Η Τουρκία να επιτρέψει πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού




Η ανακοίνωση από τον τουρκικό στρατό κατοχής ότι θα ανοίξει για τα συνεργεία εκταφών 30 σημεία που βρίσκονται μέσα στις λεγόμενες στρατιωτικές ζώνες είναι μια θετική εξέλιξη, “πρέπει όμως παράλληλα η Τουρκία να επιτρέψει και την απρόσκοπτη πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού ώστε να υπάρξουν οι απαραίτητες πληροφορίες για τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων, δήλωσε σήμερα ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας.

Σε ομιλία του στην κηδεία του ήρωα του 1974 Λάμπρου Βαρδάκη, στο Δασάκι Άχνας, ο κ. Τσιόλας είπε ότι πρέπει “ακόμη, να δοθούν απαντήσεις και για το τεράστιο θέμα της μετακίνησης λειψάνων από τους αρχικούς χώρους ταφής, όπως έγινε στις περιπτώσεις των 70 αγνοουμένων της Άσσιας και των 29 εθνοφρουρών στην περιοχή του Κορνόκηπου”.

Διαβεβαίωσε ότι “θα συνεχίσουμε μέχρι την τελική δικαίωση τον αγώνα μας για απαλλαγή από τη ξένη στρατιωτική κατοχή και την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας, μέσω μιας λύσης η οποία θα διασφαλίζει την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, μια λύση μόνιμη, διαρκή και λειτουργική που θα εγγυάται την ασφάλεια και την ευημερία όλων των νόμιμων κατοίκων της και θα είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, καθώς και τις αρχές, τις αξίες και το κεκτημένο της ΕΕ”.

Ο κ. Τσιόλας σημείωσε ότι “επιμένουμε στα δίκαια μας χωρίς να αγνοούμε τα λάθη που διαπράξαμε στην πορεία μας, λάθη από διχόνοιες, εγωισμούς και εμμονές που επηρέασαν την κρίση μας και μας απομάκρυναν από το στόχο της επίτευξης μιας λύσης που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας, χωρίς όμως να παραγνωρίζει και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων”.

Πρόσθεσε ότι “μπορούμε να επιτύχουμε σε αυτή την προσπάθεια φθάνοντας σε ένα σωστό και βιώσιμο συμβιβασμό με σεβασμό στα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των πολιτών”.

Ο κ. Τσιόλας είπε ότι “εξακολουθούμε όμως να αναμένουμε από την Τουρκία να μετατρέψει σε πράξεις τις διακηρύξεις της για επίλυση του Κυπριακού αποδεικνύοντας τις πραγματικές της προθέσεις γιατί άλλο τα λόγια και άλλο οι πράξεις”.

“Σε ό,τι αφορά τη δική μας πλευρά, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας με υπευθυνότητα και επιμονή, έχοντας όλη τη βούληση και τη διάθεση να φθάσουμε σε μια κοινώς αποδεκτή λύση, φτάνει να πάρει και η Τουρκία τις αποφάσεις που είναι απαραίτητες από πλευράς της”, ανέφερε.

Ανέφερε περαιτέρω ότι “η Κύπρος μπορεί να ανταποκριθεί στα οράματα όλων των πολιτών της και ενωμένη, ελεύθερη και δημοκρατική μπορεί να προσφέρει σε όλους τους κατοίκους της συνθήκες ειρήνης, αξιοπρέπειας και ευημερίας”.

Πρόσθεσε ότι “έτσι θα μπορέσουμε να δικαιώσουμε και τη θυσία όλων των ηρώων μας διασφαλίζοντας παράλληλα και το μέλλον των επόμενων γενεών”.

“Απευθύνοντας το ύστατο χαίρε στον καταδρομέα Λάμπρο Βαρδάκη έχουμε την πίστη πως η μνήμη του θα παραμείνει ζωντανή, ως υπενθύμιση των οδυνηρών στιγμών της ιστορικής μας πορείας αλλά και ως ανεξάντλητη πηγή δύναμης, εγκαρτέρησης και επιμονής”, είπε ο κ. Τσιόλας.

Καταλήγοντας εξέφρασε συλλυπητήρια “προς την μητέρα του Άννα, τις δυο αδελφές του Κυριακή και Ελένη και τον αδελφό του Γιώργο, καθώς και τους άλλους συγγενείς”, “μαζί με τη μεγάλη μας εκτίμηση και το θαυμασμό για την προσφορά και τη θυσία του”.

Τα λείψανα του Λάμπρου Βαρδάκη βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο που εντοπίστηκε σε περιοχή του Τζιάους, στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: