Απέδωσε η επένδυση στον κ. Ερντογάν: Το Κυπριακό δεν μπορεί να απομονώνεται




Του Κώστα Βενιζέλου

ΟΙ εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας μπορούν να τύχουν διπλής ανάγνωσης  για το πώς επηρεάζεται η Κύπρος και το εθνικό μας θέμα. Είναι, όμως, σαφές πως εάν ορθολογικά προσεγγίσουμε τα τεκταινόμενα, κυρίως σε σχέση με τη συμπεριφορά της Άγκυρας, οι επιλογές ενώπιον μας είναι περιορισμένες.

Το καθεστώς της Άγκυρας, στο οποίο επένδυσαν τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια δυτικοί εταίροι μας και εντός οι οπαδοί της όποιας λύσης, αποδεικνύει το προφανές. Ότι, δηλαδή, πρόκειται για ένα επικίνδυνο καθεστώς, για την ίδια την Τουρκία  και για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικές δυνάμεις  δείχνει πως ο Ερντογάν λειτουργεί αλαζονικά και θεωρεί πως μπορεί να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα ακόμη κι εάν αυτό θα προκαλέσει πόλεμο.

Για την Κυπριακή Δημοκρατία, που καταφέρνει να διαμορφώνει βαθμιαία ένα πλαίσιο περιφερειακής συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες, το μείζον είναι να αποφευχθεί ο οποιοσδήποτε αρνητικός ρόλος στην Τουρκία σε μια συμφωνία στο Κυπριακό. Κι αυτό σημαίνει, όχι μόνο κατάργηση των εγγυήσεων,  μη παραμονή στρατευμάτων αλλά να εξουδετερωθεί και η προσπάθεια από πλευράς Άγκυρας να ελέγξει μέσω του τ/κ συνιστώντος κράτους την Κύπρο. Τούτο εξαρτάται από δυο βασικά παράγοντες. Πρώτο, κατά πόσο η ε/κ πλευρά θα αντέξει τις πιέσεις και θα επιμείνει μέχρι τέλους στη μη εμπλοκή της Άγκυρας στη μετά τη λύση εποχή. Δεύτερο, εξαρτάται από τους Τ/Κ, οι οποίοι δεν έχουν μέχρι σήμερα δείξει πως θέλουν να λειτουργήσουν χωρίς την Τουρκία σε μια πραγματικά ανεξάρτητη Κύπρο. Ενδεχομένως αυτό σήμερα να φαντάζει δύσκολο καθώς η εξάρτηση είναι πλήρης από την Άγκυρα. Όμως σε μια συμφωνία εάν οι Τ/κ λειτουργήσουν ως μέσο για τον  εσαεί έλεγχο του νησιού από την Τουρκία, τότε δεν θα είναι λύση, αλλά δυναμίτης στα θεμέλια της χώρας. Είναι προφανές πως δεν μπορεί κανένας να εμπιστευτεί τους Ερντογάν και Νταβούτογλου, οι οποίοι έχουν καταφέρει να προκαλέσουν  προβλήματα με όλους τους γείτονες. Έχουν εφαρμόσει την ανάποδη πλευρά της θεωρίας των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες, που έχει εφεύρει ο Νταβούτογλου για να προσεγγίζει άλλες χώρες και στη συνέχεια να τις υποτάσσει ή να τους προκαλεί προβλήματα.

Το Κυπριακό δεν μπορεί να απομονώνεται μέσα στα στενά γεωγραφικά όρια της χώρας. Πρωτίστως γιατί είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής αλλά και επειδή η λύση επηρεάζει τους γείτονες μας, κυρίως την ασφάλεια τους.  Αντιμετώπιση του Κυπριακού απομονωμένα, στεγανοποιημένα από τις ευρύτερες εξελίξεις θα οδηγήσει  σε λύση – καρκίνωμα της περιοχής και επικίνδυνη  για την ασφάλεια της Κύπρου και των τώρα φίλων γειτόνων μας.   Εάν στη Λευκωσία ανακοινώνουν μεγάλες ενεργειακές επιτυχίες και παραμένουν κολλημένοι στα μικρά των συνομιλιών και στα  δικοινοτικά, τότε δεν είναι σε λύση που θα καταλήξουν αλλά σε μια συμφωνία πλήρως εναρμονισμένη με τους παράφρονες  και μεγαλομανιακούς ισλαμιστικούς σχεδιασμούς του Ερντογάν που έβαλε πλώρη τώρα να… καθυποτάξει την ρωσική αρκούδα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: