Επίσκεψη ενίσχυσης της κατοχής από τον Νταβούτογλου




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τα πρώτα μετεκλογικά μηνύματα για το Κυπριακό θα δώσει ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, επιλέγοντας να επισκεφθεί τα κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου σε μια σημαδιακή ημερομηνία και επέτειο:

Αναμένεται να πραγματοποιήσει παράνομη επίσκεψη στις 15 Νοεμβρίου, επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Είναι δε πρόδηλο πως δεν χρειάζεται κάποιος να είναι μάντης για να αντιληφθεί γιατί επιλέγει την συγκεκριμένη ημερομηνία για να πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι μετά τις εκλογές- όπως συνηθίζεται- στα κατεχόμενα. Μεσούσης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, οι οποίες εισήλθαν στη φάση των εντατικών συζητήσεων, η άφιξη Νταβούτογλου για τα πανηγύρια του ψευδοκράτους δεν έχει μόνο σημειολογική σημασία, αλλά στέλνει και σαφέστατα πολιτικά μηνύματα. Είναι ενδεικτικό πως και η πορεία των συνομιλιών συνάδει και με τις κινήσεις της Άγκυρας. Συντηρείται το κλίμα των γνωστών διαχρονικών θέσεων της Τουρκίας στο Κυπριακό.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει ανακοινωθεί οτιδήποτε ακόμη για την κάθοδο του στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ωστόσο, η “πρόεδρος” της “βουλής”, Σιμπέλ Σιμπέρ δήλωσε ότι αναμένουν τον Αχμέτ Νταβούτογλου για τους εορτασμούς της 32ης επετείου της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους την Κυριακή 15 Νοεμβρίου. Ο Νταβούτογλου, που βρισκόταν στα κατεχόμενα πρόσφατα, στα εγκαίνια του έργου μεταφοράς του νερού από την Τουρκία, είχε, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, υποσχεθεί και στον Μουσταφά Ακιντζί να πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι ως επανεκλεγείς με το ΑΚΡ Πρωθυπουργός της Τουρκίας στο ψευδοκράτος.

Ο Νταβούτογλου προσκλήθηκε και από τον “πρωθυπουργό” Ομέρ Καλιοντζού στο συγχαρητήριο μήνυμα που του έστειλε μετά τις εκλογές στην Τουρκία. Ο Καλιοντζού ανέφερε στο μήνυμα του πως η σταθερότητα και η ανάπτυξη της Τουρκίας θα διασφαλίσει την ευημερία και τη σταθερότητα και του ψευδοκράτους, ανέφερε, ενώ ο κ. Νταβούτογλου τον ευχαρίστησε και πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που σχηματιστεί η κυβέρνηση στην Τουρκία, θα επισκεφθεί το ψευδοκράτος.

Την ίδια ώρα, ο λεγόμενος πρέσβης του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα, Derya Kanbay, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με το Διοικητικό Συμβούλιο των Τουρκοκύπριων Δημοσιογράφων, επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι η τουρκική θέση για τις εγγυήσεις, παραμένει αμετακίνητη. Ανέφερε πως η ‘Άγκυρα έχει επίγνωση των καθηκόντων της για την κρίσιμη περίοδο των συνομιλιών και πρόσθεσε ότι προσπαθούν για μια συμφωνία που δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις εγγυήσεις της Τουρκίας και την ασφάλεια που έχει διαμορφωθεί.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «Δεν πρόκειται να αυτοκτονήσουμε» – Οι Τούρκοι επιθυμούν στην πραγματικότητα δύο κράτη στην Κύπρο

«Δεν θα αυτοκτονήσουμε» είναι ο τίτλος σε συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου ΙΙ στην αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung. Στη συνέντευξή του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι θα δώσει την ευλογία του στη λύση του κυπριακού ζητήματος, εφ’ όσον αυτή απεικονίσει και πάλι τον αρχικό συσχετισμό μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, που σημαίνει ότι οι έποικοι από την Τουρκία, ακόμη και τα παιδιά αυτών που γεννήθηκαν εδώ, θα πρέπει να εγκαταλείψουν το νησί.

Στη συνέχεια σημειώνει ότι αν θεωρήσουμε τους έποικους ως βάση για την επίλυση του κυπριακού, αυτό σε χρόνο, που δεν μπορεί να προσδιορισθεί από τώρα, θα οδηγήσει οριστικά στον εκτουρκισμό του νησιού. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου υποστηρίζει ότι εξακολουθεί να επικρατεί ασάφεια γύρω από το κεντρικό ερώτημα. Αν δηλ. θα υπάρξει μια ομοσπονδιακή δημοκρατία με μια ισχυρή κεντρική κυβέρνηση και δύο ομόσπονδα κράτη ή η λύση των δύο κρατών, όπως επίσης και το ποιές αρμοδιότητες θα έχει ο πρόεδρος. Σε περίπτωση που έχει μόνον καθήκοντα εκπροσώπησης και όχι εξουσία, θα μπορούσε να είναι Τούρκος.

Σε διαφορετική περίπτωση ο πρόεδρος θα πρέπει να είναι Έλληνας με Τούρκο ως αντιπρόεδρο. Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «δεν βλέπει αυτήν την στιγμή και οι δύο πλευρές να επιδιώκουν τη δημιουργία μιας Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Κύπρου. Και για αυτό η τουρκική πλευρά φέρει την πλήρη ευθύνη. Οι Τούρκοι επιθυμούν στην πραγματικότητα δύο κράτη στην Κύπρο. Αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το εξωραΐσουμε».

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ΙΙ. τονίζει ότι δεν θα συναινέσει ποτέ σε μια σύνδεση της προσφυγικής κρίσης με το κυπριακό ζήτημα. «Αυτό είναι απόλυτα λάθος. Δεν θα θυσιάσουμε το κυπριακό ζήτημα με μια πιθανή λύση της προσφυγικής κρίσης. Αυτό ξεχάστε το».

ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΚΕΡΙ

ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ, λόγω των εξελίξεων στη Συρία, η προγραμματισθείσα για τις 14-15 Νοεμβρίου επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στην Κύπρο. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η κυπριακή κυβέρνηση έχει ενημερωθεί επίσημα για την αναβολή αυτή από την αμερικανική Κυβέρνηση.

Πρόσθεσε πως “είμαστε σε επαφή με την αμερικανική Κυβέρνηση για να καθοριστεί νέα ημερομηνία για την πραγματοποίηση της επίσκεψης το συντομότερο δυνατό”. Χθες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι, παρά τις ερωτήσεις που είχε δεχθεί από τους δημοσιογράφους απέφυγε να πει οτιδήποτε για το ταξίδι αυτό.

ΠΡΟΣ ΝΕΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ

ΝΕΟΥΣ προορισμούς για ναυλωμένες πτήσεις από και προς τα κατεχόμενα προσπαθούν να προσθέσουν στις υφιστάμενες, δήλωσε ο “υπουργός” τουρισμού, Φαίζ Σουτσιούογλου, που συμμετείχε στην έκθεση World Travel Market 2015 του Λονδίνου.

O Σουτσιούγλου είχε συνάντηση με τον Τούρκο Πρέσβη στο Λονδίνο και ανέφερε ότι συζήτησαν το θέμα με τις Τουρκικές Αερογραμμές από τις οποίες ζήτησαν να προσθέσουν νέες πτήσεις. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η “πρέσβης” του ψευδοκράτους στη Βρετανία, Ογια Τουντζαλί εξέφρασε την ικανοποίησή της για την υποστήριξη της Πρεσβείας της Τουρκίας προς το “λαό” του ψευδοκράτους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: