Ενέργεια, προσφυγικό και διεύρυνση τριμερούς συζητά ο Αναστασιάδης στο Αμμάν




Θέματα ενέργειας, το προσφυγικό και τις περιφερειακές εξελίξεις, αλλά και τις σχέσεις Ιορδανίας-ΕΕ θα συζητήσει με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στο Αμμάν.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται η ενδεχόμενη συμμετοχή της Ιορδανίας στο σχήμα Λευκωσίας-Αθήνας-Καΐρου και της διεύρυνσής του σε τετραμερή συνεργασία, ή μια άλλη τριμερής συνεργασία μεταξύ Κύπρου – Ιορδανίας και Ελλάδας, ενώ αναφορά θα γίνει και στις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Άντρη Αναστασιάδη, τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, έφτασαν το βράδυ της Δευτέρας στην πρωτεύουσα του Χασεμιτικού Βασιλείου, όπου έγιναν δεκτοί από επίσημη αντιπροσωπεία.

Η συνάντηση με τον Βασιλιά της χώρας και τη σύζυγό του, Βασίλισσα Ράνια, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου, στο παλάτι Al Husseiniya, όπου θα υπάρξει κατ` ιδίαν συνάντηση των δυο ηγετών και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας Abdullah Nsour, με τον οποίον στη συνέχεια θα προβεί σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Θα προηγηθούν την Τρίτη, 10 Νοεμβρίου, οι επαφές του Προέδρου με τον Δήμαρχο και τον Κυβερνήτη του Αμμάν και αργότερα την ίδια μέρα θα επισκεφθεί το Εμπορικό Επιμελητήριο του Αμμάν, όπου θα έχει συνάντηση με Ιορδανούς και Κύπριους επιχειρηματίες.

Αναγκαία κρίθηκε η τροποποίηση των αρχικών σχεδιασμών της επίσκεψης στην Ιορδανία, λόγω της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συγκάλεσε για τις 12 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ στη Μάλτας για το προσφυγικό, ενώ σε εξέλιξη θα βρίσκεται και η Σύνοδος της ΕΕ με ηγέτες αφρικανικών χωρών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί από το Αμμάν στη Βαλέτα, με τον Υπουργό Εξωτερικών να συνεχίζει τις επαφές της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ιορδανική πρωτεύουσα. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η ιορδανική πλευρά δεν εξέφρασε αντίρρηση για την εξέλιξη, καθώς αναμένει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα είναι σε θέση να μεταφέρει στους ηγέτες της ΕΕ μηνύματα για το προσφυγικό, έχοντας αποκτήσει ιδία αντίληψη της κατάστασης στη χώρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, οι εκτοπισμένοι από τη Συρία πρόσφυγες ανέρχονται σε 630 χιλιάδες, με τη μερίδα του λέοντος – περίπου 170 χιλιάδες – να φιλοξενούνται στην περιοχή του Αμμάν.

Εξάλλου, λόγω της συνεχιζόμενης διένεξης στο Μεσανατολικό, στη χώρα ζουν καταγεγραμμένοι πάνω από 2 εκ. Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, όπως δείχνουν τα στοιχεία της UNWRA.

Του απεσταλμένου του ΚΥΠΕ Αντώνη Γκιλδάκη – ΑΜΜΑΝ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: