Ιστορική η ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού, υποστηρίζει ο Γερμανός Στάινμαϊερ




Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ έκανε λόγο για μια ιστορική ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού, η οποία, όπως είπε, εάν χαθεί πιθανόν να μην επιστρέψει σύντομα, και πρόσθεσε ότι η χώρα του επιθυμεί να συμβάλει στην επιτυχή έκβαση των συνομιλιών με τρεις τρόπους.

Ο κ. Στάινμαϊερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στο νησί, έγινε την Τρίτη δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και μετά παρακάθισε σε γεύμα και συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Κληθείς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τη δήλωση που έκανε στο ΚΥΠΕ πριν την άφιξή του στο νησί ότι η Γερμανία “επιθυμεί να πράξει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να στηρίξει τη διαδικασία” στο Κυπριακό, ο κ. Στάινμαϊερ είπε ότι αυτή η στήριξη μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους.

Η Γερμανία, είπε, η οποία πέρασε από μια δύσκολη περίοδο επανένωσης, είναι πρόθυμη να προσφέρει τις γνώσεις της σε ό,τι αφορά τη διαδικασία επανένωσης. Επίσης, ανέφερε ότι η παρουσία του στο νησί αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο φανερώνει την αλληλεγγύη της Γερμανίας προς την Κύπρο και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του Κυπριακού και επιδεικνύει ακόμη το μεγάλο της ενδιαφέρον για εξεύρεση λύσης. Επιπρόσθετα, ανέφερε πως το Βερολίνο μπορεί να προσφέρει βοήθεια τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διμερές επίπεδο, στηρίζοντας όσους μπορούν να επηρεάσουν θετικά τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία.

Ο κ. Στάινμαϊερ, ο οποίος ενημερώθηκε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, εξέφρασε την άποψη ότι στις συνομιλίες υπάρχει πρόοδος που δεν είχε σημειωθεί τα προηγούμενα χρόνια και ενεθάρρυνε όλους τους εμπλεκόμενους να συνεχίσουν με την ίδια ενέργεια και επιμονή προκειμένου να επιτευχθεί λύση.

“Ολες οι πλευρές γνωρίζουν ότι αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία που εάν χαθεί μπορεί να μην επιστρέψει σύντομα”, τόνισε.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, είπε ότι συζήτησαν για την ανάγκη μιας στενότερης συνεργασίας στον οικονομικό τομέα και έδωσε έμφαση στον τουρισμό και την ενέργεια, κυρίως τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Στις δηλώσεις του, ο Κύπριος ΥΠΕΞ είπε ότι συζήτησαν με λεπτομέρεια για τις διμερείς τους σχέσεις και ότι εξέτασαν νέους τομείς πιθανών συνεργασιών, λέγοντας ότι υπάρχουν τομείς που είναι πολλά υποσχόμενοι.

Συζήτησαν ακόμη για τον τομέα της ενέργειας και ο κ. Κασουλίδης τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ υπό το φως και της μεγάλης ανακάλυψης ενεργειακών πόρων στην αιγυπτιακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, τον ενημέρωσε και για την ενεργειακή συνεργασία της Κύπρου με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Σχετικά με το Κυπριακό, είπε ότι ο Γερμανός Υπουργός έτυχε ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης και ότι το ενδιαφέρον του για το Κυπριακό είναι πολύ μεγάλο.

Προσβλέπουμε στη βοήθεια που μπορούμε να πάρουμε από τους εταίρους μας στην ΕΕ προκειμένου να φθάσουμε στο στόχο μας το συντομότερο δυνατόν, είπε ο κ. Κασουλίδης.

Επίσης, ενημέρωσε τον Γερμανό ομόλογό του για την πρόοδο που σημειώνει η κυπριακή οικονομία και για την εκτίμηση ότι η χώρα θα εξέλθει του μνημονίου το 2016.

Αλλα θέματα στην ημερήσια διάταξη ήταν η Τουρκία, η Συρία, οι επιθέσεις στη Γαλλία και η προσφυγική κρίση.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης υποδέχθηκει τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας δρα Frank-Walter Steinmeier., Λευκωσία 17 Νοεμβρίου 2015. Φωτογραφία ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης υποδέχθηκε τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας δρα Frank-Walter Steinmeier., Λευκωσία 17 Νοεμβρίου 2015. Φωτογραφία ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι πρέπει να υπάρχει στενότερη συνεργασία των αρχών ασφαλείας της ΕΕ με στόχο “να μειώσουμε τον κίνδυνο επανάληψης στο μέλλον τέτοιων επιθέσεων”.

Αναφερόμενος στην τρομοκρατία, είπε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μάχες κατά του Ισλαμικού Κράτους αλλά από την άλλη είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει και μια διαδικασία συνομιλιών, στη Βιέννη, κάτι που χαρακτήρισε ελπιδοφόρα εξέλιξη προς την κατεύθυνση του τερματισμού του πολέμου στη Συρία.

Ο κ. Στάινμαϊερ ανέφερε ότι η χώρα του είναι μέρος της διεθνούς συμμαχίας κατά της τρομοκρατίας και ότι από πολύ ενωρίς επέλεξε να στηρίξει στρατιωτικά ομάδες οι οποίες θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν τους Τζιχαντιστές.

Ερωτηθείς σχετικά με μια ενδεχόμενη στρατιωτική εμπλοκή της Γερμανίας, είπε ότι δεν μπορεί κανείς να αναμένει από όλες τις χώρες να ενεργούν κατά τον ίδιο τρόπο. Δεν νομίζω, τόνισε, ότι θα είχε νόημα αν προσθέταμε σε αυτές τις 16 χώρες που διεξάγουν αεροπορικές επιθέσεις ακόμη μια 17η. Πρέπει, ανέφερε, να καλύψουμε ένα ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Γερμανία διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο υπό αυτή την άποψη.

Στις δηλώσεις του, ο Κύπριος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στο προσφυγικό ζήτημα, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ της ανθρωπιστικής φύσης της ΕΕ και της ανάγκης προστασίας των συνόρων της.

Αναφερόμενος τέλος στα άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος που συζητήθηκαν, είπε ότι η Κύπρος συμφωνεί με τη Γερμανία στα πλείστα ζητήματα που συζητούνται στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπως για το θέμα της Συρίας, της Λιβύης, της ειρηνευτικής προσπάθειας στη Μέση Ανατολή και της συμφωνία με το Ιράν.

ΚΥΠΕ – Αθηνά Αρσαλίδου – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: