Εκδήλωση γευσιγνωσίας κυπριακών κρασιών στη Νέα Υόρκη




Εκδήλωση με θέμα «Κυπριακά κρασιά ως μέρος της πολιτιστικής διπλωματίας» (Wines From Cyprus as Part of Cultural Diplomacy), πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου στο Σπίτι της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, από το Γενικό Προξενείο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, σε συνεργασία με το Κυπριακό Εμπορικό Κέντρο και το Κυπρο-αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Η εκδήλωση περιλάμβανε ομιλίες για την Κύπρο, γευσιγνωσία κυπριακού κρασιού και χορούς.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη Βασίλης Φιλίππου, ανέφερε ότι η Κύπρος υπήρξε το λίκνο της οινικής ανάπτυξης σ’ ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου και ότι το ίδιο το κρασί είναι πολιτισμός. Το κρασί, σημείωσε, είναι μια διακριτική δύναμη πίσω από την πολιτιστική διπλωματία.

Κύρια ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Susan Kostrezwa, διευθύντρια σύνταξης και επίσημη δοκιμάστρια κυπριακών κρασιών του περιοδικού Wine Enthusiast Magazine. Η κ. Kostrezwa ανέφερε ότι το κυπριακό κρασί έχει μια ιστορία 5,000 χρόνων και μέχρι σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν μερικά εξαιρετικά έργα τέχνης και αρχαιολογικά μνημεία στο νησί, που αντικατοπτρίζουν τις διαφορετικές εποχές στην ιστορία του. Σήμερα τα κρασιά από χώρες όπως η Κύπρος, καθίστανται πλέον, λόγω της μοναδικότητας τους, διαθέσιμα στην αμερικανική αγορά και εμφανίζονται όλο και περισσότερο σε καταστήματα οινοπνευματωδών ποτών.

Ο Εμπορικός Σύμβουλος της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ Άριστος Κωνσταντίνου, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πρωτοποριακή έρευνα για το DNA των κυπριακών κρασιών. Η Κύπρος για άλλη μια φορά πρωτοπορεί στον τομέα της οινολογίας με ένα νέο ερευνητικό έργο, είπε, όπου χρησιμοποιείται η μεθοδολογία του DNA για την ανάλυση της αυθεντικότητας και μοναδικότητας των κυπριακών κρασιών και την ταυτοποίηση της ποικιλίας προέλευσης τους. Αυτό, υπογράμμισε, θα συμβάλει στη προστασία και ανάπτυξη της κυπριακής οινοποιητικής παραγωγής.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Αντιπρόεδρος του Κυπρο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νικόλας Νικολάου και ο Πρόεδρος του Χορευτικού Συγκροτήματος του Παγκύπριου Συνδέσμου Αμερικής Κυριάκος Παπαστυλιανού.

Η εκδήλωση έκλεισε με κυπριακούς χορούς που παρουσίασε η χορευτική ομάδα του Παγκύπριου Συνδέσμου Αμερικής και τραγούδια από την κυπριακή ομάδα «Αντάμα». Χορηγοί της όλης εκδήλωσης ήταν ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού σε συνεργασία με το Κυπριακό Εμπορικό Κέντρο στη Νέα Υόρκη και την Atlantic Bank.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης ΖουπανιώτηςΗΠΑ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: