28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου




Το 28o Πανόραμα σήκωσε αυλαία την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, στις 10 μ.μ. στον κινηματογράφο ΑΣΤΥ, με την avant-premiere της νέας δημιουργίας του Marco Bellocchio, “Blood of My Blood”, μιας ανατριχιαστικής, και ταυτόχρονα γκροτέσκας αστείας ταινίας, που κέρδισε το βραβείο της FIPRESCI.

Η πραγματική αποστολή των κινηματογραφικών δημιουργημάτων, δεν είναι να κάνουν ουρές στα ταμεία και superstars τους πρωταγωνιστές τους, αλλά να τριγυρίζουν τον πλανήτη και να προβάλλονται σε κινηματογραφικά φεστιβάλ, όπου παρακολουθούνται από γνήσιους λάτρεις της Έβδομης Τέχνης. Σε αυτό τους, το απολαυστικό ταξίδι, 12 νέες ταινίες από Ρουμανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Γερμανία, Κόσοβο, Τσεχία, Σλοβακία, Ελβετία, Αγγλία, Σερβία και βέβαια Ελλάδα και Κύπρο, προβάλλονται στη χώρα μας, συμμετέχοντας στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 28ου Πανοράματος.

Tο Βραβείο FIPRESCI θα δώσει τριμελής κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου: Από τη Ρωσία, η Victoria Smirnova (κριτικός κινηματογράφου στο περιοδικό Art of Cinema Film Magazine, και τις ιστοσελίδες kinoart.ru και arterritory.com), από τη Γαλλία ο Jean-Max Mejean (κριτικός κινηματογράφου στο περιοδικό Jeune Cinéma και την ιστοσελίδα iletaitunefoislecinema.com) και από την Ελλάδα, η Ιφιγένεια Καλαντζή (κριτικός κινηματογράφου στις εφημερίδες Δρόμος της Αριστεράς και Αυγή).

Φέτος, για πρώτη φορά, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου θα δώσει το δικό της βραβείο, το οποίο θα απονείμει τριμελής επιτροπή, αποτελούμενη από τους Τάσο Γουδέλη, Λευτέρη Αδαμίδη και και Νέστορα Πουλάκο, ενώ όπως κάθε χρόνο, το κριτήριο του κοινού θα αποτυπωθεί από την πενταμελή επιτροπή αναγνωστών του περιοδικού Αθηνόραμα.  θα δώσει το δικό της βραβείο, το οποίο θα απονείμει τριμελής επιτροπή, αποτελούμενη από τους Τάσο Γουδέλη, Λευτέρη Αδαμίδη και και Νέστορα Πουλάκο, ενώ όπως κάθε χρόνο, το κριτήριο του κοινού θα αποτυπωθεί από την πενταμελή επιτροπή αναγνωστών του περιοδικού Αθηνόραμα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: