Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν Κύπριο επιχειρηματία «συνεργάτη του Άσαντ»




Νέα Υόρκη: Ένας 50χρονος Κύπριος επιχειρηματίας και τρεις εταιρείες εγγεγραμμένες στην Κύπρο συμπεριλήφθησαν από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών στον κατάλογο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την αμερικανική κυβέρνηση στη Συρία και σε επιχειρήσεις και άτομα που συναλλάσσονται με το καθεστώς `Ασαντ.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η σχετική ανακοίνωση φέρεται να εμπλέκει τον Κύπριο επιχειρηματία με τον Σύρο Μουντάλα Χούρι, που φέρεται να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της συριακής κυβέρνησης και εταιρειών της χώρας στη Ρωσία. Και οι δύο εμφανίζονται να συμμετέχουν σε τέσσερις εταιρείες (Primax, Hudsotrade, Ezegoo και Kremsont), εκ των οποίων οι τρεις πρώτες δηλώνουν έδρα τη Λεμεσό και η τελευταία το κράτος του Μπελίζε.

Οι αμερικανικές κυρώσεις στη Συρία επιβλήθηκαν με το προεδρικό διάταγμα 13582 και προνοούν πάγωμα όλων των περιουσιακών στοιχείων ατόμων ή εταιρειών που βρίσκονται εντός ή υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ και παράλληλα απαγορεύεται σε Αμερικανούς να έχουν συναλλαγές μαζί τους.

Η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού για θέματα τρομοκρατίας και παρακολούθησης χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ‘Ανταμ Ζούμπιν (Adam J. Szubin) που αναφέρει ότι “η συριακή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για εκτεταμένη βιαιότητα εναντίον του ίδιου του λαού της. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στοχεύουν τα περιουσιακά στοιχεία όλων όσοι επιτρέπουν στον `Ασαντ να συνεχίζει να βιαιοπραγεί σε βάρος τους συριακού λαού”.

Για τον Κύπριο επιχειρηματία, η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει ότι συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των κυρώσεων “λόγω της υλικής συνδρομής και ως ενεργών για λογαριασμό ή εξ ονόματος φορέων και ατόμων (που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα).”

Αναφορά γίνεται και σε άλλο ένα Κύπριο, ηλικίας 61 ετών, ο οποίος έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο κυρώσεων από τον Οκτώβριο 2014. Οι δύο Κύπριοι εμφανίζονται να συμμετέχουν στην εταιρεία Ezegoo.

Σύμφωνα πάντα με τα όσα υποστηρίζει η ανακοίνωση, αναφέρεται ότι ο 50χρονος Κύπριος επικύρωσε μία απόφαση στα μέσα του 2014 της εταιρείας Primax, με έδρα την Κύπρο, να ανοίξουν λογαριασμούς σε ευρώ, δολάρια και ρούβλια, σε ρωσική τράπεζα, για εταιρεία στην οποία ήταν μερικά ιδιοκτήτης και ο Χούρι.

Στον κατάλογο των ατόμων που συμπεριλήφθηκαν στο μαύρο πίνακα των κυρώσεων συμπεριλήφθηκε και ο Σύρος George Haswani, με την κατηγορία ότι είναι ο μεσάζων για τις αγορές πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος, για λογαριασμό της συριακής κυβέρνησης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: