Άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων θέλει ο Νταβούτογλου




“Αναμένουμε από την ΕΕ να κάνει τα απαραίτητα βήματα για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων”, φέρεται να είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, η οποία κράτησε 50 λεπτά.

Κατά τη συνάντηση συζήτησαν τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, την προσφυγική κρίση, την απελευθέρωση βίζας για Τούρκους πολίτες, τη συμφωνία επανεισδοχής, την έκθεση προόδου για την Τουρκία και το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πηγές από το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι είναι η πρώτη αντιπροσωπεία από το εξωτερικό με την οποία συναντήθηκε μετά τις εκλογές. Ανέφερε ακόμη ότι ο τουρκικός λαός απέδειξε την πίστη του στην δημοκρατία με τη συμμετοχή του κατά 85% στις εκλογές.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός φέρεται ακόμη να είπε ότι η πλήρης ένταξη στην ΕΕ είναι από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης. Ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει κατανοητό το μη άνοιγμα των κεφαλαίων που αφορούν την ενέργεια, τη χρηματοοικονομική πολιτική, τη δικαιοσύνη και την εσωτερική πολιτική. “Η Τουρκία είναι έτοιμη να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί πρόοδος στην ενταξιακή διαδικασία”, είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος αξιωματούχος φέρεται να είπε ότι “δεν πρέπει να χαθεί αυτή την ευκαιρία”. Συνεχάρη τον κ. Νταβούτογλου για το αποτέλεσμα των εκλογών και είπε ότι υπάρχει συναντίληψη ώστε να επιτευχθεί πρόοδος στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ. “Υπήρξε πρόοδος στο θέμα της βίζας και συμφωνίας επανεισδοχής, είναι διαδικασίες οι οποίες δεν ξεχωρίζουν μεταξύ τους”, φέρεται να είπε ο Φρανς Τίμερμανς.

Άννα Αντρέου, ΚΥΠΕ, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: