Hurriyet: Το συγχαρητήριο τηλεγράφημα από ΗΠΑ είναι τυπικό και αρκετά ψυχρό




Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στην τουρκική κυβέρνηση για την εκλογική νίκη απέστειλαν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, το οποίο ισχυρίζεται ότι δεν ήταν θερμό.

Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Λευκός Οίκος έσπευσε να εκφράσει την ανησυχία του για τα πλήγματα που δέχονται τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία. (Είδηση εδώ: http://mignatiou.com/2015/11/o-lefkos-ikos-katangelli-ton-erntogan-gia-ton-ekfovismo-ton-dimosiografon/)

Σύμφωνα με τη «Hurriyet», το συγχαρητήριο τηλεγράφημα ήταν τυπικό, αρκετά ψυχρό, όπως αναφέρει η εφημερίδα.

«Οι ΗΠΑ συγχαίρουν τον τουρκικό λαό για τη συμμετοχή του στις εκλογές» υπογράμμισε ο Τζος Έρνεστ, εκπρόσωπος τύπου του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, που αναμένεται να επισκεφθεί στα μέσα Νοεμβρίου την Τουρκία για να συμμετάσχει στη Σύνοδο της G20.

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος έσπευσε να εκφράσει τη Δευτέρα την ανησυχία του για το ότι μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφοι υπέστησαν πιέσεις στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Εν μέσω καταγγελιών ότι ασκήθηκαν πιέσεις σε δημοσιογράφους προκειμένου να αποδυναμωθεί η αντιπολίτευση, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, κάλεσε τις τουρκικές αρχές να υποστηρίξουν τις αξίες του τουρκικού Συντάγματος.

Οι ΗΠΑ έχουν ενημερωθεί για την έκθεση των παρατηρητών της Οργάνωσης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι τα επεισόδια βίας «παρεμπόδισαν τις δυνατότητες των υποψηφίων να διεξάγουν μια ελεύθερη εκστρατεία».

«Έχουμε, σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις όπως επίσης δημοσίως, διατυπώσει τις ανησυχίες μας που σχετίζονται με την ελευθερία του Τύπου, την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του συνέρχεσθαι στην Τουρκία» επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: