Μπροστά στα προσφυγόπουλα λυγίζουν οι διασώστες




Συγκλονισμένοι είναι διασώστες, λιμενικοί, ψαράδες αλλά και οι κάτοικοι της Λέσβου που σπεύδουν στις ακτές του νησιού, αψηφώντας τους θυελλώδεις ανέμους, προκειμένου να βοηθήσουν στη διάσωση των ανθρώπων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ελλάδα.

Στη Λέσβο τις τελευταίες τρεις ημέρες 14 παιδιά πνίγηκαν, όταν βυθίστηκε το δουλεμπορικό στο οποίο επέβαιναν, ενώ άλλα 16 παιδιά χάθηκαν στα μανιασμένα κύματα σε ναυάγια δουλεμπορικών σε Ρόδο, Καλόλιμνο, Αγαθονήσι και Σάμο.

Σύμφωνα με το Mega, ο Νίκος Κατακουζηνός ένας από τους ψαράδες που αποτελούν σύμβολο ανθρωπιάς, το μεσημέρι έσωσε με το καΐκι του πάνω από 40 πρόσφυγες, ανάμεσα τους και πολλά μικρά παιδιά. Όπως λέει, οι ψαράδες στα νησιά του Αιγαίου κάνουν ότι μπορούν για να εμποδίσουν τον θάνατο.

Στη Λέσβο, αστυνομικοί συγκλονισμένοι από το δράμα των προσφύγων, με δικά τους έξοδα αγόρασαν τρόφιμα και στη συνέχεια τα μοίρασαν στα προσφυγόπουλα στο κέντρο πρώτης υποδοχής στη Μόρια.

Εν τω μεταξύ αργά το απόγευμα του Σαββάτου ένα δουλεμπορικό τσακίστηκε σε βράχια κοντά στο λιμάνι της Συκαμιάς Λέσβου, όμως στο σημείο βρίσκονταν κάτοικοι, εθελοντές και στελέχη του λιμενικού που βοήθησαν τους 40 επιβαίνοντες να βγουν στη στεριά.

Ο υπουργός μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Βήμα της Κυριακής, απέκλεισε προς το παρόν να γκρεμιστεί ο φράχτης στον Έβρο. “Υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που σε αυτή τη φάση δεν καθιστούν πρόσφορη την ιδέα να ανοίξει ο Έβρος” είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Το πρωί, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σήκωσαν δύο μεγάλα πανό στην Ακρόπολη σε ένδειξη αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: