Λύση του Κυπριακού αν οι Τ/κ “δεν είναι μειοψηφία”, εκβιάζει ο Ακιντζί




Λύση του Κυπριακού του Κυπριακού μέχρι τον Μάιο βλέπει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης , Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος θέτει ως βασική προϋπόθεση ότι “οι Τουρκοκύπριοι δεν θα είναι μειοψηφία”

Σήμερα οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί είχαν πολύωρη συνάντηση στο πλαίσιο των εντατικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η συνάντηση ήταν παραγωγική, αλλά επεσήμανε «υπάρχει δρόμος να διανύσουμε ακόμα». Είπε πως παρατηρείται πρόοδος, χωρίς όμως , διευκρίνισε, να υπάρχει ολοκληρωμένη συμφωνία.

Ο Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα «Ακσάμ» δήλωσε ότι στην ομοσπονδία , που θα δημιουργηθεί, οι Τουρκοκύπριοι δεν θα πρέπει να είναι μειοψηφία. «Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε μια ομοσπονδία, στην οποία οι Ελληνοκύπριοι θα αποτελούν την πλειοψηφία και εμείς την μειοψηφία. Σε περίπτωση δε που εμείς προτείνουμε την ίδρυση μιας συνομοσπονδίας με δυο ανεξάρτητα κράτη, οι Ελληνοκύπριοι δεν πρόκειται να αποδεχθούν αυτή την πρόταση», είπε.

Το μοναδικό αποδεκτό σενάριο, δήλωσε, είναι η δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, την οποία υποστηρίζουν οι εγγυήτριες δυνάμεις, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα. «Σε διαφορετική περίπτωση, απλώς ονειρευόμαστε», ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι η λύση ανοίγει τον δρόμο της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., δημιουργεί νέο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Τουρκίας, καθώς επίσης ανοίγει το δρόμο για την μεταφορά του Φυσικού Αερίου δια μέσου της Τουρκίας στην Δύση.

Α. Βικέτος, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: