Κύπρος: Μαραθώνια συνάντηση για ιθαγένεια




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Πέραν των τεσσάρων ωρών κράτησε η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί. Η μαραθώνια συνάντηση, που ολοκληρώθηκε γύρω στις 10.15, επικεντρώθηκε στη συζήτηση θεμάτων που αφορούν την ιθαγένεια, δηλαδή το θέμα των εποίκων και της αναλογίας πληθυσμού.

Παράλληλα, συζητήθηκαν και θέματα Διακυβέρνηση, κυρίως πτυχές στις οποίες διαπιστώνονται διαφωνίες. Υπήρξε ανταλλαγή απόψεων, χωρίς να καταγραφούν διαφοροποιήσεις.

H συνάντηση ξεκίνησε, όπως συνηθίζεται τις τελευταίες φορές, δηλαδή με τη συμμετοχή δυο ανά πλευρά. Αποφεύγοντας προφανώς τις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις, επιλέγηκε το σχήμα με έξι πρόσωπα. Δηλαδή οι Αναστασιάδης, Ακιντζί, Μαυρογιάννης, Ναμί, Έσπεν Μπαρθ  Άιντα και Λίζα Μπάντεχαϊμ . Στη συνέχεια και πριν ολοκληρωθεί η συνάντηση, παρακάθησαν στο ίδιο τραπέζι σε πλήρη σύνθεση οι διαπραγματευτικές ομάδες. Αύριο Τετάρτη, ολοκληρώνεται η φάση των εντατικών συναντήσεων και πρόθεση των Ηνωμένων Εθνών είναι να υπάρξει δημόσια ανακοίνωση, ενδεχομένως κοινή που θα αναγνώσει ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Αύριο, θα ανακοινωθούν και επόμενες συναντήσεις μέχρι και το τέλος του χρόνου. Ουσιαστικά με βάση το πρόγραμμα του Προέδρου Αναστασιάδη, δεν υπάρχουν πολλές ημερομηνίες για συναντήσεις. Κι αυτό γιατί ο Πρόεδρος θα πραγματοποιήσει σειρά προγραμματισμένων επισκέψεων στο εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες θα μεταβεί σε Παρίσι( για σύνοδο για τις κλιματικές αλλαγές), Αθήνα (για την τριμερή με την Αίγυπτο) και Ουκρανία για επίσημη επίσκεψη. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι στις 2 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Λευκωσία ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και την επόμενη ημέρα θα φθάσει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζο Κέρι. Συνεπώς με βάση αυτά τα δεδομένα θα καθοριστούν και οι ημερομηνίες για τις συναντήσεις Αναστασιάδη και Ακιντζί το Δεκέμβριο.

Σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα ενόψει της ολοκλήρωσης της φάσης των εντατικών διαπραγματεύσεων του Νοεμβρίου, αύριο. Αναμένεται ότι ο αξιωματούχος του ΟΗΕ θα έχει συνάντηση και με τον Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα.

ΚΟΤΖΙΑΣ: ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΑ ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΑ

O υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Κοτζιάς, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και ‘Αμυνας της Βουλής, αναφέρθηκε στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην ‘Άγκυρα και διέψευσε κατηγορηματικά ότι συμφώνησε να ανοίξουν κεφάλαια για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Κύπρου λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός είναι ότι τα κεφάλαια μπορεί να ανοίξουν, το θέμα είναι πως θα κλείσουν. Δεν ανοίγουν κεφάλαια που σχετίζονται με την απόφαση της Κύπρου. Εμείς ακολουθούμε τις επιλογές της Κύπρου. Αν θέλει να κρατήσει ένα κεφάλαιο σε βέτο, θα το κρατήσει, και με τη δικιά μας υπογραφή».

«Αυτά που συζητούνται στη διπλωματία δεν συζητούνται δημόσια. Εμείς με την Τουρκία έχουμε μεγάλες διαφωνίες. Είμαστε γείτονες όμως και αυτό επιβάλλει να συνομιλούμε μεταξύ μας. Το χειρότερο θα ήταν να αφήνουμε να συνομιλούν για εμάς τρίτοι», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για το ποια είναι η πολιτική του υπουργείου σε σχέση με τη Κύπρο, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε:

«Υπερασπίζομαι τις αποφάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κύπρος είναι ανεξάρτητη Δημοκρατία και ως τέτοια χειρίζομαι τα θέματα. Στα ζητήματα που μας ζητάει τη γνώμη μας την λέμε. Ως εγγυήτρια δύναμη έχουμε δικαίωμα γνώμης δεν έχουμε όμως γνώμη επί υπηρεσιακών θεμάτων που χειρίζεται η Κύπρος».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: