Οι Ρεπουμπλικάνοι κλιμακώνουν την αντίθεσή τους στην υποδοχή Σύρων προσφύγων




Ο Μπεν Κάρσον, ένας από τους υποψήφιους για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων προκειμένου να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2016, υποστήριξε ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα όφειλε να σταματήσει τη χρηματοδότηση όλων των προγραμμάτων για την έλευση προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη Συρία για να σωθούν από τον πόλεμο στη χώρα αυτή και πρόσθεσε ότι οι πρόσφυγες που μετεγκαθίστανται στις ΗΠΑ πρέπει να παρακολουθούνται στενά.

«Το Κογκρέσο, κατά την άποψή μου, θα έπρεπε να διακόψει τη χρηματοδότηση σε όλα τα προγράμματα που επιτρέπουν να μεταφέρονται εδώ αυτοί οι άνθρωποι αμέσως, σήμερα», είπε ο Κάρσον, συνταξιούχος νευροχειρουργός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην πόλη Χέντερσον, στην πολιτεία Νεβάδα.

Εξάλλου ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ραντ Πολ, άλλος ένας διεκδικητής του χρίσματος του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2016, δήλωσε ότι θα καταθέσει άμεσα νομοσχέδιο για να επιβληθεί μορατόριο στην υποδοχή προσφύγων που φεύγουν για να γλιτώσουν από τη δράση εξτρεμιστικών οργανώσεων στις χώρες τους.

Ο Πολ διευκρίνισε πως το νομοσχέδιο αυτό θα προβλέπει την αναστολή της υποδοχής προσφύγων από περίπου 30 χώρες όπου δρουν τζιχαντιστές και θα ορίζει μια περίοδο αναμονής για την είσοδό τους στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, πέντε Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες δήλωσαν ότι δεν θα επιτρέψουν να μετοικήσουν Σύροι πρόσφυγες στις πολιτείες τους, μιμούμενοι το παράδειγμα των πολιτειών Αλαμπάμα και Μίσιγκαν και υποστηρίζονται ότι θα ήταν πολύ επικίνδυνο να επιτρέψουν την εγκατάσταση προσφύγων από την σπαρασσόμενη από εμφύλιο πόλεμο χώρα στο έδαφός τους μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι την Παρασκευή.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ του Τέξας, Άσα Χάτσινσον του Άρκανσο, Μάικ Πενς της Ιντιάνας, Μπόμπι Τζιντάλ της Λουιζιάνας και Φιλ Μπράιαντ του Μισισιπή ανακοίνωσαν ότι δεν υποστηρίζουν πλέον και δεν θα υποδεχθούν κανέναν από τους 10.000 Σύρους πρόσφυγες που έχει δεσμευθεί ότι θα έλθουν στις ΗΠΑ η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.

Οι υποδέχθηκαν 1.682 πρόσφυγες από τη Συρία το ομοσπονδιακό οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε την 30ή Σεπτεμβρίου, από μόλις 105 το προηγούμενο οικονομικό έτος. Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ότι η Ουάσινγκτον θα αυξήσει τα 15.000 τον χρόνο τον αριθμό των προσφύγων από όλο τον κόσμο που υποδέχονται οι ΗΠΑ, με τον συνολικό αριθμό τους να φθάνει τους 100.000 σε ετήσια βάση ως το 2017.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Το πρόγραμμα υποδοχής των Σύρων προσφύγων δεν έχει αλλάξει

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αλλάξει τα σχέδιά τους και σχεδιάζουν ακόμη να δεχτούν 10.000 Σύρους πρόσφυγες στη χώρα εντός του επόμενου έτους, ανακοίνωσε από την πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

“Οι πρόσφυγες αυτοί υπόκεινται σε ελέγχους ασφαλείας στο υψηλότερο επίπεδο, μεγαλύτερο από οποιονδήποτε άλλον ταξιδιώτη στις ΗΠΑ”, σχολίασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρκ Τόνερ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. “Πιστεύουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε (σ.σ. τη φιλοξενία των προσφύγων) με ασφάλεια και κατά τρόπο που θα αντικατοπτρίζει τις αμερικανικές αξίες”, πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων είχε καλέσει τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να αναστείλει το σχέδιο υποδοχής των Σύρων προσφύγων στις ΗΠΑ.

“Οι ηγέτες του FBI, του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας (NCTC) και του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας έχουν κατ’ επανάληψη αναφέρει στην επιτροπή του ότι δεν διαθέτουμε επιτόπου τις αναγκαίες πληροφορίες για να ελέγξουμε εξονυχιστικά τους Σύρους πρόσφυγες που επιδιώκουν να εγκατασταθούν εδώ”, ανέφερε ο βουλευτής Μάικλ Μακόλ σε επιστολή του προς τον πρόεδρο Ομπάμα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: