Η δημιουργία δύο ταμείων ασφάλισης, κύριας και επικουρικής, στο τραπέζι με τους Θεσμούς




Σχέδιο για δύο ταμεία ασφάλισης, βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο, μεταξύ των Θεσμών και στελεχών του υπουργείου Εργασίας. Συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται η δημιουργία ενός ταμείου κύριας ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους, και ενός ταμείου επικουρικής.

Παράλληλα, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας διαψεύδει δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νικόλαος Φράγκος, αναφέρθηκε σε όρια ηλικίας και ποσοστά συντάξεων κατά τη συνομιλία του με δημοσιογράφους, μετά από τη συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών.

Σημειώνεται ότι το πλήρες σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, θα γνωστοποιηθεί μέσα από το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τον συνάδελφο Γιώργο Παππού, νέο ζήτημα, αυτή τη φορά το ασφαλιστικό, το οποίο θα πρέπει να κλείσει μέσα στον Νοέμβριο, έθεσαν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων οι επικεφαλής των θεσμών στους κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιάννη Σταθάκη, που συναντήθηκαν χθες το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Όπως μετέδωσε ο συνάδελφος στο Mega, υπήρξε συνάντηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας και υψηλόβαθμων στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους με τεχνοκράτες των δανειστών, όπου έγινε η παρουσίαση των ελληνικών προτάσεων, οι οποίες θα εξειδικευτούν τις επόμενες εβδομάδες. Μάλιστα, επιβεβαιώθηκε ότι στο τραπέζι των διαβουλεύσεων έχει πέσει πρόταση για δημιουργία ενός Ταμείου Κύριας Ασφάλισης και ενός Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης.

Σήμερα το απόγευμα οι δύο πλευρές θα έχουν νέα συνάντηση.

Μεγάλο “αγκάθι” παραμένει το ζήτημα των “κόκκινων” δανείων, το οποίο θα πρέπει να έχει κλείσει έως το πρωί της Δευτέρας, με τη μεγάλη “μάχη” να δίνεται στα εισοδηματικά όρια. Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, η ελληνική πλευρά προσήλθε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, βάζοντας τον πήχη για την αξία της προστατευόμενης κατοικίας στις 180.000 ευρώ για άγαμο. Η αξία προσαυξάνεται κατά 50.000 ευρώ για τη σύζυγο και κατά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί με όριο τα τρία. Έτσι για μια τετραμελή οικογένεια, το όριο που προτείνει η Αθήνα είναι 280.000 ευρώ.

Για το εισοδηματικό όριο, που αναμένεται το μεγαλύτερο παζάρι, η ελληνική πρόταση είναι 34.000 για 4μελή οικογένεια. Προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις των δανειστών, η ελληνική πλευρά προτείνει να υπάρξει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια της παρεχόμενης προστασίας από το νόμο Κατσέλη, που πρέπει να είναι, πάντως, κατ’ ελάχιστον 3 χρόνια, δηλαδή έως ότου η ελληνική οικονομία μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

http://mignatiou.com/2015/11/tha-iparxi-simfonia-me-tous-thesmous-eos-to-savvato-lei-o-stathakis/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: