Αναζητούνται γέφυρες για το περιουσιακό, αλλά μοιάζουν αγεφύρωτες οι διαφορές




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οντζίλ Ναμί με οδηγίες του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί ανέλαβαν μέχρι την 18η Νοεμβρίου, που έχει οριστεί ως η επόμενη συνάντηση, να βρουν λύσεις και να ξεπερασθούν οι διαφορές στο περιουσιακό.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν ότι το περιουσιακό αποτελεί σήμερα το πιο ακανθώδες θέμα ενώ εκτιμάται πως για να γεφυρωθούν οι διαφορές δυο ενδεχόμενα υπάρχουν.

Πρώτο, είτε να επανέλθει η τουρκική πλευρά στην αρχική της θέση, ότι δηλαδή αναγνωρίζει στους νόμιμους ιδιοκτήτες τον πρώτο λόγο για να αποφασίσουν για τις περιουσίες τους.

Δεύτερο, να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ των σημερινών θέσεων, δηλαδή να «νερώσουν» τις θέσεις και να παραβιασθεί η αρχή του δικαιώματος στην περιουσία.

Ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως εάν δεν αρθεί η διαφορά που αφορά την βασική αρχή (ποιος έχει το δικαίωμα στις περιουσίες), το θέμα δεν πρόκειται να προχωρήσει. Τούτο σημαίνει πως θα επηρεασθούν και άλλα κεφάλαια και πτυχές του Κυπριακού, όπως το εδαφικό και το θέμα της ιθαγένειας.

Είναι σαφές πως μέχρι την επόμενη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί θα ξεκαθαρίσει κατά πόσο θα μπορέσουν οι συζητήσεις να προχωρήσουν στο περιουσιακό. Είναι σαφές στην περίπτωση που δεν υπάρξει γεφύρωση των διαφορών, που είναι και το πιθανότερο, τότε τα Ηνωμένα Έθνη θα αφήσουν προσωρινά στο ράφι το περιουσιακό και θα προχωρήσουν στη συζήτηση άλλων κεφαλαίων. Ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως ήδη αυτό άρχισε δειλά-δειλά να γίνεται με την ένταξη στην ατζέντα κι άλλων θεμάτων/πτυχών.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως οι δυο διαπραγματευτές δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη το έγγραφο των αποκλίσεων και συγκλίσεων, που είχαν αναλάβει να συντάξουν πριν το καλοκαίρι. Αν και αυτό θεωρείται εύκολο εγχείρημα, καθώς οι θέσεις είναι καταγραμμένες και κατατιθέμενες, ωστόσο, εκκρεμεί η παρουσία του εγγράφου αυτού.

Τα Ηνωμένα Έθνη που θέλουν να σπρώξουν προς τα εμπρός τη διαδικασία, έχουν ζητήσει από τους δυο διαπραγματευτές να ασχοληθούν με όσα θέματα υπάρχουν διαφωνίες, ώστε να γεμίσει το καλάθι με τις συγκλίσεις. Πηγή του Διεθνούς Οργανισμού ανέφερε στο «Φ» ότι στόχος είναι όπως μέχρι το Δεκέμβριο επιτευχθούν περισσότερες συγκλίσεις, ώστε να βοηθηθεί η διαδικασία, η οποία μετά το καλοκαίρι παρουσιάζει δυσκολίες λόγω της υπαναχώρησης του κ. Μουσταφά Ακιντζί από τα συμφωνηθέντα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: