Την ενοχή του Γιάννου και της συζύγου του ζήτησε ο Εισαγγελέας




Την ενοχή του πρώην υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας επί κυβέρνησης Σημίτη, Γιάννου Παπαντωνίου, και της συζύγου του Σταυρούλας, για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες για το οικονομικό έτος 2009, εισηγήθηκε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων ο εισαγγελέας Παναγιώτης Πούλιος.

Το ζεύγος Παπαντωνίου φέρεται να μην είχε δηλώσει το ποσό του 1,3 εκατ. ευρώ. Και αυτό, κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, αποτελεί ιδιαίτερα «μεγάλο ποσό» το οποίο «δεν δικαιολογείται από την οικονομική κατάσταση των κατηγορουμένων». Ο κ. Πούλιος ανέφερε ότι το 1999 οι δυο τους διέθεταν καταθέσεις ύψους 105.000 ευρώ, ενώ το 1998 αγόρασαν οικόπεδο ακίνητο έναντι 40 εκατ. δρχ.

Ο εισαγγελέας αποκάλυψε ακόμα ότι η σύζυγος του πρώην υπουργού ήταν «η πραγματική και κύρια δικαιούχος του ποσού καθ’ όλη τη διάρκεια ύπαρξης του λογαριασμού της HSBC Ελβετίας, ο οποίος αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ». Την ύπαρξη αυτού του λογαριασμού, πρόσθεσε ο εισαγγελέας, γνώριζε και ο ίδιος ο Γιάννος Παπαντωνίου.

«Τα ποσά ήταν ιδιαίτερα μεγάλα και ένα μέρος προερχόταν από κοινούς λογαριασμούς. Είναι δυνατόν να το αγνοούσε ο πρώτος κατηγορούμενος; Και  οι δύο κατηγορούμενοι είχαν υποχρέωση δήλωσης του ποσού διότι γνώριζαν την ύπαρξή του», ανέφερε ο Εισαγγελέας και πρόσθεσε:

«Από την όλη διαδικασία προκύπτει γνώση και προσπάθεια να αποκρυφτούν ποσά. Υπήρξε μακρά και συντονισμένη προσπάθεια απόκρυψης του ποσού. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως στοιχειοθετείται η αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος και θα πρέπει να κηρυχθούν ένοχοι».

Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του δεν παρίστανται στο δικαστήριο, εκπροσωπούνται από τους δικηγόρους τους. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 30 Οκτωβρίου.

ΚΥΠΕ, Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα, ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: