Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη να αναλάβει πρωτοβουλία για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, η έκθεση της Κομισιόν για την διαπραγματευτική διαδικασία της Τουρκίας και η αντίδραση της κυβέρνησης στο περιεχόμενό της, καθώς και η αύξηση των ημερών ασθενείας υπαλλήλων στο Δημόσιο και στην ΑΗΚ, η καταγγελία για σύγκρουση συμφερόντων μέλους της Αναθεωρητικής Αρχής Αδειών (ΑΑΠ) από τον Γενικό Ελεγκτή και η επίσκεψη του ΠτΔ στην Ιορδανία είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν στα πρωτοσέλιδά τους σήμερα οι εφημερίδες.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Αναλαμβάνει δράση ο Πρόεδρος για τα ΜΕΔ” γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα ασκήσει την επιρροή του στις διοικήσεις των τραπεζών, για να επιτευχθεί επιτάχυνση της διαδικασίας των αναδιαρθρώσεων. Αλλού γράφει ότι καταπέλτης για την Τουρκία είναι η έκθεση της Κομισιόν για την πρόοδο της πορείας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αγκυρας με την ΕΕ. Αναφέρει επίσης ότι μεγάλη αύξηση σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, φθάνοντας στις 26.979, παρουσίασαν οι ημέρες ασθενείας υπαλλήλων της ΑΗΚ το 2014.

“Η Σημερινή με τίτλο “Φιλάσθενοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο” αναφέρεται σε αναλυτικό σημείωμα που ετοίμασε το Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού για τις άδειες ασθενείας των εργαζομένων στο Δημόσιο και γράφει ότι αρρωστούν 42 μέρες τον χρόνο σε συγκεκριμένες, βολικές περιόδους. Το θέμα θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 19 Νοεμβρίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και θα δει τους τραπεζίτες με την επιστροφή του στην Κύπρο. Προβάλλει επίσης την απονομή από την ΟΕΒ του Πρότυπου Πιστοποίησης SIR 2014 σε εταιρείες που προσφέρουν όρους απασχόλησης καλύτερους από τους προβλεπόμενους στη νομοθεσία.

“Ο Φιλελεύθερος” στο κύριο θέμα του με τίτλο “Κόκκινο στην Κομισιόν” γράφει ότι στην έκθεσή της για την Τουρκία, η Κομισιόν εξαγγέλλει με κάθε επισημότητα πρόθεση προώθησης τεσσάρων τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων που έχει παγώσει μονομερώς η Κύπρος το 2009. Αλλού αναφέρεται σε επίκληση από τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, επιταγής 20 χιλιάδων ευρώ που έδωσε εργολάβος του ΣΑΠΑ στην ΕΔΕΚ το 2009 επειδή πρώην στέλεχος του κόμματος που είναι μέλος της Αναθεωρητικής Επιτροπής Προσφορών τάχθηκε με πλειοψηφία που αποφάσισε ότι οι εργολάβοι που συμμετείχαν στο σκάνδαλο μπορούν να υποβάλλουν προσφοράς για έργα στο δημόσιο. Σε άλλο θέμα αναφέρει επίσης ότι 2 εκ. ευρώ περιλήφθηκαν στον προϋπολογισμό του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως γης για προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η “Χαραυγή” στο κύριο θέμα της με τίτλο “Τους πλούσιους ευλογεί η κυβέρνηση” γράφει ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ με τις πολιτικές που ακολουθεί είναι προφανές ότι ενδιαφέρεται για τους λίγους και ευλογεί τους εκλεκτούς αφού το 10% των πλουσίων είδε τα εισοδήματά του να αυξάνονται κατά 3.4% τα τελευταία δυόμιση χρόνια ενώ το 90% να μειώνονται κατά 8%. Γράφει επίσης ότι μετά τους μαθητές των επτά σχολείων της περιοχής Αραδίππου που διαμαρτυρήθηκαν κατά του εργοστασίου χρυσού, οργανωμένα σύνολα διοργανώνουν αύριο διαμαρτυρία έξω από το Δημοτικό Μέγαρο Αραδίππου. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση ΔΗΣΥ και ο Σωκράτης Χάσικος καλούνται να κοιτάξουν στον καθρέφτη για σκάνδαλα με πολεοδομικές ζώνες.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” με τίτλο “Η Τουρκία πρέπει να είναι καλός γείτονας” γράφει ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ικανοποιημένη για την έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία. Προβάλλει επίσης την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Αμμαν. Γράφει αλλού ότι τεράστιος βόας βρέθηκε εγκαταλελειμμένος σε πάρκο στο νοτιο-ανατολικό Λονδίνο.

Η εβδομαδιαία “Οικονομική Καθημερινή” στεγάζει το κύριο θέμα της υπό τον τίτλο “Επιστρέφουν οι καταθέσεις στις ελληνικές θυγατρικές”. Οπως γράφει, η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα είχε “διώξει” 1,2 δισ. καταθέσεων σε ένα εξάμηνο. Γράφει επίσης ότι η εφημερίδα και το περιοδικό “Γαστρονόμος” τίμησαν τους Κύπριους παραγωγούς. Προβάλλει επίσης δηλώσεις του Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος χαρακτήρισε θετικό το νέο πρόγραμμα που υπεγράφη με την Ελλάδα και ότι οι τράπεζες θα κατορθώσουν να βρουν τα κεφάλαια που χρειάζονται από ιδιώτες επενδυτές.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: