Αφιέρωμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο έργο του Ντεπλεσέν




Όταν ήταν μόλις οκτώ χρόνων στην επαρχιακή πόλη της βόρειας Γαλλίας όπου ζούσε, δήλωσε για πρώτη φορά πως …όταν θα μεγαλώσει θα γίνει σκηνοθέτης. Προηγουμένως όμως θα σπούδαζε σκηνοθεσία στη σχολή …αυτή με τη δύσκολη ορθογραφία.

«Ήταν η δύσκολη ορθογραφία της σχολής που με είχε εντυπωσιάσει… Την ήξερα απ’ έξω. Κι έτσι, αφού μπορούσα να τη συλλαβίσω, να τη γράψω, ε, πίστευα πως θα εντυπωσιάσω τους μεγάλους εκφέροντάς την […] Βαθιά μέσα μου πίστευα -ίσως να το πιστεύω ακόμη- πως ο κινηματογράφος, αυτό που λέμε Έβδομη Τέχνη, είναι μια τέχνη για παιδιά. Αυτή που διαπραγματεύεται μια παιγνιώδη υφή του κόσμου».

Αυτή την παιγνιώδη μορφή του κόσμου -ακόμα κι όταν αυτή διαπραγματεύεται θέματα όπως ο θάνατος και η «παιδική αγωνία» γι’ αυτόν- εξακολουθεί να διαπραγματεύεται και ο ίδιος ο Αρνό Ντεπλεσέν (Arnaud Desplechin) – ο Γάλλος σκηνοθέτης με την «ιδιότυπη κινηματογραφική ορθογραφία», στο έργο του οποίου κάνει αφιέρωμα το φετινό 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στις αίθουσες του Φεστιβάλ προβάλλονται οι επτά από τις 11 συνολικά ταινίες που γύρισε μέχρι σήμερα ο 55χρονος Γάλλος σκηνοθέτης, ενώ στην αυριανή τελετή λήξη (μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της διοργάνωσης) θα προβληθεί, παρουσία του, η δίωρης διάρκειας ταινία του «Τα χρυσά μας χρόνια» (2015).

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: