Το ΑΚΡ παλεύει για αυτοδύναμη κυβέρνηση και ο Νταβούτογλου υπόσχεται και …γάμους




Ακόμη και νύφη υπόσχεται να βρει στους νέους ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου προκειμένου να τους πείσει να του δώσουν την ψήφο τους. “Αν δεν βρείτε ταίρι, πρώτα ζητείστε τη βοήθεια της οικογένειάς σας και μετά τη δική μας”, είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του, προκαλώντας τον χλευασμό της αντιπολίτευσης. Δυο μέρες μετά, ο Αχμέτ Νταβούτογλου επανήλθε: “Η παντρειά είναι καλό πράγμα. Γιατί ενοχλούνται αν εμείς βοηθήσουμε” και επανέλαβε την πρότασή του στους νέους της Τουρκίας.

Για τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου απομένουν μόνο έξι μέρες και το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ της Τουρκίας κάνει αγώνα δρόμου για να πετύχει αυτό που οι δημοσκοπήσεις λένε ότι είναι ακατόρθωτο: Αυτοδύναμη κυβέρνηση με 276 έδρες στη Βουλή. Οι τρεις μεγάλες εταιρείες ερευνών της χώρας προβλέπουν ότι το σκηνικό δεν θα αλλάξει σε σχέση με τις εκλογές της 7ης Ιουνίου. Η ΑΝΑΡ λέει ότι για πολλά χρόνια η Τουρκία δεν θα έχει αυτοδύναμη κυβέρνηση και ότι τη χώρα θα την διοικούν κυβερνήσεις συνασπισμού. Προβλέπει ότι η τρομοκρατία δεν απειλεί τα ποσοστά του φιλοκουρδικού κόμματος HDP και πως έπειτα από την επίθεση της Άγκυρας στις 10 Οκτωβρίου τα ποσοστά του ΑΚΡ στην νοτιοανατολική Τουρκία όπου υπάρχει πυκνός κουρδικός πληθυσμός έχουν μειωθεί από 30% στο 14%.

Η εταιρεία Γκεζιτζί λέει ότι αυτή τη στιγμή τα ποσοστά του ΑΚΡ είναι 39,2%, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) 26,4%, του ακροδεξιού ΜΗΡ 16,2% και του φιλοκουρδικού HDP 14,1%. Λέει ότι το 97% που ψήφισε HDP στις προηγούμενες εκλογές θα ψηφίσει και σε αυτές, ενώ το μόνο το 75% που ψήφισε ΜΗΡ στις προηγούμενες εκλογές θα ψηφίσει και πάλι.

Η εταιρεία ΜΕΤROPOL προβλέπει επίσης ότι και αυτή τη φορά το ΑΚΡ δεν θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ότι το CHP και το HDP θα αυξήσουν τα ποσοστά τους, ενώ το ΜΗΡ θα τα μειώσει. Εκτιμά μάλιστα ότι το HDP παρόλο που θα είναι και πάλι τέταρτο κόμμα στη Βουλή όσον αφορά τα ποσοστά του θα είναι όμως τρίτο όσον αφορά τις έδρες που θα λάβει. Προβλέπει για το ΑΚΡ 41,7% 259 έδρες, για το CHP 25,5% και 133 έδρες, για το ΜΗΡ 15,7% και 74 έδρες και για το HDP 14,7% και 84 έδρες. Η METROPOL ήταν η εταιρεία που κατάφερε να προβλέψει σωστά το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουνίου.

Από τις έρευνες των εταιρειών προκύπτει ότι το ΜΗΡ θα έχει μια μικρή μείωση στα ποσοστά του η οποία θα ωφελήσει με τον ΑΚΡ αλλά όχι σε βαθμό που να καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική του `υπερπατριωτισμού` που εγκαινίασε το ΑΚΡ δεν έπληξε το φιλοκουρδικό HDP όπως στόχευε το κυβερνών κόμμα, αλλά έπληξε το ΜΗΡ που έκανε τους ψηφοφόρους του να στραφούν προς το ΑΚΡ.

Πάντως παρά τα αποτελέσματα των εταιρειών αυτών το ΑΚΡ εκφράζεται με βεβαιότητα ότι αυτή τη φορά είναι κοντά στην αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ο πρώην αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου του έδειξε την τελευταία δημοσκόπηση που έχει στα χέρια του το ΑΚΡ και πως εκλέγουν 276 βουλευτές, όσους ακριβώς χρειάζονται. Εκτιμούν μάλιστα ότι αυτή τη βδομάδα που είναι η τελευταία θα ανεβάσουν ακόμη περισσότερο τα ποσοστά τους. “Η αύξηση των δικών μας ποσοστών είναι βέβαιη”, είπε ο Μπουλέντ Αρίντς προσθέτοντας ότι αύξηση στα ποσοστά τους έχουν και το CHP και το HDP, ενώ το ΜΗΡ έχει μείωση στα ποσοστά του.

Τι θα γίνει όμως αν τελικά επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των μεγάλων εταιρειών και δεν προκύψει ούτε αυτή τη φορά αυτοδύναμη κυβέρνηση; Κάποιοι λένε ότι θα γίνονται εκλογές μέχρι να καταφέρει το ΑΚΡ να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Άλλοι πάλι λένε ότι αυτή τη φορά το ΑΚΡ θα αναγκαστεί να τα βρει με το CHP και να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού.

Πάντως ο τρόμος στην Τουρκία δεν έχει καταλαγιάσει. Μόλις σήμερα αποκαλύφθηκε νέα προειδοποίηση της ΜΙΤ η οποία φοβάται ότι υπάρχει πιθανότητα νέας τρομοκρατικής επίθεσης στις προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων που άρχισαν πάλι έπειτα από την επίθεση της Άγκυρας. Οι άδειες των αστυνομικών έχουν ακυρωθεί σε όλη την Τουρκία και ο κίνδυνος είναι μεγάλος μέχρι και την τελευταία στιγμή.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ωστόσο δεν παύει στις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις να ακολουθεί την ίδια στρατηγική, βάζοντας ευθέως κατά του HDP και κατηγορώντας το ότι θέλει να φέρει πίσω στην Τουρκία την παλιά τρομοκρατία. “Δεν θα παραδώσουμε αυτή τη χώρα στην τρομοκρατία”, λέει ο Αχμέτ Νταβούτογλου και προειδοποιεί πως όποιος κάνει πόλεμο στην Τουρκία θα συντριβεί. “Είτε είναι ο ISIS είτε είναι το PKK θα απαντήσουμε με την πιο σκληρή γροθιά μας”, δηλώνει ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Το νέο σύνθημά του κόμματός του σε αυτές τις εκλογές είναι επίσης εθνικιστικό: “Εγώ, εσύ δεν υπάρχουμε, υπάρχει η Τουρκία”.

Γι’ αυτές τις εκλογές ο Τούρκος Πρωθυπουργός άνοιξε ακόμη και το σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη και μαζί με τη σύζυγό του κάθισε και έδωσε συνέντευξη για την οικογενειακή τους ζωή. Μαζί με την Σαρέ χάνιμ το 1990 είχαν μετακομίσει στη Μαλαισία και αργότερα επιστρέφοντας αγόρασαν το σπίτι τους στην Κωνσταντινούπολη από τις οικονομίες τους. Μετακόμισαν εκεί το 2007 και έχουν ένα μικρό κήπο με αχλαδιά, μουριά, μηλιά. “Εγώ βρίσκω χρόνο για να περνάμε μαζί οικογενειακά, αλλά η Σαρέ χάνιμ όχι, έχει τους ασθενείς της και τρέχει”, λέει γελώντας ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Ωστόσο, όταν είναι μαζί κάνουν βόλτες ή πίνουν τσάι και συζητούν. Με τα παιδιά του παρακολουθούν μαζί την τηλεοπτική σειρά εποχής “Ανάσταση” στην κρατική τηλεόραση TRT κάθε Τετάρτη στις 20.00. Η μικρή του κόρη λέει “Εγώ δεν θέλω να είμαι κόρη του Πρωθυπουργού, θέλω να είμαι η κόρη του Αχμέτ Νταβούτογλου”. Η μεγάλη του κόρη είναι στο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Ιστορίας για το μάστερ της. Η άλλη του κόρη στις ΗΠΑ κάνει ντοκτορά ψυχολογίας. Ο γιος του σπουδάζει διοίκηση επιχειρήσεων, και η μικρή κόρη του είναι στο λύκειο. Έχει και τρία εγγόνια. Την τετράχρονη εγγονή του Νουρ την πήγε και σε μια έκθεση μαζί του και όταν επέστρεψαν ρώτησε τη μαμά της: “Μαμά θα είμαι απόψε στην τηλεόραση;`.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου μιλάει ακόμη και για το βιβλίο του “Στρατηγικό Βάθος”. “Οι θεωρίες και οι αναλύσεις μου στο βιβλίο ισχύουν ακόμη. Το έγραψα όχι με την εμπειρία του διπλωμάτη αλλά του ακαδημαϊκού. Αν το έγραφα δεν θα έκανα αλλαγές στον σκελετό, θα άλλαζα όμως τους μυς και τα νεύρα”, είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Όσο για πανισλαμιστής και νεοοθωμανός ο ίδιος λέει ότι δεν είναι. “Με κατηγορούν για οθωμανιστή. Αν ήμουν πώς θα δημιουργούσαμε σχέσεις με τη Ρωσία; Μέχρι το 2004 που επισκέφθηκε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την Τουρκία κανένας άλλος Ρώσος ηγέτης δεν την είχε επισκεφθεί. Αν ήμουν πανισλαμιστής πώς θα κάναμε τριμερή με την Σερβία και την Βοσνία – Ερζεγοβίνη; Τι δουλειά θα είχα με τη Σερβία; Ποιος έκανε συμφωνία με τη Βραζιλία για τα πυρηνικά; Κάναμε ανοίγματα σε μη μουσουλμανικές χώρες όπως η Ζαμβία, η Μαδαγασκάρη, η Νότιος Αφρική. Αν κρυβόμαστε πίσω από τους Σουνίτες γιατί στηρίξαμε τον Σιίτη ηγέτη του Ιράκ;”. Αυτά είναι τα επιχειρήματα του Αχμέτ Νταβούτογλου πριν τις νέες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου. Και ο ίδιος εκφράζει βεβαιότητα ότι αυτή τη φορά θα καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Διαφορετικά ίσως να κινδυνεύσει και το δικό του πολιτικό μέλλον.

ΚΥΠΕ – Άννα Αντρέου – Κωνσταντινούπολη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: