Αχαλίνωτος ο Ακιντζί, ζητά «ίση υπόσταση» με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

«ΙΣΗ υπόσταση» με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θέλει να έχει ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και για το λόγο αυτό δεν αποδέχθηκε να συναντήσει τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ στο «Σπίτι της Συνεργασίας», στην ουδέτερη ζώνη στη Λευκωσία.

Ο κ. Ακιντζί, εξηγώντας τη θέση του γιατί έπρεπε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στα κατεχόμενα στο λεγόμενο προεδρικό, είπε ουσιαστικά πως θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως να έχει το ίδιο στάτους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Ο Ρώσος ΥΠΕΞ έρχεται στην Κύπρο αλλά όποιος θέλει να συμβάλει στο Κυπριακό θα πρέπει να συναντηθεί και να διεξάγει επαφές με αντιπροσώπους των δύο κοινοτήτων στο νησί. Μια τέτοια επικοινωνία είναι μόνο δυνατή ακούγοντας τις θέσεις και των δύο πλευρών. Εμείς θέλουμε να εγκαθιδρύσουμε παρόμοιες σχέσεις και με την Ρωσία, όπως έχουμε εγκαθιδρύσει με άλλες χώρες», δήλωσε ο κ. Ακιντζί.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος του Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού είπε ότι πριν δύο εβδομάδες το “προεδρικό” ενημερώθηκε για την πρόσκληση του κ. Λαβρόφ, που θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο στις 2 Δεκεμβρίου, «για τριμερές γεύμα εργασίας στη νεκρή ζώνη». Η πρόταση για το γεύμα εργασίας, ανέφερε ο κ. Μπουρτζιού, θα γινόταν χωρίς ο κ. Λαβρόφ να συναντηθεί με τον Μουσταφά Ακιντζί ενώ όπως είπε θα δει τον κ. Αναστασιάδη στο Προεδρικό. Ανέφερε, επίσης, ότι ενημερώθηκαν από την Ρωσική Πρεσβεία ότι κατά την εδώ επίσκεψή του ο κ. Λαβρόφ δεν θα επισκεφθεί τον κ. Ακιντζί. Είπε, τέλος, ότι την ερχόμενη Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα επισκεφθεί Ακιντζί. Σημείωσε πως ο κ. Ακιντζί θεωρεί αυτές τις επαφές πολύ εποικοδομητικές στο πλαίσιο των προσπαθειών εξεύρεσης λύσης. Παρέπεμψε και σε προηγούμενες συναντήσεις που είχαν ξένοι αξιωματούχοι με τον Ακιντζί.

Είναι σαφές πως για την τουρκική πλευρά οι συναντήσεις αυτές πρωτίστως αποσκοπούν στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται για αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος. Η στάση αυτή έναντι του Ρώσου ΥΠΕΞ συνδέεται και με τη συμπεριφορά Ακιντζί κατά τη διάρκεια της εδώ επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Βάλτερ Στάινμαϊερ. Ο κ. Ακιντζί ενώ τον συνάντησε στο γραφείο του, στα κατεχόμενα, δεν παρέστη στη δεξίωση που παρέθεσε η πρεσβεία, στην περιοχή του Λήδρα Πάλας, στο εστιατόριο Σιατό Στάτους, επειδή θα αποκαλούσε στην ομιλία του ο Γερμανός ΥΠΕΞ τον Νίκο Αναστασιάδη Πρόεδρο και τον ίδιο εξοχώτατο! Όπως μεταδίδει ο παράνομος Μπαϊράκ, για τον ίδιο λόγο που δεν παρέστη στη δεξίωση του Γερμανού ΥΠΕΞ, έχει απορρίψει και συνάντηση με τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Αυτό δείχνει τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς, η οποία γνωρίζει πως με την ανοχή και κάποιες φορές με την ενθάρρυνση της κυπριακής κυβέρνησης πραγματοποιήθηκαν επαφές ξένων αξιωματούχων με τον Ακιντζί τόσο στα κατεχόμενα όσο και στο εξωτερικό. Αξιοποιώντας αυτή την ανοχή και στάση της Λευκωσίας, είναι προφανές πως το κατοχικό καθεστώς άλλες προθέσεις έχει που εν πάση περιπτώσει δεν αφορούν τις συζητήσεις για το Κυπριακό. Ο Μουσταφά Ακιντζί θέλει να παρουσιάζεται ως «Πρόεδρος», έχοντας ίσο καθεστώς με τον Πρόεδρο της χώρας.

ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ

Το Κυπριακό, κατά κύριο λόγο, συζητούν οι διαπραγματευτικές ομάδες, που πλέον συναντώνται σχεδόν καθημερινά. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Οζντίλ Ναμί, πλαισιούμενοι από τους συνεργάτες τους αλλά και ειδικούς για θέματα περιουσιών, συναντήθηκαν την Πέμπτη, και θα συνεχίσουν τη Δευτέρα και την Τετάρτη. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, οι συζητήσεις προχωρούν αργά καθώς αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες καθώς όπως επισημαίνεται πρόκειται για ένα περίπλοκο θέμα.

Παρά το γεγονός ότι στα βασικά, δηλαδή στον καθορισμό του χρήστη, δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία, ωστόσο, συζητούνται κριτήρια, που όπως σημειώνουν ενημερωμένες πηγές, ενδεχομένως να βοηθήσουν να ξεπεραστούν οι δυσκολίες. Σημειώνεται πως οι δυο διαπραγματευτές προετοιμάζουν και τη συνάντηση των Αναστασιάδη και Ακιντζί, που έχει καθοριστεί για την ερχόμενη Παρασκευή.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: