα από την αξιολόγηση.

Για το θέμα του χρέους ο αξιωματούχος της Κομισιόν δήλωσε πως θα συζητηθεί όταν έρθει η ώρα, υπογραμμίζοντας πως “πρέπει να πηγαίνουμε βήμα-βήμα και να κατακτούμε μικρές νίκες”.

Σημείωσε ακόμη πως υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιμετωπιστεί το ζήτημα και πως η προσπάθεια θα πρέπει να διέπεται από φιλοδοξία και από ρεαλισμό, σημειώνοντας πως το αποτέλεσμα στο οποίο θα οδηγήσουν αυτές οι συζητήσεις θα πρέπει να είναι πολιτικά αποδεκτό από τα άλλα κράτη-μέλη. Η Κομισιόν, είπε, θα υποβάλει τις προτάσεις της επί του θέματος, λαμβάνοντας υπόψη και τις θέσεις του ESM, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Τη θέση ότι μπορεί να βρεθεί λύση στα εκκρεμή ζητήματα πριν από το Eurogroup της Δευτέρας εφόσον υπάρχει καλή πίστη και θετικό κλίμα διατύπωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Είπε χαρακτηριστικά:

“Η κυβέρνηση έχει κάνει ξεκάθαρο τον οδικό χάρτη: Ανακεφαλαιοποίηση, ολοκλήρωση αξιολόγησης, συζήτηση για χρέος. Αυτό σημαίνει ότι κάθε εμπόδιο πρέπει να ξεπεραστεί. Στις διαφωνίες πρέπει να εξαντλήσουμε τη συζήτηση, να ακούσει ο ένας τον άλλον. Να καταλάβουν οι πιστωτές και οι θεσμοί ότι η Ελλάδα είναι ιδιαίτερη περίπτωση και ότι υπάρουν κάποια πράγματα που γίνονται σε μια ύφεση και κάποια που δεν γίνονται. Να ακούσουμε τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς. Αφού υπάρχει καλή πίστη και έχει αλλάξει το κλίμα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην βρεθεί λύση πριν από το Eurogroup της Δευτέρας”.

Για το χρέος, ο υπουργός ανέφερε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει η δέσμευση ότι η συζήτηση θα αρχίσει μετά την αξιολόγηση, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι η συζήτηση αυτή θα αρχίσει πριν τα Χριστούγεννα. “Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα τελειώσει πριν από Χριστούγεννα γιατί είναι ένα πολύπλοκο θέμα, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορεί και πρέπει να αρχίσει πριν” σημείωσε, ενώ ξεκαθάρισε πως η ελληνική πλευρά δεν θα περιμένει μέχρι την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης για να διαμορφώσει τη στρατηγική που θα αναπτύξει και τις θέσεις που θα παρουσιάσει. Όπως ανέφερε, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή που δουλεύει προπαρασκευστικά πάνω στο ζήτημα αυτό.

“Αν υπάρχει καλή πίστη και από τις δύο πλευρές, υπάρχουν πολλές τεχνικές λύσεις που μποροούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του χρέους, ενώ αν δεν υπάρχει καλή πίστη μπορώ να σκεφτω επιχειρήματα ενάντια οποιασδήποτε λύσης” κατέληξε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: